Röd dörr bronskläpp Kina

Resor i tid och rum

Levande historia - på plats!

Våra resor går inte bara till skilda platser och områden. De går också tillbaka i tiden, till händelser och epoker som flytt. Vi återupplivar skeenden i det förflutna just på den plats där det hände. Vi är där när det händer.

Vi står på stranden vid klostret på den vindpinade ön Lindisfarne när skränande vikingar stormar i land en morgon i juni nådens år 793. Vi är med i roddbåten som för Maria Stuart från hennes fängelse i Loch Leven Castle till friheten och hennes sista strid för sin tron. Vi står på Ba Dinh-torget i Hanoi när Ho Chi Minh utropar Vietnams självständighet 2 september 1945. Vi finns i beundrarskarorna när Mahatma Gandhi försenad skyndar till eftermiddagsbönen i Birla House i New Dehli och mot Nathuram Godses pistol.  Vi är med bland studentmassorna på Himmelska fridens torg på natten till 4 juni 1989 när Folkets befrielsearmé går in för att rensa torget.

Vi väcker historien till liv. På platsen där den skapades. 

Möten med människor och kulturer

Vi reser inte bara för att se berömda sevärdheter och vackra vyer. Främst reser vi nog ändå för att verkligen möta och förstå andra människor och kulturer. Visst ser vi till att vi besöker de berömda platserna på våra resor. Men vi anstränger oss också för att vi och våra medresenärer verkligen ska komma nära det land, den kultur och de människor vi möter på vår färd.

Att skapa möten med människor är viktigt för oss. Det kan vi göra genom att vara med om en traditionell baci-ceremoni hemma hos en familj i Si Phan Dons flodskärgård i södra Laos. Vi möter lokala entusiaster som återskapar Slaget vid Stamford Bridge i den lilla byn i Yorkshire med samma namn. Vi övernattar hos en familj i Mekongdeltat. Vi tittar in i ett av husen som medverkat i Morden i Midsomer i Little Missenden. Vi möter elever och lärare på en yrkesskola i Phnom Penh. 

Vi skapar möten och minnen.

Från ax till limpa!

Vad skiljer Sandbergs Resor Historia & Kultur från andra researrangörer?

Jo, vi är själva involverade i resans alla delar – vi bakar den själva från ax till limpa!

Alla våra resor är våra egna originalidéer.

Färdigmallade paket från en agent använder vi aldrig. För oss är arbetet med att utveckla en resa en mycket kreativ, ja nästan konstnärlig, process, där vi är med i alla delar. Vi sitter såväl bakom datorn och gör resan, som står på marken och genomför den.

Vi kläcker själva idén om vart vi ska åka, om vilka teman som ska vara i fokus och vi sätter själva sätter ihop programmet. Vi väljer sedan ut vilka hotell vi ska bo på utifrån våra egna kriterier. Vi letar upp de restauranger där vi vill äta. Vi kollar resrutter och besökstider och avstånd, både på Google Maps och i verkligheten. Och vi stämmer av att alltihop hänger ihop logistiskt och tematiskt och blir en mix som passar oss och våra resenärer.  Vi ser till att själva ha varit på plats och gått och stått i våra resenärers framtida fotspår. Vi skriver själva de texter som presenterar resans innehåll.

Och så står vi där själva på backen och berättar och förmedlar det vi kan om platser och sevärdheter och kulturer och människor och historiska skeenden så kunnigt, tydligt, lättfattligt, sammanhängande och engagerande som vi förmår.

Allt detta tror vi gör att vi skapar resor med extra hög kvalitet. 

Vad tänker vi på när vi lägger upp en resa?

Att lägga upp ett program för en resa innebär många överväganden. Våra resor går till många olika destinationer och kan ha väldigt olika utforming och innehåll.

Men vi har några käpphästar som vi försöker hålla oss till:

Programmet. Vi vill bjuda på glada, lättsamma och trevliga resor med stor variation. Den enda dagen ska inte vara den andra lik. Vi vill också skapa seriösa bildningsresor med djup, där kunskap om och analys av länder, kulturer och historiska skeenden står i fokus. Vi vill gärna att dagarna ska hänga smidigt ihop såväl logistiskt som tematiskt. 

Hotellen. Resans hotell ska ha minst trestjärnig standard, gärna bättre, om inte speciella omständigheter gör att vi måste välja en annan typ av hotell. Priset får inte vara för högt så att resan inte blir alltför dyr. Men det ska vara rent och fräscht. Självklart dusch och toalett på rummet, luftkonditionering i de klimat där det erfordras.  Wifi och säkerhetsbox bör finnas. Frukost ska alltid ingå. Vi ser gärna att det finns ett café eller en bar där man kan samlas. Att personalen är servicesinnad och välorganiserad är också viktigt. Men allra viktigast är att det ligger centralt. Vi använder i regel bara hotell som ligger med ett centrum inom promenadavstånd. Helst ska det ligga mitt i smeten. 

Maten. Maten är väldigt viktig på en resa. Vi älskar mat och vill kunna servera lokal, bra och god mat på våra resor. Vi undviker rena turistrestauranger, om det alls är möjligt. Vi strävar efter att välja lokala restauranger och att det ska vara variation mellan måltiderna. Man ska få tillfälle att testa lokala specialiteter. Men man ska också ha möjlighet att botanisera själv. Så även om vi oftast planerar så att en måltid per dag ska ingå i resan, så har vi också några dagar under resan då en måltid inte ingår och man har tillfälle att välja ett matställe på egen hand. 

Vila och återhämtning. Resor har olika innehåll och därför olika intensitet, så självklart är det resans innehåll som avgör resans karaktär och puls. Vi vill att våra resor ska vara fullmatade och bjuda på ett rikt innehåll. Men på längre resor vet vi att man kan behöva en egen ledig dag för att samla intryck, pusta ut och ta det lugnt. Så det försöker vi lägga in. 

Våra samarbetspartners. Även om vi alltid lägger upp resorna själva, så samarbetar vi givetvis, framför allt i Asien, men ibland också på andra ställen, med lokala agenter som hjälper oss med bokningar. Vi arbetar helst med mindre lokala agenter som vi har känt länge, som har en bra förankring i lokalsamhället och som vi har stort förtroende för. Som har blivit personliga vänner. För bokning av internationella flygbiljetter samarbetar vi med välrenommerade Jorden Resor AB i Stockholm. 

”Works in progress”. Vi utvecklar och förbättrar ständigt våra resor för att erbjuda den optimala och ultimata reseupplevelsen. Vi vill vara på tårna, är flexibla och försöker alltid anpassa våra resor till aktuella förhållanden, till årstiden och förstås till resenärerna. 

”Be our guest!” Vi är förstås medvetna om att du som åker med på våra resor har betalat en rejäl slant för din resa. Ändå tenderar vi att använda ordet ”gäster” om våra resenärer. Eftersom vi vill ge varje deltagare på våra resor det personliga mottagande och speciella omsorg som en gäst förtjänar. Och för att vi är så glada för att just du valt att resa med oss.

Ett resande seminarium. På våra resor utforskar vi landet vi befinner oss i. Vi tar upp politiska förhållanden, historiska skeenden, religiösa, politiska och kulturella konflikter, aktuella samhällsproblem och mycket annat. Vi vrider och vänder på den kunskap och de uppgifter vi förmedlar, och försöker belysa saker och ting utifrån de kunskaper och erfarenheter vi har och ur skilda perspektiv. Självfallet uppskattar vi oerhört mycket om våra resenärer vill bidra med sina egna kunskaper, sina analyser och synpunkter. Och om de ställer frågor! Inga frågor är fel. Roligast och mest givande blir resan om den blir något av ett ”resande seminarium” med dialog och diskussion.

Varje avgång är unik. En del av våra resor går bara en gång. Andra återkommer regelbundet. Men vi massproducerar inga resor. Vi ser varje resa som ett unikt arrangemang som bara sker en gång – planeringen förändrar sig alltid beroende på de aktuella förutsättningarna. Vi lägger ner samma omsorg och engagemang på varje avresa.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR