Följ med textilexperten Raija Öhrstedt på en innehållsrik vävresa till östra Turkiet. Resan innehåller ett antal dagar med kelimvävning på vävskola i Van, men bjuder också på en rik kulturhistorisk rundresa i östra Turkiet, med fokus på alla de kulturer som har existerat i regionen under årtusenden. Vi stannar också några dagar i Istanbul. I denna dynamiska världsstad, en gång det bysantiska väldets huvudstad Konstantinopel, följer vi greker och osmaner i spåren och studerar det kulturarv de lämnat efter sig.
Kelim betyder på persiska ”grovvävd filt” och är namnet såväl på de vävda tygerna som den teknik som använts för att framställa dem. Den förekommer främst i Turkiet, Kaukasus och Iran och kännetecknas av diagonala mönster.
Raija Öhrstedt är expert på denna vävteknik. Raija Öhrstedt är bördig från Finland, men har bott i Sverige i 50 år. Hon arbetar som textilkonservator i egen ateljé på Citadellet i Landskrona. Hon är konst- och kulturhistoriskt intresserad, men hennes eget specialområde är textil. Raija Öhrstedt har varit stipendiat vid Svenska forskningsinstitutet i Istanbul och gjort omfattande resor runt Turkiet för att studera textilier. Raija har lett grupper runt Turkiet, Iran, Armenien, Georgien och Azerbajdzjan under 30 år.