Sandbergs Resor Historia & Kultur

Time for Tea!

Om det är något som känns som typiskt brittiskt så är det väl te? I synnerhet ett klassiskt Afternoon Tea. Hur uppstod denna vana och tradition? Och vilka olika varianter på te finns det? Det finns mycket att säga om tedrickande i Storbritannien. Britterna hör till världens ledande tedrickare. Nästan två kilo per år dricker de. Det har de gjort sedan 1660-talet, då grönt te från Kina introducerades på Londons kaffehus. Vi reder ut.Cup-Behållare, Dryck, Feber, Te, Tea Cup

 

För det första så kan ju ordet ”tea” på engelska betyda något annat än den dryck som bryggs på torkade eller jästa blad från tebusken och hett vatten. För många engelsktalande betyder ”tea” den måltid som man äter på sen eftermiddag/tidig kväll. ”Dinner”, den term som vi icke-engelsktalande oftast använder för middagen på engelska, intogs ursprungligen mitt på dagen. Ordet är besläktat med franskans ord för frukost, ”déjeuner”. ”Supper” – ett ord relaterat till vårt svenska ”soppa” – blev en måltid som avåts senare på kvällen. Nu för tiden betyder ”dinner” och ”supper” ungefär samma sak. Just beteckningen ”tea” för dagens största måltid kom att röra sig och började under 1800-talet att betyda ett mål mat som intogs senare på eftermiddagen eller tidigt på kvällen.

Om man kallar sitt huvudmål för dagen för ”tea” eller inte är på många sätt klassrelaterat. För Storbritanniens övre klasser blev under 1800-talet ”Afternoon Tea” en sorts förstärkt mellanmål. Som så mycket annat som hände i Storbritannien under 1800-talet hade det med drottning Victoria att göra. Konceptet ”Afternoon Tea” ska ha uppfunnits av en av Victorias väninnor och hovdamer, den sjunde hertiginnan av Bedford, Anna Maria Russell (1783 – 1857).

Under början av 1800-talet avåt överklassen i England en rejäl lunch mitt på dagen. Men kvällsmålet försköts och intogs senare och senare. Och framåt eftermiddagen började hertiginnan känna sig lite småsugen. Så framåt eftermiddagen bad hon tjänstefolket att leverera te, bröd och smör och kakor till hennes rum. Så småningom bjöd hon in sina vänner att dela hennes eftermiddagsfika. Och ritualen ”Afternoon Tea” var född. En som snabbt kom att gilla och popularisera hertiginnans uppfinning var hennes väninna och chef, självaste drottning Victoria som införde ”Afternoon Tea” på hovets program. Tehus växte fram i landet. Konceptet fann sin form.

Idag föreställer vi oss ”Afternoon Tea” som en lättare måltid som serveras mellan 15:30 och 17:00. Traditionellt ska tunt skurna dubbla trekantssmörgåsar, helst med gurka, ägg eller krasse (men idag förekommer också smaksättning med ost och skinka, coronation chicken*, rökt lax mm), ingå. Samt kakor (gärna någon mjuk kaka som Battenbergkaka**) och andra bakverk. Scones ska finnas med, förstås, med clotted cream*** och sylt. Idag bjuder varje klassiskt hotell med självaktning på ”Afternoon Tea”, gärna i lyxig utformning, ibland med champagne.

Scones, Alla Hjärtans Scones

Om man nöjer sig med lite mindre tilltugg till teet intar man gärna ett ”Cream Tea”. Då äter man scones med clotted cream och jordgubbssylt till sitt te. ”Cream Tea” sammanknippas ofta med ”the west country”, dvs Devon och Cornwall. Om man ska äta sitt ”Cream Tea” som i Devon, så sätter man först på grädden innan man applicerar sylten på topp. I Cornwall brer man på sylten först innan man smetar på grädden.

Man kan också inta ett ”High Tea”. Det är en rikligare måltid med kallskuret som skinka och sallad.

På vår klassiska kulturresa till England intar vi självfallet ett komplett ”Afternoon Tea” med alla klassiska beståndsdelar: scones, trekantssmörgåsar och diverse läckra bakverk. Samt te förstås. Vi intar vårt te i en speciell miljö, på det romantiska Broughton Castle, känt från många film- och tv-inspelningar.

* Coronation chicken är en kycklingröra, smaksatt med curry och örter, som uppfanns inför drottning Elizabeth II:s kröningsbankett 1953 och ofta används som fyllning i dubbla smörgåsar.

** Battenbergkaka är en engelsk rosa- och gulfärgad sockerkaka med syltfyllning som täcks med marsipan. Den fick sitt namn i samband med att drottning Victorias dotterdotter, prinsessan Victoria av Hessen, gifte sig med prins Louis av Battenberg 1894. De blev föräldrar till vår drottning Louise, till Lord Louis Mountbatten av Burma och farföräldrar till prins Philip, hertig av Edinburgh och drottning Elizabeth II:s gemål.

*** Clotted Cream är grädde som upphettats i ett vattenbad och sakta kyls av. Grädden bildar då ett skinn och en klumpig massa som blir själva ”Clotted Cream”.

 

 

 

Lämna ett svar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR