Sandberg resor vietnam

Resan till Vietnam & Kambodja

0
Medlemsresa för FokusKina
Från38 950 SEK36 950 SEK
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

3565
  • Bästa pris
  • Omsorgsfullt planerade program
  • Det mesta ingår

Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

17 dagar (Resdatum: 2024-10-27)
StockholmKöpenhamn
Hanoi Halong Bay Hue Hoi An Ho Chi Minh-staden (Saigon) Can Tho Phnom Penh Siem Reap (Angkor)

Resan är en medlemsresa för FokusKina. Du som är medlem får medlemspris, men resan är också öppen för icke-medlemmar. Preliminära resdatum är 27 oktober till 12 november 2024. Priset är också preliminärt i avvaktan på bekräftat flygpris. Skicka oss en intresseanmälan via formuläret här till höger eller på info@sandbergsresor.se så sätter vi upp dig på intresselistan för resan och underrättar dig om resans bekräftade pris och definitiva resedatum så snart de är fastställda.

Vietnamese-woman

Angkor-wat

Två länder, två kulturer, två historier! En socialistisk republik, en gudomlig monarki. Ett land som under årtusenden påverkats av Kina. Ett land vars största monument inspirerats från Indien. Ett land har Halong Bay, ett land visar upp Angkor Wat. Två mycket olika länder som hålls samman av sitt geografiska läge och sin moderna historia. Två länder som tillsammans bjuder på en mycket stor reseupplevelse!

Ett land vars befolkning närmar sig 100 miljoner, ett land som precis kommit över 15 miljoner invånare. Ett långsmalt land med lång kust, ett runt land kring en jättestor sjö. I Vietnam möter oss Ho Chi Minh i alla sammanhang, i Kambodja ser vi ständigt kung Sihanouks ansikte. Vietnameser skriver med abc, kambodjanerna använder ett skriftspråk baserat på gamla indiska bokstäver. I Vietnam använder vi i regel pinnar för att få i oss maten, i Kambodja blir det oftast gaffel och sked.

Flagga VietnamFlagga Kambodja

En resa i Vietnam och Kambodja bjuder på stora skillnader mellan de två länderna, samtidigt som de delar erfarenheten av att ha varit en del av det franska kolonialväldet, och båda har på ett plågsamt sätt dragits in i den långa konflikt som vi känner som Vietnamkriget.

Vi börjar i norra Vietnam med det historiska Hanoi och naturupplevelsen Halong Bay. Hue bjuder på svunnen kejsarprakt och i Hoi An låter vi oss charmas av Gamla stan, den mysiga atmosfären och närheten till havet. Metropolen Saigons puls gör ett starkt intryck och det gör också myllret och aktiviteten i Mekongflodens bördiga delta. Med båt tar vi oss längs den stora, breda floden in i Kambodja och vidare till Phnom Penh. Här möter minnen från såväl det praktfulla kungliga Kambodja som de röda khmerernas illdåd. I Siem Reap väntar en av världens främsta sevärdheter, de magnifika djungeltemplen khmerernas legendariska huvudstad Angkor. En lång och stor reseupplevelse!

 

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Avresa från Stockholm Arlanda

Avresa med flyg från Stockholm Arlanda under eftermiddagen eller kvällen. Middag ombord. 

Dag 2Ankomst Hanoi, Hoan Kiem-sjön, Ngoc Son-templet, cyclorundtur i Gamla stan, vattendocksteater, välkomstmiddag

Ankomst till Hanoi, Vietnams huvudstad. Färdledaren möter på flygplatsen och vår buss tar oss från Noi Bai-flygplatsen över Röda floden in till stadens centrum.

Mosaikmur Hanoi Vietnam

Hanoi betyder ungefär ”staden vid floden” och staden karaktäriseras ännu av de många sjöar som bildats när floden slammat upp. Huvudstad har Hanoi varit i mer än tusen år. Förr kallades staden Thang Long, ”draken som stiger mot skyn”, ett något mer poetiskt namn. Sedan 1976 är Hanoi åter hela Vietnams huvudstad, efter en lång tid av krig, konflikt och splittring. Nu som förr är staden politiskt, intellektuellt och konstnärligt centrum, och mitt i allt det asiatiska kan staden plötsligt förmedla en fransk känsla genom de färgglatt målade kolonialbyggnaderna, de små caféerna och de trädkantade gatorna.

Röda bron till Ngoc Son-templet Hoan Kiem Hanoi Vietnam

Legender berättas fortfarande i Hanoi, och en fantastisk historia tar vi del av när vi börjar vårt program vid den centrala Hoan Kiem-sjön där får höra berättelsen om svärdet och sköldpaddan i sjön. Vietnamesiskt folkligt liv kretsar ännu i dessa dagar till stora delar kring tempel och pagoder, och en känsla av den atmosfären får vi i Jadebergets tempel alldeles intill sjön.

Vattendockor Hanoi Vietnam

En klassisk cyclo, alltså cykelkärra, tar oss sedan i behagligt tempo runt i det ordnade virrvarr som är kommersen och folklivet i Hanois gamla kvarter. Vattendocksteater är ett unikt och mycket traditionellt – och roande – nordvietnameiskt skådespel och vi ser en kort föreställning. På kvällen blir det gemensam välkomstmiddag.

Dag 3Hanoi, stadsrundtur: Ho Chi Minh-komplexet, Litteraturtemplet, cha ca-lunch, programfri eftermiddag och kväll

Hanoi har som sagt en lång historia som Vietnams politiska centrum, inte minst under de senaste hundra åren. Idag går vi därför på upptäcktsfärd i Hanois historia, bland kejsare och kommunistledare.

Ho Chi Minh 1946

Ho Chi Minh är fortfarande en starkt samlande och symbolisk gestalt i Vietnam, trots att han dog för över 50 år sedan. Få politiska personligheter är så tätt sammankopplade med sitt lands öde. Få historiska personligheter har haft ett så dramatiskt och rafflande liv. Få nationella ledare är myt och symbol i så hög grad som Ho Chi Minh.

Ho Chi Minhs mausoleum Hanoi Vietnam

Idag återberättar vi ”farbror Hos” liv och gärning, spekulerar kring vad som är sanning och vad som är myt och propaganda, och vi besöker hans mausoleum, anlagt vid Ba Dinh-torget där han 2 september 1945 utropade Vietnams självständighet, hans första provisoriska bostad som president, och det hus på stolpar i minoritetsfolksstil som blev hans sista bostad. I närheten ser vi också lämningar från äldre epoker: Presidentpalatset, en gång franskt guvernörspalats, och Enpelarpagoden, ett mycket litet buddhistiskt tempel med fruktsamma kopplingar till en av Vietnams tidiga kejsare.

Litteraturens tempel Hanoi Vietnam

Före lunch besöker vi dessutom Litteraturtemplet, som snarast borde kallas Lärdomstemplet. Egentligen ett Konfuciustempel, tillika konfuciansk akademi och lärdomscentral, en tydlig påminnelse om det starka kinesiska kulturella inflytandet i Vietnam. En fridfull plats att strosa runt i, förutom vid examenstider då nybakade studenter i finaste examenskostymen fyller upp området för att få ett lyckosamt avslut på studietiden och bli avfotograferade i klassisk kunskapsmiljö.

Lunchen denna dag blir lite speciell. För ovanlighetens skull vid ett vietnamesiskt matbord serveras vi bara en enda rätt: cha ca. Vilket ungefärligen kan översättas med grillad marulk på Hanoivis. En traditionell rätt som vi intar på en av Hanois mest klassiska restauranger. Eftermiddag och kväll är helt fria för egna strövtåg, shopping och middag på egen hand.

Dag 4Hanoi, kryssning och övernattning i Halong Bay

Heldagsutfärd med övernattning ut på Halong Bay, ett naturens underverk som av Unesco klassats som världsarv.

Halong Bay bukt med båtar Vietnam

Halong betyder ungefär ”draken som landat”. När vi efter bussfärden från Hanoi åker ut på havet ser vi resultatet av en process som inleddes för mer än 500 miljoner år sedan. Då inleddes den geologiska utveckling som skapat den skärgård bestående av runt 2000 små kalkstensöar som vietnameserna i en legend liknat vid en drakfamilj som gått ned för landning i bukten och spottat ut jadedroppar som bildat en mur av öar. En mur som sedan skyddat Vietnam från inkräktare från havet. Halong har faktiskt också i verkligheten skyddat Vietnam från invasion. 1288 stoppade den berömde generalen Tran Hung Dao en mongolisk flotta här, och den förste amerikanske flygaren som sköts ner över Nordvietnam sköts ner över Halong Bay 1964.

Halong Bay solnedgång båtar Vietnam

Vi äter lunch ombord på vår båt, det serveras fräscha skaldjur medan landskapet bestående av de märkligaste bergsformationer passerar revy i form av drakar, tuppar som slåss, sköldpaddor och till och med general de Gaulles näsa! Vi gör ett strandhugg och besöker ett av de mer kända grottkomplexen. Middag och övernattning ombord på båten.

Dag 5Halong Bay, flyg till Huë. Citadellet med Förbjudna purpurstaden, Tu Ducs grav, båtfärd på Parfymfloden, Thien Mu-pagoden

Efter en förmiddagsutflykt i bukten och brunch ombord tar vi oss iland och till flygplatsen för att ta flyget till Hué. Hué är  Vietnams klassiska kejsarstad varifrån tretton kejsare av Nguyendynastin regerade 1802–1945. Hué har också en viktig plats i Vietnams dramatiska nutidshistoria. Här var striderna under Tetoffensiven 1968 som mest intensiva. Så intensiva att staden till stora delar förstördes.

Flaggtorn Citadellet Hue Vietnam

Hués främsta sevärdhet är det gamla kejserliga citadellet med Flaggtornet varifrån FNL-flaggan vajade i tre veckor i februari 1968. Också citadellet är märkt av striderna under Tetoffensiven. Citadellet är listat som världsarv av Unesco och inrymmer i sin tur Den kejserliga staden med Förbjudna purpurstaden, omgiven av en 2,5 km lång mur och en vallgrav full av vackra näckrosor. Här levde Vietnams kejsare med familj, med sitt hov och med sina konkubiner och eunucker ända fram till 1945.

Tu Ducs grav Hue Vietnam

Vi besöker kejsar Tu Ducs melankoliskt vackra gravområde och bekantar oss då med en av de intressanta personer som suttit på Vietnams kejsartron. Tu Duc var den fjärde kejsaren av Nguyendynastin och den siste kejsare som styrde landet helt i eget namn. Han var också en härskare som drabbades av stora personliga såväl som politiska problem. Familjekonflikter, inbördesstrider, barnlöshet, sjukdom. För att inte tala om en allt aggressivare utländsk inblandning i Vietnams angelägenheter. Tu Ducs levnadsöde är gripande och sorgligt, hans tid turbulent. Hans grav rymmer ett stort mysterium.

Meridianporten Kejsarpalatset Hue Vietnam

Den kejserliga staden på Parfymflodens norra strand har härjats av klimat och krig, men sjuder verkligen på historiens vingslag och en förnimmelse av tider som flytt. Här påminns vi både om det ritualiserade hovlivet bakom höga murar och stängda portar och om blodiga strider kvarter efter kvarter under Vietnamkriget.

Thien Mu-pagoden Hue Vietnam

Från palatset gör vi sedan en stilla båtfärd på Parfymfloden till Thien Mu-pagoden, en av Vietnams viktigaste religiösa platser, känd också som hemvist för munken Thich Quang Duc som tände eld på sig själv i Saigon 1963 i protest mot den sydvietnamesiska regimen. Hué är i Vietnam känt för sin synnerligen läckra och raffinerade mat, inspirerad av det kejserliga köket. Det märker vi av vid dagens avslutande middag.

Dag 6Hue, buss till Hoi An via Haivanpasset och Danang, Chammuseet, China Beach, stadspromenad i Hoi An

Idag färdas vi de tolv milen från Hué till Hoi An via Danang längs National Highway No 1, en resa förbi risfält med vattenbufflar och vita ägretthägrar, gravfält, familjetempel, trädgårdar, byar och småstäder, som tar ca tre timmar.

Lang Co Bay fiskebåtar Vietnam

Vi gör uppehåll vid havet och lagunen vid fiskebyn Lang Co för förmiddagskaffe och tillfälle att doppa tårna i vågorna. Vi tar oss över Haivanpasset, ”havet av moln”, en utlöpare av den annamitiska bergskedjan, som delar in landet i två distinkta klimatzoner. Vid klart väder är utsikten ner mot Danangs vita sandstränder hänförande. Vid Red Beach passerar vi den plats där de första amerikanska marinkårssoldaterna steg iland 1965. Lunch i Danang, Vietnams fjärde största stad.

Apsara Chammuseet Danang Vietnam

I Danang besöker vi det berömda, lilla intima och mycket fina Chammuseet, som har en omfattande samling av skulpturer och andra artefakter från det gåtfulla och sedan länge bortglömda kungariket Champa. Champa nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid och dominerade det som idag är mellersta och södra Vietnam från 100-talet e Kr ända fram till 1500-talet. I likhet med khmererna i Kambodja var Champa starkt påverkad av indisk kultur, tillbad de hinduiska gudarna och uppförde magnifika tempel i djungeln.

Strand coracles Danang Vietnam

Vi fortsätter söderut längs havet och gör ett kort stopp vid ”China Beach” (nej, stranden kallas inte så av vietnameserna), en av Vietnams finaste stränder, men kanske mest känd för att ha varit platsen för amerikanska soldaters ”R&R” under Vietnamkriget. Flygbaserna i och runt Danang var viktiga amerikanska posteringar under kriget och på denna närbelägna strand fick de tillfälle att koppla av från krigets fasor. Den långa stranden går egentligen hela vägen ner till Hoi An.

Lyktor färg TamTam Café Hoi An Vietnam

Hoi An var under 16- och 1700-talen en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder. Här handlade vietnameser, japaner, kineser, portugiser, holländare och andra. Mycket av arkitektur och atmosfär lever fortfarande kvar, och köpenskap och hantverk är synnerligen viktiga inslag också idag. Staden är idag en bedårande pärla där besökaren gärna dröjer sig kvar för att koppla av i den avslappnade miljön, sola på stränderna, njuta av havets läckerheter på någon mysig restaurang, shoppa och sy upp sidenkläder hos någon av stans många skräddare.

Efter ankomst och uppfräschning på hotellet tar vi en promenad genom Gamla stan, besöker ett välbevarat köpmanshus, ett kinesiskt gilleshus och tempel, samt den berömda täckta Japanska bron. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7Hoi An, programfri dag, extraprogram till My Son

Programfri dag för egna strövtåg, avkoppling vid poolen, cykelturer, utflykter till keramik-, snickeri-, eller grönsaksby, skräddarbesök, caféhäng, båttur, bad eller shopping.

Extraprogram som erbjuds och betalas på plats: Halvdagsutflykt till My Son – Vietnams mest berömda tempelområde och något av ett ”mini-Angkor”.

Tempelruiner My Son Hoi An Vietnam

Turen till My Son är ett tillfälle att se mer av landsbygden i mellersta Vietnam och att få en inblick i en närmast bortglömd högkultur. Ungefär en timmes bilresa in i landet återfinner vi ruiner av hinduiska tempel uppförda av Champafolket till guden Shivas (lokalt kallad Bhadreshvara) ära. Från 300-talet till 1300-talet var det en kultplats för religiösa ceremonier för kungar och gudar. Som mest fanns fler än 70 tempel i området, och idag återstår något dussin rödaktiga tempeltorn i tegel, torn som en gång var altare, hyste gudastatyer och var religiösa helgedomar. Sorgligt nog förstördes det högsta av tempeltornen av amerikanska bombningar under kriget. Platsen har länge varit lite otillgänglig, beskyddad av vackra berg täckta av frodig grönska.

Dag 8Hoi An, buss till Danang och flyg till Ho Chi Minh-staden (Saigon), lunch på pho, stadspromenad längs Dong Khoi-gatan

Buss åter till Danang varifrån vi flyger söderut ca en timme till Ho Chi Minh-staden, en plats som de flesta fortfarande kallar Saigon. Man tänker nog inte på att det som idag är Vietnams största stad, med förmodligen en bit över tio miljoner invånare och landets finansiella och kommersiella centrum, börjar sin bana som en liten avlägsen utpost inom Khmerriket kallad Prey Nokor -”djungelstaden”.

Skyskrapor flod Saigon Vietnam

Gradvis tas dagens södra Vietnam över av vietnamesiska nybyggare, och i slutet av 1600-talet överlåter Kambodjas kung överhögheten över regionen till de vietnamesiska härskarna. Vietnameserna utvidgar bosättningen, bygger ett citadell, och så småningom växer staden samman med den kinesiska handelsposteringen Cholon i närheten. 1859 attackeras och övertas den av fransmännen, som anlägger en karaktäristisk fransk stad med fransk arkitektur och fransk administration. Denna stad blir 1954 huvudstad för Republiken Vietnam, alltså Sydvietnam. Sedan kommer amerikanerna, och de sätter sin prägel på staden fram till 1975.

Stadshuset Ho Chi Minh-staty Saigon Vietnam

Efter ankomst till Tan Son Nhat-flygplatsen blir det traditionell vietnamesisk lunch, pho, alltså nudelsoppa på ett äkta lokalt nudelhak. Därefter företar vi en kortare stadspromenad genom Saigons franska koloniala miljöer, längs fashionabla Dong Khoi-gatan, en gång känd som Rue Catinat. Vi passerar Notre Damekatedralen, Postkontoret (vars stålkonstruktion är ritad av Gustave Eiffel), Hotel Continental, Operan, stadshuset (byggt av fransmännen med Paris stadshus som förebild) och Rex Hotel, välkänt för de inte alltid med verkligheten överensstämmande pressbriefingar som den amerikanska militären höll där under kriget, ”the Five o’clock Follies”. Incheckning på vårt centralt belägna hotell och middag på restaurang alldeles intill.

Dag 9Ho Chi Minh-staden (Saigon), Cu Chi-tunnlarna, fd presidentpalatset, Krigsminnesmuseet

Cu Chi-tunnlarna ingång Saigon VietnamI Cu Chi, ca sex mil nordväst om Saigon, ser vi ingången till ett av de många sofistikerade och omfattande handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan grävde och framgångsrikt använde sig av under Vietnamkriget (eller Amerikanska kriget om du frågar en vietnames). Tunnlarna användes som gömställen, sambandscentraler, vapengömmor, logi, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna i Cu Chi var som mest 250 km långa och började byggas redan under 1948 då Viet Minh (befrielserörelsen) stred mot fransmännen. Idag finns det omkring 121 km tunnlar kvar som den vietnamesiska regeringen vill bevara som krigsminne.

Fd presidentpalatset Saigon Vietnam

Efter lunch nära Cu Chi intill Saigonfloden besöker vi Sydvietnams fd Presidentpalats. Palatset ersatte 1966 ett franskbyggt 1800-talspalats som bombats av rebeller 1962 och är ett elegant exempel på 1960-talsdesign, där klassiska vietnamesisk symbolism och feng shui mixas med västerländsk modernism. Palatset är nästan intakt bevarat som det såg ut på förmiddagen den 30 april 1975 då två nordvietnamesiska stridsvagnar forcerade grindarna, varvid Sydvietnam upphöde att existera.

Krigsminnesmuseet Saigon SW Vietnam

I närheten ligger War Remnants Museum (Krigsminnesmuseet), lämpligt nog på en tomt som en gång hyste det amerikanska propagandaorganet United States Information Agency. Dock är möjligen det tidigare namnet ”Utställningen för amerikanska och kinesiska krigsförbrytelser” inte så lämpligt längre. Museet ä inte ett traditionellt militärmuseum, utan huvudfokus ligger på utställningar av bilddokumentation från kriget, ett bildmaterial som påminner oss om att Vietnam för inte så länge sedan fick utstå något av det svåraste ett land kan utsättas för. Bilderna från boken Requiem, tagna av omkomna från båda sidor, ä oerhört starka. Middag på egen hand på kvällen.

Dag 10Ho Chi Minh-staden (Saigon), Cao Dai-tempel, Mekongdeltat, båtfärd i Cai Be, vidare till Vinh Long, buss till Can Tho

Cao Dai-tempel My Tho Mekongdeltat Vietnam

Färden går idag ut mot Mekongflodens stora delta. Framme i deltat tittar vi först in i ett Cao Dai-tempel. Cao Dai är en mycket annorlunda religion, exklusiv för Vietnam där den har cirka två miljoner anhängare. Religionen karaktäriseras av sin färgglada och fantasifulla tempelarkitektur. Man blandar alla de stora världsreligionerna och har som sina helgon bl a Jeanne d’Arc, William Shakespeare och Victor Hugo.

Kanaler sampanrodd Mekongdeltat Vietnam

Efer att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når Mekongfloden slutligen Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar sig floden i flera mindre grenar kallade ”De nio drakarna”– Song Cuu Long – som också är det vietnamesiska namnet på floden. Detta nätverk av flodarmar och kanaler utgör det myllrande, bördiga, fik- och frukt- och folkrika Mekongdeltat. I Cai Be vid Mekongflodens övre arm stiger vi på en båt för att utforska deltat.

Sampanrodderska i konisk hatt Mekongdeltat Vietnam

Vi besöker tillverkning av lokala produkter av ris och kokos, och äter lunch i ett äldre högreståndshus, vi smakar på några av de exotiska frukter som odlas i deltat och vi lyssnar på traditionell Mekongmusik. Vi färdas vidare med sampan (typ stora kanoter) och båt på floden och några av deltats många kanaler. Båten för oss till Vinh Long, där vår buss väntar för vidare transport till deltats centralort Can Tho, belägen på södra stranden av Haufloden. Gemensam middag nere vid piren och den gamla franska marknaden på kvällen.

Dag 11Can Tho, Cai Rangs flytande marknad, med speedboat längs Mekongfloden mot Kambodja, gränspassage, ankomst Phnom Penh, Kambodja

Flytande marknad Mekongdeltat Vietnam

Tidigt, tidigt om morgonen beger vi oss mot Cai Rangs berömda flytande marknad. För att uppleva marknaden lagom till morgonrusningen så väntar vi med frukosten, men på marknaden finns färsk, saftig, nyskuren ananas och varmt, vietnamesiskt ”droppkaffe” för den som behöver stärka sig. Vi åker ut med båt på floden för att studera morgonens intensiva marknadsaktiviteter. Marknaden är framför allt en grossistmarknad för frukt och grönsaker, som leverantörer transporterar hit på sina båtar från deltats alla hörn.

Båtar flytande marknad ovanifrån Mekongdeltat Vietnam

På en stång i båtens för hissas den vara som man säljer. Kan vara vattenmelon, mango, papaya, jackfrukt, ingefära, rovor, morötter, kassava, lök eller vitlök. Eller något annat. Uppköpare kommer med mindre båtar för att göra inköp till egna marknadsstånd och butiker på land. Marknaden är en följd av att det alltid varit vattenvägarna, flodarmarna och kanalerna, som varit deltats viktigaste transportleder. Livet i deltat har varit ett liv på vattnet, och leverantörerna lever på sina båtar. Men i och med framväxten av broar, lastbilstransporter och moderna snabbköp är deltats traditionella flytande marknader hotade. Vem vet hur länge till vi kommer att ha möjlighet att uppleva detta? Återfärd till hotellet för frukost.

Båt Mekongdeltat Vietnam

Därefter ska vi ut på floden igen. Denna gång går vi ombord på vår privata speedboat, som ska ta oss upp längs floden mot Kambodja. Resan tar större delen av dagen, och båten har gott om sittplatser både inne i kabinen och på däck. Toalett finns givetvis. Vi serveras ett förmiddagsfika och studerar den intensiva aktiviteten både på floden och på stränderna.

coracles flod två Vietnam

Inledningsvis färdas vi på den Nedre Mekongfloden, som förenas med Övre Mekong just före gränsen till Kambodja. Vi stiger av båten vid den vietnamesiska gränsposteringen för att bli utstämplade från Vietnam. Här får vi också en lättare nudellunch och ett tillfälle att spendera våra sista dong. Vi lämnar däreefer Vietnam, vår kapten hissar Kambodjas flagga med Angkor Wats siluett, och vi färdas några hundra meter till den kambodjanska gränsstationen. Här får vi våra visum till Kambodja och blir instämplade i landet.

Den fortsatta flodfärden sker längs Mekongflodens huvudfåra, och vi noterar hur aktiviteten längs floden ändras dramatiskt när vi kommit in i Kambodja. Myllret av folk och båtar byts mot enstaka tempelspiror som skymtar längs stränderna. Vi kommer fram till Kambodjas huvudstad Phnom Penh sen eftermiddag, och stiger i land mitt i stan, vid strandpromenaden. Vår kambodjanske lokalguide möter os. Incheckning på centralt hotell och kambodjansk välkomstmiddag.

Dag 12Phnom Penh, stadsrundtur: Kungliga palatset, Nationalmuseet. S-21

Självständighetsmonument flagga himmel Phnom Penh

Phnom Penh är verkligen kontrasternas stad och en stad med en dramatiskt skiftande historia, något som också reflekteras i stadens offciella namn: ”Krong Chaktomok” – ”staden med fyra ansikten”. Namnet anspelar på att staden ligger där fyra floder sammanstrålar, men skulle lika gärna kunna hänvisa till stadens fyra historiska faser: den kungliga huvudstad som anlades här när man utrymde Angkor på 1400-talet, den franska kolonialstad som byggdes under mitten av 1800-talet (känd som ”Asiens pärla”), kung Sihanouks glamorösa 50-talsstad och den plågade och utrymda spökstaden under Pol Pots styre 1975–79. Vår rundtur i staden tar oss både till Khmerrikets glansdagar och till Kambodjas grymmaste period.

Silverpagoden Kungliga palatset Phnom Penh Kambodja

I Kungliga palatset ser vi Silverpagoden vars golv är belagt med 5 000 tackor av äkta silver. Här finns också en förgylld buddhafigur med 9 584 ädelstenar. Det 59 meter höga taket på Tronsalen är uppenbart inspirerat av Bayontemplet i Angkor. Vi ser också den stupa där askan efter den legendariske kung Sihanouk är placerad. Sihanouk var verkligen en ”larger-than-life”-personlighet och en motsägelsefull nyckelgestalt i det moderna Kambodjas historia. Han gav landet självständighet, men bidrog till Röda khmerernas maktövertagande, samtidigt som han var med och gav landet stabilitet efter inbördeskriget. I det vackra Nationalmuseet från 1920, byggt i traditionell kambodjansk stil ser vi de yppersta av de statyer, skulpturer och ornament som en gång smyckade Angkors tempel.

S 21 cell Phnom Penh Kambodja

Efter lunch, som vi serveras på en träningsrestaurang som ger utbildning för tidigare gatubarn och marginaliserade ungdomar, närmar vi oss Kambodjas plågsamma nutidshistoria. I augusti 1975, tre månader e􀃙er att de segrat i Kambodjas inbördeskrig, gjorde Röda khmererna om en tidigare gymnasieskola till ett säkerhets- och förhörscentrum, med kodbeteckningen S-21. Runt 17 000 fångar beräknas ha passerat genom fängelset under de tre och ett halvt år det var verksamt. Sju fångar överlevde. Två av dem är vid liv idag. Vi rekapitluerar bakgrunden till Röda khmerernas regim, lyssnar på skildringar av tillvaron i tortyrfängelset, går igenom vad som hände efter Röda khmerernas fall och funderar på hur all denna grymhet påverkar det Kambodja vi ser omkring oss idag. Gemensam middag på kvällen.

Dag 13Phnom Penh, buss till Siem Reap via Skoun och Santuk, ankomst till Siem Reap

Spindlar Skoun Kambodja

Idag förflyttar vi oss genom Kambodja från den nuvarande huvudstaden Phnom Penh till det område som i äldre tider var rikets centrum, Angkorområdet i närheten av dagens Siem Reap. Resan är på drygt 30 mil, och vi gör yflera stopp. Förmiddagsstoppet blir vid ”spindelbyn” Skuon (en vitlöksfriterad tarantella till förmiddagskaffet, kanske?). Lunchen blir säkerligen mer välsmakande, vi intar den vid Santuk Silk Farm, grundad av vietnamveteranen Bud Gibbons för att skapa arbetstillfällen för traktens kvinnor.

Alla vägar vär till Angkor, och vi stannar vid en av de många stenbroar som byggdes i början av 1200-talet för att ta resande till den stora huvudstaden. Vi kommer fram till Siem Reap, porten till Angkorregionen, på eftermiddagen. Incheckning på hotellet och gemensam middag.

Dag 14Siem Reap, Angkor Wat, Angkor Thom med Bayon och Elefantterrassen, Ta Prohm

Infart och port Angkor Thom Siem Reap Kambodja

Det finns upplevelser. Och så finns det UPPLEVELSER! Dagens program bjuder defnitivt på några av världens främsta sevärdheter. Alla anlagda under Angkorväldets storhetstid. Angkorområdets tempel hör till världens mest attraktiva besöksmål, och antalet besökare är stort. Ändå går det med viss planering att undvika de riktigt stora turistskarorna. Vi försöker lägga upp dagen så att vi ska få uppleva Angkors storslagenhet i så ensamt majestät som möjligt. Vi kommer inte att bli uttråkade av att se flera tempel i rad på samma dag, för dessa tempel uppvisar alla sin unika karaktär och miljö, och de skiljer sig alla åt i utförande och atmosfär. De första europeiska äventyrare och arkeologer som nådde fram till Angkor trodde inte att khmererna kunde ha uppfört dessa väldiga monument som gömde sig i djungeln. De trodde det var lämningar från en gåtfull civilisation. Idag vet vi att de uppfördes under Angkorväldets storhetstid på 1100-talet.

Angkor Wat grönska spegling Siem Reap Kambodja

Vårt huvudfokus under dagen är givetvis templenas tempel, det mest berömda, det mest storslagna, det mest fulländade av alla de tusentals tempel som uppfördes under Angkorväldet – självaste Angkor Wat. Ansett som världens största religiösa byggnadsverk är det en imponerande konstruktion, oavsett om man ser de fem bikupeliknande tornen på avstånd vid vallgraven, eller om man står inne på området och betraktar de tre etagerna på nära håll. Vi avsätter gott om tid för att utforska templet och att bese de stenreliefer som dekorerar gallerierna som omger templet. Här möter oss myter om de hinduiska gudarna och scener från bataljer utkämpade av Angkors kungar.

Ansikten torn Bayon Angkor Thom Siem Reap Kambodja

Vi besöker också det område som en gång var Angkorväldets sista huvudstad, det som idag är känt som Angkor Thom. Stadsmuren och portarna finns kvar, men de mänskliga bosättningar som en gång rymdes där innanför är sedan länge borta. Djungeln har tagit över. Templen finns dock kvar, främst av dem det fantasieggande Bayon, Angkor Thoms centrala stadstempel och kanske det mest mystiska av Angkors alla tempel, uppbyggt av stora stentorn av outgrundliga ansikten. Vi vandrar genom den gamla huvudstadens lämningar, och ser också ruinerna av kungapalatset samt den pampiga Elefantterrassen, kungens stora paradplats. Här red en gång Angkors härskare fram på sin stridselefant.

Ta Prohm Angkor Siem Reap Kambodja

Helt annorlunda i karaktär är Ta Prohm, djungeltemplet som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Lara Croft: Tomb Raider med Angelina Jolie i huvudrollen. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Lunch under dagen. Middag på egen hand.

Dag 15Siem Reap, Tonlé Sap-sjön, Artisans Angkor, Mr Akiras landminemuseum, Banteay Srei, avskedsmiddag

Tonlé Sap-sjön är Sydostasiens största insjö och Kambodjas mage, lungor och hjärta. En sjö som utgör en viktig del av ett av världens mest varierade och produktiva ekosystem och som har haft en enorm betydelse för Kambodjas försörjning och utveckling i såväl historisk som modern tid. Sjön är ett hydrauliskt fenomen, då Tonlé Sap-floden som förser sjön med vatten från Mekongfloden rinner in i sjön under regnperioden, då vattennivåerna kan stiga med tio meter, men sedan byter kurs och rinner ut från sjön under torrperioden. Idag är sjön och området runt om hotat av miljöförstöring, överutnyttjande och en växande befolkning. Runt 90 000 människor, de flesta migrerande etniska vietnameser, bor i flytande byar på sjön. Vi gör en båttur på sjön för att uppleva den unika ekologiska miljön och se en del av villkoren för fiskarbefolkningen som bor på sjön.

Väg Angkor Siem Reap Kambodja

Före lunch hinner vi även med ett besök på hantverkscentrat Artisans d’Angkor, där vi får ta ta del av traditionellt kambodjanskt konsthantverk. Mer av landsbygden runt Siem Reap ser vi när vi åker ungefär fyra mil norr om staden. Längs vägen stannar vi till vid Mr Akiras landminemuseum, där vi får en förevisning av hur de konflikter som drabbat Kambodja i modern tid – Röda khmerer, amerikanska bombningar under Vietnamkriget, vietnamesisk ockupation – fortfarande plågar landet genom alla de minor och oexploderad ammunition som finns kvar på risfält och i djungler. Mr Akira som grundat museet lärda sig lägga ut minor när han var barnsoldat hos Röda khmererna, och idag arbetar han med att rensa Kambodja från minplågan.

Banteay Srei Angkor Siem Reap Kambodja

Vår final på resan blir ett av de äldsta – och mest utsökt utformade – templen i Angkorområdet: Banteay Srei. Det lilla templet, uppfört i rosa sandsten, kan uppvisa några av Angkors allra finaste och mest raffinerade skulpturarbeten. På kvällen intar vi en gemensam avskedsmiddag.

Dag 16Siem Reap, programfri dag, transport till flygplatsen, hemresa

Idag har vi chansen att uforska Siem Reap på egen hand. Shopping på någon av de många marknaderna eller relax vid poolen på hotellet kan vara några alternativ. Under eftermiddagen tar vår buss oss till flygplatsen i Siem Reap för hemresa med flyg.

Dag 17Hemkomst till Stockholm Arlanda

Hemkomst till Stockholm Arlanda flygplats tidigt på morgonen. 

Om resan

Plats för avresa och hemkomst:

Stockholm Arlanda flygplats (Google Map)

I resans pris ingår:

  • Internationellt flyg från Stockholm Arlanda flygplats (ARN) till Hanoi Noi Bai Airport (HAN). Hemresa från Siem Reap International Airport (REP). Måltider ombord.
  • Regionalt flyg Hanoi (HAN) - Hué (HUI) , Danang (DAD) - Ho Chi Minhstaden (SGN).
  • Speedboat från Can Tho till Phnom Penh.
  • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
  • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
  • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
  • En övernattning på kryssningsfartyg på Halong Bay, god turistklass, del i dubbelhytt, inklusive frukost.
  • Måltider: 13 luncher och 10 middagar exklusive måltidsdryck.
  • Buteljerat dricksvatten ombord på bussen varje dag.
  • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
  • Visum till Kambodja.
  • All dricks till lokalguider, chaufförer, för övriga transporter och bagagehantering.
  • Engelsktalande lokalguide som medverkar på varje resmål.
  • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur som möter på flygplatsen i Hanoi och leder hela resan.

I resans pris ingår inte::

  • Anslutningsflyg.
  • Avbeställningsskydd.
  • Reseförsäkring.
  • Måltidsdryck.
Resväg

Bilder
Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR