(+46) 70 64 66 804 info@sandbergsresor.se Kontakta ossBoka nu

Logga in

Väva i Van

- kelimvävning, kultur, natur och historia i Istanbul och sydöstra Turkiet

0
Specialresa med unikt program!
Från34 750 SEK
Specialresa med unikt program!
Från34 750 SEK
Resan är ännu inte öppen för bokning.

Fortsätt bokningen

Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

779


  • Bästa pris
  • Omsorgsfullt planerade program
  • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

14 dagar
Köpenhamn
Istanbul Van Adilcevaz Dogubayazit

Följ med textilexperten Raija Öhrstedt på en innehållsrik vävresa till östra Turkiet. Resan innehåller ett antal dagar med kelimvävning på vävskola i Van, men bjuder också på en rik kulturhistorisk rundresa i östra Turkiet, med fokus på alla de kulturer som har existerat i regionen under årtusenden. Vi stannar också några dagar i Istanbul. I denna dynamiska världsstad, en gång det bysantiska väldets huvudstad Konstantinopel, följer vi greker och osmaner i spåren och studerar det kulturarv de lämnat efter sig.

Kelim betyder på persiska ”grovvävd filt” och är namnet såväl på de vävda tygerna som den teknik som använts för att framställa dem. Den förekommer främst i Turkiet, Kaukasus och Iran och kännetecknas av diagonala mönster.

Raija Öhrstedt är expert på denna vävteknik. Raija Öhrstedt är bördig från Finland, men har bott i Sverige i 50 år. Hon arbetar som textilkonservator i egen ateljé på Citadellet i Landskrona. Hon är konst- och kulturhistoriskt intresserad, men hennes eget specialområde är textil. Raija Öhrstedt har varit stipendiat vid Svenska forskningsinstitutet i Istanbul och gjort omfattande resor runt Turkiet för att studera textilier. Raija har lett grupper runt Turkiet, Iran, Armenien, Georgien och Azerbajdzjan under 30 år.

Om resans genomförande

Resan är en skräddarsydd specialresa som kommer att genomföras när vi har tillräckligt antal intresserade deltagare. Vi siktar nu på våren de två sista veckorna i maj, 16 – 29 maj. Anmäl ditt intresse för resan genom att skicka mejl till info@sandbergsresor.se så kontaktar vi dig när resan öppnar för bokning.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Avresa från Köpenhamn Kastrup (CPH), ankomst till Istanbul (IST), Raija Öhrstedt möter på flygplatsen, incheckning på hotell, stadsvandring till Galatabron, välkomstmiddag

Vi flyger från Köpenhamn till Istanbul på förmiddagen. Vår färdledare och expert Raija Öhrstedt möter oss på flygplatsen i Istanbul. Efter att vi inkvarterats på vårt hotell gör vi en kort stadsvandring till Galatabron. Galatabron är den historiska bro som går över viken Gyllene hornet och förbinder Istanbuls gamla stadskärna med de norra stadsdelarna. Den första bron här byggdes redan på den bysantiske kejsaren Justinianus den stores tid på 500-talet. Välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2Istanbul, promenad genom Gülhaneparken, Topkapipalatset, lunch, Blå moskén, Sultan Ahmeds park, Hagia Sophia, promenad på Hippodromen, middag

Vi börjar dagen med en promenad till Topkapipalatset genom Gülhaneparken. Palatset var de osmanska sultanernas residens från 1459 till 1853 och började byggas av den förste sultanen, bara sex år efter att Konstantinopel erövrats. Här fanns såväl regeringsbyggnader som sultanens harem. Det blev museum 1924 och finns idag med på Unescos världsarvslista.

Efter lunch besöker vi Blå moskén, byggd av sultanen Ahmed I på 1600-talet. Den anses vara den sista stora moskén uppförd under den klassiska osmanska perioden. Byggd på resterna av de bysantinska kejsarnas palats förenar den drag från bysantinsk arkitektur med traditionell islamsk stil

Från moskén promenerar vi genom Sultan Ahmeds park till Hagia Sophia. Hagia Sophia byggdes 537 som katedral för patriarken i Konstantinopel och var den största kyrkan i det bysantinska imperiet. Efter Konstantinopels fall 1453 gjordes den om till moské. Moskén blev sekulärt museum 1935, men återställdes som moské 2020. En gång världens största katedral är Hagia Sophia fortfarande ett av världens främsta exempel på bysantisk arkitektur, känd för sina mosaiker och marmorpelare. Efter besöket i Hagia Sophia strosar vi en stund längs Hippodromen, en gång platsen för hästkapplöpningar och centrum för Konstantinopels centrala liv. Idag kallas platsen för Sultan Ahmeds torg. Middag på kvällen.

Dag 3Istanbul, Stora basaren, lunch, promenad längs basar- och bakgator till Egyptiska basaren, Rüstem Pashamoskén, ledig tid eller Taksimtorget och Istiklal gadesi, kanske en drink i baren på Pera Palace Hotel, middag

På förmiddagen besöker vi Istanbuls Stora basar, en av världens äldsta och största marknader med över 4 000 affärsstånd. Efter lunch fortsätter vi genom marknadsgatorna till Egyptiska marknaden, känd för sin kryddförsäljning. Alldeles intill ligger Rüstem Pashamoskén, byggd för storvisiren Rüstem Pasha på 1500-talet. Därefter ledig tid. De som så önskar beger sig med spårvagn och funikular till det centrala Taksimtorget, platsen för nöjesliv och restauranger. De som önskar promenerar vidare längs Istiklal gadesi, Istanbuls kosmopolitiska stora aveny, kantad av byggnader från 1800- och 1900-talet. Kanske avslutar vi i baren på klassiska Pera Palace Hotel, Istanbuls äldsta europeiska hotell från 1892, byggt för resenärer på Orientexpressen.

Dag 4Istanbul, Sadberk Hanim Museum i Sariye, lunch vid fiskehamnen, vidare till Eyüp Eyüp Sultans moské, Pierre Lotis Café, buss till hotellet, middag

Idag beger vi oss först till Sariye, Istanbuls nordligaste distrikt, beläget på den europeiska sidan. Här besöker vi det privata museet Sadberk Hanim Museum, som hyser arkeologiska föremål och konst från Anatolien från såväl forntiden och den bysantiska tiden som från den osmanska epoken. Byggnaden var tidigare residens för den familj som påbörjade samlingarna. Vi äter lunch vid fiskehamnen.

Under eftermiddagen besöker vi Eyüp, en del av Istanbul som har spelat en historiskt betydelsefull roll för Istanbuls muslimer. Moskén här är en viktig vallfärdsplats inom islam. Under Bysans var området känt som Kosmidion och här låg då ett kloster. Namnet Eyüp kommer från det turkiska namnet på Abu Ayyub al-Ansari, en följeslagare till Muhammed som deltog i den första arabiska belägringen av Konstantinopel. Vi promenerar ner till moskén genom en gammal begravningsplats. Vi stannar också till på Pierre Lotis Café, som erbjuder en panoramautsikt över Gyllene hornet. Caféet har fått sitt namn efter den bereste franske 1800-talsförfattaren och sjöofficeren Pierre Loti, som skrev två romaner med motiv från Istanbul. Vi besöker också sultanen Eyüps moské, belägen på den plats där Eyüp eller Abu Ayyub al-Ansare ska ha fallit på 670-talet, uppförd i barockstil. Vi återvänder till hotellet för middag.

Dag 5Istanbul, ledig förmiddag/alternativt utfärd med Raija Öhrstedt, lunch på egen hand, flyg till Van, transport till hotellet i staden Van, kort orientering i omgivningen, middag

Förmiddagen är ledig för egna aktiviteter och upptäckter. De som önskar följer med Raija till Yerebatan Saray (också känd som Basilikacisternen), en mycket välbevarad vattencistern, och/eller mattmuseet i Hagia Sophias gamla kök samt lunch i närheten. Inrikesflyg på eftermiddagen till Van i östra Turkiet.

Van är huvudstad i Vanprovinsen och ligger vid Vansjön. Befolkningen är idag till stora delar kurdisk, men har historiskt varit armenisk. Staden har varit ett betydande centrum under många sekler. Redan 800 f Kr var staden huvudstad i riket Urartu och senare blev den huvudstad i det armeniska riket Vaspurakan. Under århundradena efter Kristus hörde Van till parternas rike, för att därefter hamna under det persiska Sasanidväldet. Därefter kom området under arabisk överhöghet ett tag, innan ett nytt armeniskt kungarike grundades, som i sin tur så småningom införlivades i Seldjukimperiet. Senare erövrades området av mongolerna, för att därefter behärskas av timuriderna. Van kom på 1400-talet att behärskas av de turkiska osmanerna, men erövrades regelbundet också av det persiska Safavidväldet. Definitiv kontroll över området fick osmanerna 1639. Den armeniska befolkningen i området drabbades hårt av det armeniska folkmordet 1915.

Vi får transport till hotellet där vi installerar oss och orienterar oss i omgivningarna. Middag.

Dag 6Van, första möte om Kelimvävning på Vävskolan, lunch, Vanmuseet, promenad i stadens centrum

Under förmiddagen har vi ett första möte om Kelimvävning på Vävskolan. Vävskolan i Van grundades 2000 av den pensionerade fotografen Enver Özkahraman för at ge skolutbildning, lunch och utbildning i kelimvävning, spinning och växtfärgning till unga flickor. Elevarbeten från skolan har gått som vandringsutställning i Sverige genom Etnografiska museet. Idag drivs skolan av Vans kommun och de är glada för vårt intresse för att besöka skolan i år.

Efter lunch besöker vi Vans museum. Museet är nytt och modernt och skildrar historien om alla de imperier och kulturer som har behärskat Van. Fokus är dock på den urartiska kulturen. Efter besöket tar vi en promenad i stadens centrum. 

Dag 7Van, Kelimskolan, lunch Kelimskolan, middag, eget program med Raija för dem som inte vill väva

Dagen ägnas helt åt vävning på Vävskolan. För dem som inte vill väva ordnar Raija ett eget program. Lunch och middag ingår under dagen.

Dag 8Van, Hosapfästningen, vidare till Hakkari, Kelimmuseet, lunch, ruinerna från en Uartuborg, middag

Dagen ägnas åt en historisk utflykt. Vi börjar med att bese den medeltida borgen Hosap, byggd av en kurdisk hövding. Vi fortsätter till Hakkari, Hakkariprovinsens huvudstad, där vi besöker Kelimmuseet. Vi äter lunch och kör sedan hemåt genom det karga landskapet. Vi stannar vid en borg från Uarturiket, dvs årtusendet före Kristus. Middag efter hemkomsten till Van.

Dag 9Van, Vävskolan och avslutning, lunch, båtfärd till Akdamarön, Heliga korsets katedral, middag

På förmiddagen har vi vår sista session på Vävskolan med avslutning. Efter lunch gör vi en båtutflykt på Vansjön till Akdamarön, den näst största av öarna i Vansjön. Här finns Heliga korsets katedral, en armenisk kyrka från 900-talet, byggd för kungarna av Vaspurakan och fram till 1895 säte för en catholicos, en hög ledare, inom den armeniska kyrkan. Kyrkan har senare plundrats, negligerats, förfallit, men stoppades från rivning av den turkiske författaren Yasar Kemal. Relieferna runt kyrkan är enastående. Gemensam middag på kvällen.

Dag 10Van, start för resa runt Vansjön, kort stopp i staden Tatvan, kratersjön Nemrut Dag, Ahlat och lunch, begravningsplats med seldjukiska gravstenar, fästningen Kef Kalesi, vidare till Adilcevaz, middag

Idag påbörjar vi vår resa runt Vansjön. Vansjön är belägen 1 640 meter över havet och är en av få sjöar i världen som inte har något större utlopp. Som bredast är den drygt tio mil och dess medeldjup är 171 meter. Som djupast är den 451 meter. Vi reser västerut och gör först ett kort stopp i staden Tatvan. Nästa stopp blir vid kratersjön Nemrut Dag vid berget Nemrut. Lunch äter vi i staden Ahlat på Vansjöns västra sida. Vi gör stopp vid en begravningsplats med seldjukiska gravstenar. Seldjukerna var en turkisk-persisk dynasti som under seklerna efter år 1000 dominerade stora delar av dagens Turkiet, Iran, Irak och Centralasien. Vi kör vidare till Kef Kalesi, en fästning från Uarturiket. I närheten ligger staden Adilcevaz, där vi inkvarterar oss på vårt hotell och äter middag.

Dag 11Adilcevaz, till Dogubayazit, lunch under färden, inkvartering på hotell i Dogubayazit, middag, eventuellt en kort kvällspromenad

Under dagen kör vi vidare längs Vansjöns strand till staden Dogubayazit, nära gränsen till Iran och till Armenien. Medan vi kör längs sjön får vi passa på att spana efter Vansjöns eget sjömonster, kanske en släktning till Storsjöodjuret och Loch Ness Nessie. Lunch under färden och middag efter framkomsten till Dogubayazit, där vi inkvarterar oss för två nätter. Kanske tar vi en liten kvällspromenad i staden efter middagen.

Dag 12Dogubayazit, utsikt över Ararat, kraterhål, landningsplatsen för Noaks ark, Ishak Pasha-palatset, lunch och middag under dagen

Om vädret är klart hoppas vi inleda dagen med en fin vy över berget Ararat i morgonstunden. Vi kör sedan upp till de kraterhål som bildades 1898 vid ett meteoritnedfall. Om vägen till den plats där Noaks ark sägs ha landet är körbar så kör vi också dit. Vi besöker därefter Ishak Pasha-palatset, ett palats uppfört under den osmanska tiden på 1600- och 1700-talet för den lokala pashan. Här passerade Sidenvägen. Lunch och middag under dagen.

Dag 13Dogubayazit, återfärd till Van, lavafält, lunch vid vattenfallet Muradiye, Van Kalesi, återkomst till Van, avslutningsmiddag

Idag kör vi åter till Van. Men vi gör flera stopp längs vägen. Först vid ett lavafält som är av speciellt intresse för världens geologer som forskar här varje år. Lunch äter vi vid vattenfallet Muradiye. Innan vi kommer fram till Van så besöker vi Van Kalesi. Van Kalesi är en fästning från Uarturiket som också var Uartukungarnas gravplats. Den blickar ut över lämningarna av staden Tushpa, som var Uartus huvudstad. Här finns en trespråkig inskription från Xerxes I, den persiske kungen som invaderade Grekland år 480 f Kr. Vi kan också se ett stall där de djur hölls som skulle offras till de uartiska gudarna. På kvällen blir det avslutningsmiddag.  

Dag 14Van, färd till flygplatsen för flyg vidare till Istanbul och Köpenhamn

På morgonen beger vi oss till Vans flygplats för flyg tillbaka till Istanbul. Vi får vänta någon timme på flygplatsen innan det är dags att gå ombord på planet åter till Köpenhamn.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Köpenhamn Kastrup (CPH)

I resans pris ingår:

  • Internationellt flyg från Köpenhamn Kastrup flygplats (CPH) till Istanbul Airport (IST) med Turkish Airways tur och retur. Måltider ombord.
  • Regionalt flyg Istanbul (IST) - Van (VAN).
  • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
  • Tre dagars vävkurs på Kelimskola.
  • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
  • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
  • Måltider: 11 luncher och 12 middagar exklusive måltidsdryck.
  • Buteljerat dricksvatten ombord på bussen varje dag.
  • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
  • All dricks till lokalguider, chaufförer, för övriga transporter och bagagehantering.
  • Engelsktalande lokalguide som medverkar på varje resmål.
  • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur, Raija Öhrstedt, som möter på flygplatsen i Istanbul och leder hela resan.

I resans pris ingår inte

  • Anslutningsflyg
  • Avbeställningsskydd
  • Reseförsäkring
  • Måltidsdryck
Resväg

Bilder
Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Du kan ta reda på mer om vilka cookies vi använder eller stänga av dem i privacy settings.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR