(+46) 70 64 66 804 info@sandbergsresor.se Kontakta ossBoka nu

Logga in

Hemslöjdsvecka på Gotland

0
Unikt specialprogram!
Från15 950 SEK
Unikt specialprogram!
Från15 950 SEK
Resan är ännu inte öppen för bokning.

Fortsätt bokningen

Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

1965


 • Bästa pris
 • Omsorgsfullt planerade program
 • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

6 dagar (Avresa: 2023-05-22)
Nynäshamn eller Oskarshamn
Burgsvik Hoburgen Fardhem Etelhem Havdhem Kräklingbo Norrlanda Boge Visby
Max antal deltagare: 20

Resan är nu fullbokad!  Sätt upp dig på vår väntelista för avbokningar, för eventuella extraplatser eller för att boka in dig på nästa resa. Kontakta oss på info@sandbergsresor.se eller via vårt kontaktformulär till höger på den här sidan.

Gotland utövar en stark dragningskraft på många. I synnerhet gäller det den som är djupt hemslöjds- och hantverksintresserad. Vår resa ”Hemslöjdsvecka på Gotland” erbjuder ett unikt och mycket innehållsrikt program som tar dig med till hemslöjdare, hantverkare och konstnärer runt om på ön. Vi besöker dem som utövar sin verksamhet enligt gotländska traditioner, men också dem som väver samman gammalt och nytt. Vissa är uppvuxna på Gotland, andra är inflyttade från fastlandet, ytterligare en kom hit för mer än 40 år sedan från andra sidan Atlanten för att här finna den plats där han kunde utveckla sitt högt specialiserade hantverk.

Ett självklart tema i programmet blir ”lamm och ull”, en av resans tre workshoppar ingår i det temat. Andra programinslag utgörs av traditionell gotländsk men också modern stickning, liksom traditionell och nutida textildesign och tygtryck, keramik, klädestillverkning, metallhantverk (inkl workshop), skulptur och bruksföremål men också offentlig konst. Vi ska förstås också uppleva den särpräglade naturen och intressanta kulturhistoriska inslag som anknyter till gotländska hemslöjds- och hantverkstraditioner. Programmet börjar på södra Gotland – Sudret – där vi bor tre nätter en dryg kilometer utanför Burgsvik. Via Kräklingbo och Norrlanda arbetar vi oss sedan ända upp till Boge i norr, för att avsluta i Visby med en hel dags stickseminarium och -workshop. 

Resan leds av Kerstin Andersson som lett ett mycket stort antal hemslöjdsresor.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Färja till Visby, Kerstin Andersson möter, buss via Ekstakusten till Björklunda utanför Burgsvik, incheckning på hotell Gåsen Out, programgenomgång, middag på hotellet.

Avresa med Destination Gotlands stora och moderna färja mot Visby, välj att avresa från Nynäshamn (prel 11.25) eller Oskarshamn (prel 11.30). Överfarten tar drygt tre timmar. Plats i salongen på akterdäck eller fördäck i bekväm stol ingår i priset. Café och restaurang finns ombord, den som vill kan förstås ta matsäck med sig eller inta fika eller lunch ombord (på egen bekostnad).

Ankomst Visby vid 15-tiden där resans färdledare Kerstin Andersson möter. Buss 80 km söderut till BurgsvikSudret – d.v.s. allra sydligaste Gotland. Längs vägen kommer bussen att köra längs Ekstakusten, en av hela Gotlands vackraste kuststräckor där vi ska göra ett kort stopp för att njuta av utsikten mot Lilla och Stora Karlsö. I Björklunda strax norr om Burgsvik ligger hotellet Gåsen Out (hette tidigare Pensionat Björklunda) som numera tillhör Grå Gåsen, det hotell inne i Burgsvik där TV4:s program ”Så mycket bättre” spelas in. Incheckning på Gåsen Out. De flesta rummen är relativt små men alla våra rum har egen wc/dusch. Genomgång av resans program och välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2Burgsvik, frukost, Hundlausar lambgift, Vamlingbolaget, Hoburgen, lunch på Körsbärsgården, Gotlands ullspinneri, Etelhems krukmakeri, G.A.D.:s möbelverkstad i Hemse (prel), middag i Burgsvik.

Efter frukost på hotellet tar bussen oss söderut genom Burgsvik där vi långsamt ska glida förbi Grå Gåsen, det numera berömda boutiquehotell där TV4:s program ”Så mycket bättre” spelas in. Inspelningen inför nästa säsong kommer att påbörjas veckan efter att vi lämnat Burgsvik.

Strax söder om Burgsvik stannar vi till vid Hundlausar för att introducera vårt Tema lamm och ull genom att bese ett traditionellt lambgift med agtak, en mindre byggnad som skulle skydda utegångslamm under vintern. Här påminns vi om att på Gotland säger man inte ”får och lamm”, man säger ”lamm och lammungar”. Här kan vi även se ett praktexempel på hur en vast (gotländska för stenmur) ska byggas.

Vi fortsätter söderut till Vamlingbo. Mah-Jong var ett designföretag som grundades 1966 i Stockholm av Helena Henschen, Veronica Nygren och Kristina Torsson som alla året innan examinerats från Konstfacks textillinje. Man producerade ”mjuka, detaljfattiga och funktionella statuslösa plagg i egna mönster för alla åldrar.” Design och ideologi skulle förenas. De mjuka och färgglada kläderna skulle förändra oss. Namnet Mah-Jong valde de för att visa sitt politiska engagemang och associera till Kina. I den egna butiken på Kungsgatan i Stockholm såldes också politiska böcker och tidningar samt varor från Kina samt palestinasjalar. Klädernas mönster hade namn efter brickorna i Mah-Jong-spelet. De kläder som till en början lanserades var enkelt skurna basmodeller som inte skulle ha några modedetaljer. Ironiskt nog blev just Mah-Jongs kläder trots detta stilbildande för svenskt vardagsklädmode under slutet av 1960- och början av 70-talet.

När företaget Mah-Jong lades ned 1977 såldes mönsterkatalogen. 1983 flyttade Kristina Torsson till Vamlingbo där hon fortsatte designa kläder utifrån samma värdegrund som för Mah-Jong, men inom Vamlingbolaget som håller till i det nedlagda Vamlingbo mejeris gamla lokaler. Kristina återfick Mah-Jongs mönsterkatalog varför flera av Mah-Jongs mönster nu lever vidare i Vamlingbolagets kollektion. Vi får höra om verksamheten, se kollektionen och förstås även möjlighet att göra inköp. På SVT Play finns den mycket intressanta dokumentären Made in Sweden – textilindustrin som försvann  som behandlar den tid då kläder tillverkades i Sverige, då svensk textil- och konfektionsindustri blomstrade med Borås som centrum. I filmen medverkar bl.a. just Kristina Torsson. Rekommenderas!

Efter avslutat besök i Vamlingbo fortsätter vi på det som kallas ”Vackra kustvägen till Hoburgen”, en flera kilometer lång sträcka längs havet ned till Gotlands allra sydligaste udde. Vi ska förstås se Hoburgsgubben (som i profil mest liknar Donald Trump) men viktigast är att gå upp på klinten (bergsknallen) invid Hoburgsgubben. Härifrån kan man njuta av den mycket vackra utsikten mot norr och ut mot fälten på den sydöstra sidan av udden. Vi vänder sedan några kilometer norrut till Körsbärsgården där vi serveras lunch och dessutom kan se skulpturerna i anläggningens trädgård.

Vi fortsätter på Tema lamm och ull genom att besöka Gotlands ullspinneri i Fardhem, närmare 50 km norrut. Spinneriet ägs av en ekonomisk förening och drivs av tre unga entusiastiska kvinnor. Här utförs hela produktionskedjan utom tvättningen som man överlåtit till en gård i närheten. Den egna produktionen kommer enbart från gotländsk ull men man spinner även på beställning från den som lämnar in egen ull som då kan ha annat ursprung. Inne i spinneriet får vi höra om företagets historia och verksamhet och se den maskinella utrustningen. Vi bjuds även möjlighet att inhandla spinneriets egenproducerade och mycket vackra garn. Det finns även kardflor till salu för den som spinner själv. På YouTube finns den finstämda filmen ”Strängar av ull”  (28 min) där man får följa gotlandsullens väg från lamm till garn genom klippning, sortering, tvätt och spinning. Varje steg i värdekedjan görs på södra Gotland. En stor del av filmen ägnas åt just Gotlands ullspinneri.

Bussen tar oss därefter ytterligare 20 km norrut till Ethelhems krukmakeri  vars verksamhet började redan 1889 med tillverkning av bruksföremål och kakelugnar. Allt sedan dess har verksamheten fortgått och utvecklats. Flera av krukmakeriets byggnader är numera kulturmärkta byggnadsminnen. Etelhems krukmakeri är ett av de krukmakerier som ingår i den s.k. ”Keramikrundan Gotland”. Leran på Gotland är lite svårhanterlig då den innehåller mycket kalk men de lokala krukmakarna har lärt sig att hantera den och tillverkar vacker brukskeramik. På plats kommer Torleif Solberg visa oss runt och introducera krukmakeriets historia och dagens verksamhet. Innan vi lämnar Etelhem får vi förstås tid i krukmakeriets butik som säljer det egna omfattande sortimentet men också andra keramikers produkter, bl.a. från keramiker verksamma i närområdet.

Vi hoppas även att denna eftermiddag kunna inkludera ett besök i G.A.D.:s möbelverkstad i Hemse. Middagen intar vi i Burgsvik.

Dag 3Burgsvik, frukost, halvdags workshop på Kälder gård för introduktion och workshop på temat ”Lamm och ull”, halvdags workshop i metallkonst hos Form Berg Österdahl, lunch under dagen, middag på hotellet, introduktion och visning av tottspinning.

Frukost på hotellet. Den här morgonen delar vi upp oss i två grupper för två sinsemellan helt olika workshoppar som genomförs som halvdagsprogram. Den ena återknyter till Tema lamm och ull. Den andra arrangeras hos en uppmärksammad metallkonstnär.

På den gamla släktgården Kälder gård i Havdhem har Elvy Johansson en ateljé i vilken hon tillverkar en mängd olika lammskinnsprodukter. Den här förmiddagen ska Elvy introducera och dela med sig av sin stora kunskap om den gotländska traditionen och hantverket kring uppfödning av lamm, lammskinn och ull. Varefter vi själva får prova på att tillverka en nåldyna i lammskinn, att ta med hem som ett praktiskt minne. Nåldynan har lammskinn på ena sidan och tyg på den andra. Om du föredrar, ta gärna med eget tyg till nåldynan, annars finns tyg att få hos Elvy (mer information närmare avresan). I ateljén driver Elvy även Kälder Gård & Skinnbod där hon säljer lammskinn och sina egna skinnprodukter av hög kvalitet. Om du vill studera lammskinn redan innan resan rekommenderar vi Elvys bok ”Lammskinn – pälsskinnskunskap & hantverksteknik” (ISBN 978-91-86103-27-9). På YouTube finns bl.a. den här filmen med lekande lammungar på Kälder gård 

Inte långt från Kälder gård huserar Elena Berg Österdahl som är en av Gotlands mest uppmärksammade unga konstnärer. Bl.a. har hon gjort sig känd för den på Gotland vanliga vildtulpanen, utförd i rostig metall. Hon tillverkar även ett flertal andra vackra och spektakulära föremål i många olika storlekar. I sin ateljé Form Berg Österdahl som i sig är ett mycket intressant hantverksobjekt, kommer Elena att leda oss i tillverkningen av våra egna små metallblommor. Här finns också möjlighet att studera och köpa hennes egna produkter. För den här metallworkshoppen kan det vara bra att klä sig i lämpliga kläder, även om vi på plats förses med rejäla förkläden.

Efter förmiddagens workshoppar hämtar bussen upp de två grupperna för att gemensamt ta oss till Magazin1 i Hablingbo (preliminärt) för lunch. Varefter respektive grupp byter workshop.

Efter middag på hotellet kommer Ullamaj Skoglund som är bosatt i Burgsvik till vårt hotell för att introducera och visa tottspinning. Att spinna från tott innebär att man tar den nyklippta ullen som den är och spinner den direkt, utan att ullen kardas. När garnet sedan används i stickning blir resultat extra mjukt, luftigt och ”hårigt”.

Dag 4Burgsvik, frukost, Leonette keramik & konst, Gunila Axén textildesign och -tryck, lunch på Liste gård, Big Pink glasstudio, Barbro Sandell textildesign och -tryck, Strumpfabriken, Skulpturfabriken, buss till Visby, incheckning på hotell Scandic Visby, middag på hotellet.

Efter en tidig frukost checkar vi ut från Gåsen Out och lastar bagaget i bussen som ska påbörja vår resa norrut med att köra 40 km till Kräklingbo för dagens första studiebesök: Leonette keramik & konst. Keramikern Dan Leonette är amerikan och kom till Gotland för mer än 40 år sedan. Inför att han skulle skickas till att delta i Vietnamkriget valde han att desertera och tog sig till England, och därifrån vidare till Sverige. Genom åren har han haft en mycket bred produktion. Mest känd är han för rakubränning.

Raku är namnet på en speciell teknik för bränning av keramik. Metoden har sitt ursprung i Japan och ger spännande mönster av krackeleringar och metallaktigt skimmer i glasyren. Krackeleringarna uppstår då man flyttar produkten direkt från den cirka 1 000-gradiga heta gasugnen till en ”sotkammare” – en behållare med brännbart material som fattar eld av de heta föremålen. Elden kvävs med hjälp av ett tätt lock och i den reducerande miljön som då bildas uppstår de metalliska skiftningarna och det svärtade godset. Dan Leonette kommer att berätta om hur det kom sig att han i Kalifornien inledde banan som keramiker och hur han kom att hamna på Gotland. Han kommer förstås också att ta oss med runt för att förklara rakubränningens hela process. Vi avslutar med att studera den utställning som finns i ateljén, föremål som även är till försäljning.

Vi fortsätter en kort sträcka till Gunila Axéns ateljé och butik. 1970 var hon med om att starta 10-gruppen, 1995-2004 var hon professor i textildesign på Konstfack. I många år arbetade Gunila Axén inom textilindustrin med att skapa mönster för tygtryck. 2006 flyttade hon till gården här i Norrlanda där hon ställde om och lät beställa tryckning av sina egna mönster för hemtextil på bomull av hög kvalitet.

Efter lunchen som serveras på Liste gård återvänder vi till Norrlanda för ett besök till Glasstudion Big Pink  där Jennie Olofsson ska visa sin tillverkning, berätta om några av objekten hon designat, men också kort om glasets historia och hantverket runt glas och om sin egen resa med glaset och hur hon tänker och jobbar som konsthantverkare. Eventuellt – om tiden tilllåter – kan någon frivillig i gruppen få tillfälle att provblåsa en ”fri glasbubbla” innan vi beger oss till Barbro Sandells gård.

Barbro har en lång historia av starkt engagemang inom gotländsk hemslöjd, även inom Gotlands läns Hemslöjdsförbunds organisation. I många år har hon arbetat med de mönster som skapades av kattuntryckaren Tobias Lang. Lang var född i Ungern och var under sin gesällvandring på väg till S:t Petersburg men led, enligt sägnen, skeppsbrott och kom till Gotland 1784 där han blev kvar under resten av sitt liv. Hela hans dokumentation av recept, ritningar och annat finns numera hos Landsarkivet i Visby. Barbro Sandell använder i sin produktion flera av Langs mönster till tryck på tyg, papper och annat som finns att se i hennes lokaler. Vi kommer att få höra Barbro redogöra för sin bakgrund och verksamhet med särskild betoning på tryckta textilier. I lokalen finns även hennes produkter till försäljning.

För nästa programinslag kör bussen vidare till en gammal lada i Boge. En lada som på insidan är renoverad till oigenkännlighet och har anpassats till den verksamhet som startades för drygt tio år sedan – Gotlands strumpfabrik. Här maskinstickas strumpor av mohair (inget annat har tillräckligt långa fibrer), merinoull och alpacka. Även tröjor, halsdukar och mycket annat produceras från ulllgarn som köps från spinnerier runt om i Europa. Här i ladan, inne i Visby och i Burgsvik har man butiker som säljer de egna produkterna. Ulrika Ek tar oss med på en rundvandring genom lokalerna och förevisar maskinerna varefter vi kan slå oss lösa i butiken. Här kan du se filmer som visar Strumpfabrikens stickning.

I närheten ligger Skulpturfabriken där Stina Lindholm tillverkar skulpturer av betong och brons, men också mer vardagsnära produkter i betong, t.ex. krukor, vaser, ljusstakar och mycket annat. På sin hemsida skriver hon: Sedan 1995 har vi på Skulpturfabriken tillverkat produkter design och skulptur på ett hantverksmässigt sätt i gotländska material. En viktig aspekt i tillverkningen är den visuella kvaliteten tillsammans med hög materialkänsla.” Skulpturfabriken är belägen i Pilgårds som är en traditionell gotländsk gård i Boge. På gården som har anor från 1600-talet med sin genuina fauna av kulturväxter finns i de olika gårdshusen i dag tillverkningsfabrik, butik och café, visningsträdgård, galleri och köksträdgård med växthus.

Stina berättar för oss om sin verksamhet och tar oss med genom lokalerna, även verkstads- och lagerrummen, vilket ger oss insikter i hur komplicerad, avancerad och fysiskt tung hennes konstnärliga inriktning är. Stina Lindholm har också gjort sig känd för skapande av offentlig konst, bl.a. för Region Gotlands räkning. Gårdens butik säljer egna produkter men också inrednings- och hushållsprodukter för hemmet och trädgården från utvalda varumärken som representerar lågmäld lyx och kvalificerad design. Vi kanske inte bär hem några trädgårdsbänkar eller sittstenar men butiken lockar med mycket annat som är mer bagagevänligt.

Efter en lång dag med intensivt program styr vår chaufför kosan söderut mot Visby (närmare 40 km) där vi checkar in på Scandic Visby som ligger granne med Destination Gotlands hamnterminal och på gångavstånd från centrum. Vi får middag på hotellet.

Dag 5Visby, frukost, promenad till Hemslöjden Gotlands lokal där Lena Ideström och Ulla Persson visar Hermanna Stengårds samling av gamla stickade plagg, Birgitta Nygren håller föredrag om ”tröjkällingarna”, lunch på egen hand, workshop i traditionell gotländsk stickning under ledning av Ulla Persson, gemensam avskedsmiddag.

Frukost på hotellet. Denna dag ska vi avsluta Tema lamm och ull, i dag med fokus på stickning. Från hotellet promenerar vi till Gotlands läns Hemslöjdsförbunds lokal på Strandgatan inne i den gamla Hansastadens vackra kärna. Här ska Lena Ideström och Ulla Persson visa de stickade plagg som Hermanna Stengård samlade in under 1920-talet i sin ambition att dokumentera gotländska stick- och mönstertraditioner. Lena Ideström är arkeolog i grunden men har även kortare textilutbildningar och ett stort intresse för textil. Hon har arbetat med Gotlands museums samlingar sedan 1990-talet och ansvarat för de arkeologiska och textila samlingarna. Lena har speciellt intresserat sig för textiliernas historia och vad de berättar om samhället där de tillverkades och användes. Under åren har hon också gjort många visningar och utställningar på temat textil.

Ulla Persson är gotländska och bor i Eksta, fem mil söder om Visby. Hon har stickat hela livet och började 2005 fördjupa sig i Hermanna Stengårds samlingar. Sedan dess har hon designat och gjort egna mönster genom att utveckla de mönster som finns i Hermannas samling. Har genom åren också lett kurser och workshoppar. Gotlands läns Hemslöjdsförbund äger de föremål – vantar, sockor, tröjor och annat  – som Stengård samlade in och förvarar dem i Gotlands Museums lager. För att vi ska kunna se samlingen kommer den att tillfälligt föras över till lokalen i centrala Visby.

Efter visningen och presentationen av de gotländska mönstertraditionerna berättar Birgitta Nygren, tidigare hemslöjdskonsulent på Gotland, om stickningens ekonomiska betydelse för ön. Hon berättar bl a om  ”tröjkällingarna”, de kvinnor som bidrog till familjens försörjning och till sin egen självständighet genom att sälja sina stickade alster för försäljning på fastlandet. Birgitta belyser också hur de lämnat ett arv efter sig till dagens kvinnliga företagare på Gotland, ett arv som vi redan har haft många tillfällen att ta del av under resan.

Efter lunchen som kan intas på någon av de näraliggande restaurangerna (betalas privat av var och en) arrangeras en workshop i gotländska sticktraditioner och -mönster. Workshopen leds av Ulla Persson. Garn ingår i resans pris men stickor behöver man ta med själv. Påminnelse finns med i den information som skickas ut inför avresan. Under kvällen samlas vi för gemensam avskedsmiddag.

Dag 6Visby, frukost, programfri dag, tid för egna upptäckter och shopping i Visby, Kerstin Andersson lämnar tips på butiker med hemslöjds- och hantverksprodukter, avresa från Visby med färja under eftermiddagen.

Efter frukost på hotellet är dagen programfri för egen tid i Visby där ett stort antal intressanta hemslöjds- och hantverksbutiker lockar. Några exempel: Kvinnfolkii, Kräku, Yllet, Design & hantverk, GKF galleri och en butik med linnekläder. Kerstin Andersson lämnar mer detaljerad information på plats. Scandic Visby ligger så nära hamnen man kan komma och det går att lämna bagaget på hotellet. Vid 15-tiden (prel) återsamling på hotellet för att hämta upp bagaget och promenera ned till färjeterminalen. Färja till Nynäshamn (prel 16.30-19.45) eller Oskarshamn (prel 16.50-20.00).

 

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Nynäshamn eller Oskarshamn.

I resans pris ingår:

 • Färja Nynäshamn- eller Oskarshamn-Visby tur/retur med Destination Gotland, reserverad plats i akter- eller försalong.
 • Busstransporter enligt program dag 1 - 4.
 • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt ovan.
 • Boende 5 nätter på angivna hotell, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag. Enkelrum mot tillägg.
 • Angivna måltider: 3 luncher och 5 middagar inklusive bordsvatten.
 • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
 • Kerstin Andersson, färdledare och expertguide med stora hemslöjdskunskaper, möter i Visby och leder hela resan.

I resans pris ingår inte

 • Anslutningsresa till Nynäshamn eller Oskarshamn.
 • Avbeställningsskydd.
 • Reseförsäkring.
 • Annan måltidsdryck än bordsvatten.
Om pris och betalning

Resans pris är preliminärt och kommer att fastställas när samtliga priser för hotell, restauranger och bussbolag finns bekräftade för maj 2023. Du som bokar till ett preliminärt pris kan välja att då det definitiva priset finns bekräftat, välja att fullfölja eller boka av och få anmälningsavgiften tillbaka.

Anmälningsavgiften 2 000 kr betalas vid anmälan, senast 30 dagar före avresa. Slutbetalning sker via faktura och ska vara oss tillhanda 14 dagar före avresa.

Om du är intresserad av resan, men osäker på om du kan boka nu, skicka gärna ett mejl till oss så sätter vi upp dig på intresselistan och håller dig uppdaterad om läget. 

Resväg

” 

 

Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

1. Gåsen Out

Gåsen Out ligger 1,5 km från Burgsvik, med havet på gångavstånd. Det är ett trevligt […]

2. Scandic Visby

Scandic Visby är ett modernt hotell som ligger alldeles vid färjehamnen på promenadavtånd till Visbys […]

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

10 resenärer funderar på att boka den här resan just nu!
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Du kan ta reda på mer om vilka cookies vi använder eller stänga av dem i privacy settings.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR