(+46) 70 64 66 804 info@sandbergsresor.se Kontakta ossBoka nu

Logga in

Resan till Midsomer County

Mord, litteratur, kultur, historia "and a nice cup of tea" i det kvintessentiella England

0
Resans pris
Från14 950 SEK
Resans pris
Från14 950 SEK
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

429


 • Bästa pris
 • Omsorgsfullt planerade program
 • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

5 dagar (Avresa: )
Stockholm
London Buckinghamshire Oxfordshire

 

Pub Henley Midsomer Murder Ale Oxfordshire England UK

Causton Town Hall MM skylt Thame Oxfordshire England UK

OBS! Resan planeras att genomföras i september 2023. Resdatum kommer att presenteras inom kort. Anmäl ditt intresse för resan genom att skicka oss ett meddelande genom formuläret här intill.

Vi bjuder på mysiga mord, genuint gemyt, litterära landskap och historiska herresäten på en kultur-, litteratur- och tv-historisk resa till det kvintessentiella England!

Vi reser till de historiska grevskap väster om London kring Chiltern Hills som i våra tv-rutor blivit känt som ”Midsomer County”.

Vi reser i fiktiva landskap och i historiska miljöer.

Vi besöker platser som använts vid inspelningar av Morden i Midsomer och andra klassiska tv-serier och filmer som Kommissarie Morse, Harry Potter, Wolf Hall, Shakespeare in Love med flera tv-serier och filmer. Vi letar upp de charmiga småbyarna, strosar i de livaktiga marknadsstäderna, hittar de mysigaste pubarna och hänger oss åt engelska mord och engelsk litteratur, kultur och historia.

Vi går en del i kommissarie Barnabys fotspår, men får också uppleva herresäten och slottsinteriörer som Blenheim Palace, Broughton Castle, Stonor Park och Grey’s Court, alla platser med en rik och skiftande historia. En heldag ägnar vi åt lärdomsstaden Oxford och dess akademiska, litterära och filmiska miljöer. Lättsam lärdom under angenäma former garanteras!

(Och även om vi rör oss i det fiktiva Midsomer County med Englands högsta mordfallsfrekvens så ser vi till att deltagarna kommer hem helskinnade och i god vigör.)

Färdledare och kultur- och litteraturhistorisk expertguide är Mats Sandberg.

 

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1. Avresa, ankomst London Heathrow, Beaconsfield, Little Missenden, Aston Rowant

Avresa kl 11.15 från Arlanda med SAS, ankomst till London Heathrow kl 12.55. Färdledaren Mats Sandberg möter gruppen på flygplatsen.

Den gamla marknadsstaden Beaconsfield, idag hem för många av Storbritanniens ”rich and famous”, blir vårt första stopp. Litteratur- och filmkopplingarna är många, Enid Blyton (Femböckerna) bodde här och science fictionförfattaren Terry Pratchett föddes här. Bondfilmsscener har spelats in här (Åskbollen) och också många avsnitt av Morden i Midsomer.

Vi besöker först något mycket speciellt och charmigt, Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929, som i en fin parkanläggning visar upp miljöer och byggnader från 1930-talets England fruset i tiden. Så välkommen åter till Agatha Christies och Enid Blytons tidevarv, fast i miniformat. Ett avsnitt av Morden i Midsomer har spelats in här (kommer ni ihåg liket Gulliver i leksakslandet?), och anläggningen förekommer också i en saga av Enid Blyton – som bodde granne.

Det allra första Morden i Midsomeravsnittet, ”The Killings at Badger’s Drift”, spelades in i den lilla byn Little Missenden. Också senare avsnitt är filmade här. Här ser vi den smala bygatan, bypuben och den unika lilla kyrkan från 900-talet.

Royal Standard of England Buckinghamshire England UK

Vår välkomstmåltid intar vi på The Royal Standard of England, en av Englands äldsta pubar med över 900 år på nacken, belägen i lantliga omgivningar utanför Beaconsfield. Här ska kung Charles I ha ätit frukost under det engelska inbördeskriget på 1600-talet. Kommissarie Barnaby har ätit här och de huvudmisstänkta i en säsong av nyligen visade tv-deckaren Saknad, inte glömd, hade hemliga möten här. Och det spökar!

Efter middagen bestående av genuina pubklassiker fortsätter vi till vårt hotell för resan, Mercure Thame Lambert Hotel, ett fd coaching inn, alltså ett värdshus för resande med vagn, beläget längs vägen mellan London och Oxford. Hotellet ligger i lantliga omgivningar vid foten av Chiltern Hills. Byn intill har förstås också den förekommit i Morden i Midsomer!

Dag 2. Aston Rowant, Thame, Long Crendon, Oxford, kriminallitterär och litteraturhistorisk stadsvandring, litterär pubrunda, pubmiddag

Dagen börjar med stopp i pittoreska marknadsstaden Thame. På tisdagar är det marknad här, enligt en gammal kunglig stadga. Givetvis är det tisdag då vi kommer till stan! Thame är en av ett knippe marknadsstäder i omgivningarna som spelar rollen som huvudorten Causton i Morden i Midsomer.  I stadshuset finns en skylt som bekräftar detta. Stopp också i Long Crendon, en annan Midsomerby som bevarat mycket av sin medeltida karaktär och som är känd för sitt timrade medeltida tingshus. Vi stannar också i väldigt atmosfäriska Midsomerbyn Great Hasely.

Resten av dagen ägnar vi helt åt universitetsstaden framför alla andra, Oxford. University of Oxford är den engelsktalande världens äldsta universitet, möjligen grundat kring 1167. Till de speciellt noterbara studenterna vid universitetet hör Margaret Thatcher, Tony Blair, kung Harald av Norge, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Bill Clinton, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Hugh Grant, Michael Palin och Dudley Moore. Och många andra.

Under våra strövtåg bland stadsbor och studenter ser vi lärdomsstadens förnämsta attraktioner och vi uppsöker också miljöer som använts i kända filmer och tv-serier. Forskningsbiblioteket Bodleian Library, där Divinity School fungerade som Hogwarts sjukstuga i Harry Potterfilmerna, universitetsaulan Sheldonian Theatre (ritad av berömde Christopher Wren), Christ Church Cathedral samt Christ Church College, vars stora matsal användes som förebild för matsalen på Hogwarts t trollkarlsskola i Harry Potterfilmerna. Oxfords akademiska centrum är kompakt så promenaden blir inte alltför lång. Lunch på egen hand. Vi rekommenderar särskilt klassiska puben The White Horse vid huvudgatan The Broad, som var ett favoritställe för kommissarie Morse.

På eftermiddagen gör vi en liten litterär och akademisk pubvandring, som bl a kan inkludera The Bear, en av Oxfords äldsta pubar, från 1242, och The Turf (där det sägs att Bill Clinton ”didn’t inhale” när han var Rhodes scholar i Oxford). Promenaden avslutas på puben Eagle and Child, stamställe för den litterära diskussionsklubben The Inklings, som kunde räkna CS Lewis och Tolkien till sina medlemmar. Här föddes fantastylitteraturen när deras skapare först högläste berättelserna om Härskarringen och Narnia här. Middag här. (Dagens program med reservation för att vissa institutioner kan hålla stängt pga tillfälliga arrangemang. Då ersätter vi besöket med något likvärdigt. Det samma gäller pubbesöken på eftermiddagen.)

Dag 3. Aston Rowant, Blenheim Palace, Broughton Castle, Afternoon Tea, Lewknor, Pub Quiz

Blenheim Palace är Storbritanniens enda privata ”palats” (alltså den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar men ändå får kallas palats), residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats. Palatset har förekommit i en mängd filmer och tv-inspelningar, bl a i en av Harry Potter-filmerna och i Hamlet. 

Vi tillbringar hela förmiddagen i detta magnifika hus, egentligen skapat som ett monument över John Churchills krigiska bragder, men som blev en huvudvärk för hans mycket bestämda fru Sarah Churchill, som hellre önskade sig ett praktiskt hem än ett krigsmonument att bo i, hur praktfullt det än månde vara.

Vi påminns om att även om Blenheim främst förknippas med krigshjältarna Marlborough och Churchill, så har det främst präglats av två inflytelserika kvinnor, ovannämnda Sarah, som under en period var Englands mäktigaste kvinna, och den sköna Consuelo Vanderbilt, den amerikanska arvtagerska som med sin förmögenhet räddade Blenheim för framtiden. Båda damerna lär vi känna närmare under vår guidade rundtur. Lunch på egen hand. Eftersom vi befinner oss på champagneconnässören Winstons Churchills födelseplats så kan ett glas bubbel på terrassen med utsikt över parken som ackompanjemang till lunchen rekommenderas.

Under eftermiddagen beger vi oss till utkanterna av natursköna The Cotswolds, till Broughton Castle, ett riktigt familjärt slott som varit i samma familj sedan 1300-talet och som bl a använts som inspelningsplats för filmerna Shakespeare in Love, The Madness of King George och Jane Eyre, samt för tv-serier som populära Skenet bedrar, prisade Wolf Hall och The Crown. BBC har också sänt The Antiques Roadshow härifrån.

VBroughton Castle vallgrav Oxfordshire England UKi får en privat guidning av huset, som ägs av av tjugoförste baron Saye and Seale – nu 90 plus, och bebos av hans sonmed familj. Skådespelarna Ralph och Joseph Fiennes kommer från samma familj. En blandning av inredningsmiljöer från 1300-talet till 2000-talet möter oss. Vi får också ta del av familjehistorien, från medeltiden då slottet ägdes av Englands mäktigaste man via inbördeskriget då slottet låg i skottlinjen till dagens familj. Färgstarka personer som Celia Fiennes som på 1600-talet ensam red England runt och den slösaktige femtonde lorden som höll på att festa bort hela härligheten presenteras. Avslutningsvis intar vi ett klassiskt engelskt Lords and Ladies Afternoon tea.

Efter hemkomst på eftermiddagen tar dem som önskar en promenad till vår grannby Lewknor, en mycket gammal Chilternby, vars småskola och kyrka förekommit i Morden i Midsomer. Vi tittar in på deras lokala pub The Leathern Bottle. På kvällen samling för dem som önskar i hotellets pub för ett Pub Quiz med brittiskt tema. Middag intas på egen hand, förslagsvis i hotellets bar eller i den förnämliga restaurangen. 

Dag 4. Aston Rowant, Chiltern Hills, Stonor Park, Ewelme, Warborough, Dorchester-on-Thames, Grey's Court, Henley-on-Thames, avslutningsmiddag

Dagens  mysterier utspelas i några byar, herresäten och marknadsstäder i ”Midsomer County”, alltså platser i Chilternkullarnas natursköna omgivningar där Morden i Midsomer och många andra filmer och tv-serier har spelats in.

Först besöker vi Stonor Park, den katolska familjen Stonors residens sedan 850 år tillbaka. Här bjuds vi på spännande historier om gömda präster och om en familj som försakade ära och rikedomar för sin tro. Ändå har det inte gått så dåligt för familjen, den nuvarande ägaren har varit drottningens Lord Chamberlain och arbetat för Rotschilds. Vi får vi en guidad rundtur genom slottssalarna. (Besöket på Stonor kan komma att bytas ut mot ett annat likvärdigt högreståndsresidens med filmiska kopplingar.) Stopp i pittoreska byn Ewelme, som ofta fått bidra till atmosfären i Morden i Midsomers mordiska idyller.  Byn är också känd för sina fattighus från 1400-talet som fortfarande är i funktion.

Warborough upholstery Morden i Midsomer Oxfordshire England UK

Lunch på puben Six Bells Inn i Warborugh, en halmtakstäcktpub som också den återkommande fått hoppa in för roller i Morden i Midsomer och fått se kommissarie Barnaby höja en pint. Närliggande byn Dochester-on-Thames, med egen mäktig katedral, har också den medverkat i Morden i Midsomer ett flertal gånger.

Greys Court torn Oxfordshire England UK

Grey’s Court är en högreståndsboning med rötterna i medeltiden. Godset nämns redan i The Domesday Book. Siste ägare var den liberale affärsmannen Sir Felix Brunner med fru Elizabeth, känd skådespelerska i sin ungdom. Huset förvaltas idag av National Trust och presenteras som när familjen Brunner bodde här på 1970-talet. Elizabeth Brunner var mycket engagerade i trädgårdsodling och utvecklade den intressanta trädgården. Downton Abbey, Morden i Midsomer och Poirot har bl a spelats in här. Vi hoppas att the blue bells blommar för fullt på ägorna!

Henley-on-Thames Themsen Oxfordshire England UK

Trendiga marknadsstaden Henley-on-Thames, känd för sin kungliga regatta och för kopplingar till popstorheter som George Harrisson (som bodde här) och Dusty Springfield (som ligger begravd här), har återkommande fått utgöra kuliss i Midsomeravsnitt. Puben The Argyll håller en speciell Midsomer Murder Ale för att markera att man förekommit i tv-serien. Men den som vill se stadens äldsta pub och byggnad slinker in på The Old Bell. Trerätters avslutningsmiddag på vårt hotell på kvällen.

Dag 5. Aston Rowant, hemresa från London Heathrow

Förmiddagen ledig och tillfälle finns att ta en morgonpromenad för att se kyrkan i vår by Aston Rowant. Transfer med buss tillbaka till London Heathrow. Avresa med SAS till Stockholm Arlanda, 13.55. ankomst 17.25.

Om resan

Plats för avresa och hemkomst:

Stockholm Arlanda flygplats (Google Map)

I resans pris ingår::

 • Internationellt flyg från Stockholm Arlanda flygplats (ARN) till London Heathrow (LHR) tur och retur.
 • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
 • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
 • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
 • Dricks till chaufför.
 • Måltider: en lunch, tre middagar och ett Afternoon Tea exklusive måltidsdryck.
 • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
 • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur som möter på flygplatsen i London och leder hela resan.

I resans pris ingår inte:

 • Anslutningsflyg.
 • Avbeställningsskydd.
 • Reseförsäkrning.
 • Måltidsdryck.
Resväg

Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

Aston Rowant: Mercure Thame Lambert Hotel

Lambert Hotel ingår numer i Mercure-kedjan, men var ursprungligen ett traditionellt ”coaching inn” på vägen […]

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Bilder
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Du kan ta reda på mer om vilka cookies vi använder eller stänga av dem i privacy settings.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR