(+46) 70 64 66 804 info@sandbergsresor.se Kontakta oss Boka nu
Sandbergs Resor Historia & Kultur

Linresa till Polen

0
Inspirerande kunskapsresa!
Från21 450 SEK
Boka resan
Fråga om resan
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
Resan är ännu inte öppen för bokning.

Fortsätt bokningen

Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

1428

  • Bästa pris
  • Omsorgsfullt planerade program
  • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

Nyhetsbrev

7 dagar (Resdatum: 2024-08-30)
StockholmKöpenhamn
Warszawa Zyrardów Lodz Poznan Steszew Jelenia Gora Myslakowice Wroclaw

Resan har bemötts med mycket stort intresse och är nu fullbokad! OBS! Vi har fått en avbokning, och det finns alltså en plats tillgänglig att boka! Kontakta oss via formuläret till höger.

”Nu ska vi skörda linet idag, häckla det väl och spinna det bra. Sen ska vi sömma skjorta och kjol, svänga oss glatt i dansen.
Dunk, dunk, dunk, dunk, dunk, dunk, vävstolen slår, spolen den går. Dunk, dunk, dunk, dunk, dunk, dunk, svänga oss glatt i dansen!”

Så sjungs det i den gamla svenska folkvisan och dansleken. Linodling kan tyckas höra det gamla bondesamhället till, men intressent för lin, linodling och vad som kan tillverkas av lin är fortfarande stort.  Ett exempel är Hemslöjdens linprojekt ”1kvm lin”, ett projekt som bedrivits sedan 2020 och som nu spritts över hela Norden. Vi styr kosan till Polen för att studera lin och linodling.

Så följ med på en intressant och annorlunda kunskapsresa till Polen där linproduktionens olika moment står i fokus!

Polen är ett land som bevarar sina lintraditioner och där vi får studera linframställningens olika moment.  Vi besöker textilmuseer, linforskningsinstitutet i Poznan, linbutiker, handarbetsbutiker och mycket annat. Vi ser naturligtvis även de sevärdheter som finns i närheten. De sista dagarna bor vi på ett hotell i ett naturskönt område. Kom med på en rolig och lärorik resa! Inga förkunskaper krävs, förstås. Resan leds av Kerstin Andersson som lett ett mycket stort antal hemslöjdsresor. Polsk ciceron är Tomasz Ozckowski som talar utmärkt svenska, har medverkat vid linresor tidigare och förmedlar mycket intressant kunskap om landet. 

Vi besöker flera gamla textilfabriker, numera är omgjorda till museer och får veta hur produktionen bedrevs. Vi besöker linforskningsinstitutet i Poznan och får ta del av mängder av information från deras forskare. Man forskar i hur man påverkas av de textilier man har på sig och om det påverkar ens mående och prestationsförmåga. Vi får även se vad man kan göra av lin, förutom textilier. Man tillverkar byggmaterial, byggblock som görs av restprodukter från textilframställningen, och även kosttillskott av lin. Samt mycket annat. Vi besöker även en aktiv textilfabrik, specialiserad på linprodukter.  Vi får förstås också många tillfällen att inhandla lin och linne i olika former. Självklart åker vi inte bara förbi de sevärdheter som finns längs vägen. Vi får bl a stadsrundturer i Warszawa, Zyrardow och Poznan. De två sista nätterna tillbringar vi på ett hotell i ett naturskönt område utanför Jelenia Gora. Där har vi även möjlighet att följa med på en fackeltur till ruinen Prins Henriks slott. Dessutom får vi möta intressanta och kunniga medresenärer som har likartade intressen.

Om linet

Lin är en av våra äldsta kulturväxter. För många tusen år sedan upptäcktes att linplantan innehåller långa och starka fibrer och man lärde sig att använda dem till att tillverka textilier, rep, fiskenät och mycket annat. I Sverige har man använt lin sedan bronsåldern och lin har odlats i hela landet. Innan man började importera bomull i början av 1800-talet var lin, hampa och ull de material som man använde till kläder och hemtextil. Att odla och bereda lin är ett omständligt och arbetskrävande arbete. Bomullen däremot var mjuk och lättskött och blev därför snabbt populär. 

Det finns två sorters lin, oljelin och spånadslin. Spånadslin är det man använder till textilier, det har färre förgreningar och längre fibrer medan oljelinet har fler förgreningar och fler frökapslar. Spånadslinets ursprung är oklart, det förekommer inte i vilt tillstånd någonstans. Möjligen har det utvecklats från arter i medelhavsområdet eller sydvästasien.

Lintextilierna var viktiga och värdefulla och odlingen omgavs av mycket skrock och magiska föreställningar. Det var ju viktigt att man fick en god skörd med höga strån. Den som sådde borde vara klädd i vitt och det var bra att så med en silversked. Silvrets glans skulle ge linet glans och dessutom skyddade det mot troll och annat oknytt. Om en lång person sådde linet så blev det högt lin och det bådade gott om den första gästen efter sådden var en man med långt skägg.

För att bevara kunskapen och stimulera linodlingen bildades Allmänna Svenska Linodlingsföreningen, som verkade mellan 1920 och 1970. Föreningen försåg odlarna med fröer, publicerade instruktionshäften och hyrde ut redskap. Men, med tiden blev det inte ekonomiskt lönsamt att producera lin. De statliga stöden drogs in och det sista linberedningsverket lades ner 1966. Det hade blivit för dålig lönsamhet i linodling. Numera upprätthålls kunskaperna av ideella krafter, hemslöjdsföreningarna, linföreningarna och olika organisationer arbetar för att bevara kunnandet.

För mer information om lin rekommenderas Hemslöjdens teknikhäfte Om lin av Eva Anderson med flera. Mycket av informationen ovan kommer från den boken.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Flyg till Warszawa, stadsrundtur till Gamla stan med det kungliga slottet, Palatset för vetenskap och kultur, Lazienkiparken med kungliga vävbyrån, Etnografiska museet, lunch i Gamla stan, incheckning på hotellet, välkomstmiddag.

Avfärd med flyg på morgonen från Stockholm eller Köpenhamn. Ankomst Warszawa vid tolvtiden. Färdledaren Kerstin Andersson och den polske ciceronen Tomasz Ozckowski möter och tar oss direkt ut på stadsrundtur.

Vi besöker Gamla stan som blev totalt förstörd under andra världskriget, men som är så skickligt återuppbyggd att den numera finns med på Unescos världsarvslista. Vi äter lunch i Gamla stan.

Kungliga slottet var residens för Polens kungar från år 1596 men även det blev jämnat med marken under andra världskriget. Under 1970-talet byggdes det upp igen och det är nu en av sevärdheterna i närheten av Gamla stan. Lazienkiparken byggdes under 1600-talet till en militär överbefälhavare och har ändrats och byggts till flera gånger sedan dess. Den är mest känd för ett monument över Frédéric Chopin där det under sommartid ges pianokonserter. Här finns också ett antal trädgårdar och byggnader i olika stilar. Vi åker främst dit för att besöka den kungliga vävstugan där man har handvävt fina textilier i över 200 år. Det etnografiska museet, det äldsta i Polen, från 1888, visar folkkonst, klädedräkter, hantverk, skulpturer, målningar och mycket annat från Polen och andra länder.

Vi checkar in på vårt hotell och ger oss iväg till välkomstmiddagen på restaurang Ale Gloria.

Dag 2Frukost, buss till Zyrardów. Museet för västra Mazovia, utställningen ”Zyrardów, City of Weavers and Visionaries”, rundtur i Zyrardów inklusive linbutik, Linmuseet, lunch, buss vidare till Lodz, Manufaktura Center, incheckning på hotellet, middag.

Efter frukosten på hotellet checkar vi ut från hotellet och åker buss cirka en timme till Zyrardów, en stad med lite över 40 000 invånare. Staden grundades när en stor linfabrik öppnade år 1833. Fabriken drog till sig skicklig arbetskraft från många länder och i slutet av 1800-talet var fabriken den mest produktiva linneframställaren i Europa. Under storhetstiden hade fabriken 9 000 anställda som producerade textilier av lin och bomull. Efter andra världskriget utökades fabriken till flera anläggningar. Numera hyser byggnaden Linmuseet där vi får information om historien och produktionen. Det mesta av maskinparken härstammar från slutet av 1900-talet med några tidigare exempel.

I närheten ligger Museet för västra Mazovia där vi ser den historiska utställningen ”Zyrardów – staden med vävare och visionärer”. Vi äter lunch i Zyrardów innan vi fortsätter med buss till Lodz där vi checkar in på vårt hotell som ligger i Manufaktura Center, ett gammalt textilfabriksområde som restaurerats till en intressant plats med restauranger, hotell, shopping, bio och mycket mer. Middag.

Dag 3Frukost, textilmuseet, lunch, buss till Poznan, stadsrundtur, incheckning på hotellet.

Vi äter frukost och checkar ut från hotellet innan vi åker till Textilmuseet. Museet, som är inhyst i en gammal textilfabrik, sägs vara det första och även det största textilmuseet i Europa, öppnat 1960. Museet visar den första fabriken som startades av Ludwik Geyer i mitten av 1800-talet, de redskap och maskiner som användes, väveriet från slutet av 1800-talet och 1900-talets mode. Vi får en visning av museet och sedan lite tid att se oss omkring på egen hand.

Efter lunch fortsätter vi med buss till Poznan där vi får en stadsrundtur innan vi checkar in på hotellet. Middag på egen hand.

Dag 4Frukost, Lininstitutet, hela dagen på institutet.

Efter frukost åker vi till Linforskningsinstitutet (Institutet för naturfibrer och medicinalväxter) där vi tillbringar hela dagen. Vi får ett inledningsanförande av professor Grzegorz Spychalski, vi får besöka de olika avdelningarna, avdelningen för innovativa textila teknologier, avdelningen för innovativa biomaterial och nanoteknologi, avdelningen för botanik, odling och lantbruksteknologi.

Efter lunch besöker vi deras butik för linprodukter innan vi får en digital presentation av teknologin för naturlig färgning, får se deras samling av naturliga färgämnen och olika tekniker för att sätta mönster på tyg. Middag på egen hand.

Dag 5Frukost, buss till Steszew, LENKON, Institutet för experimentell odling av naturfibrer och medicinalväxter, buss vidare mot Jelenia Gora, lunch en route, incheckning på hotellet, middag på egen hand.

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker en halvtimme med buss till Steszew där vi besöker LENKON – den experimentella delen av linforskningsinstituet. Vi får en introduktion och ser sedan hela processen från sådd, skörd och rötning mm. Man tillverkar, förutom textilfibrer, även byggmaterial. Byggblocken sägs vara motståndskraftiga mot eld och hålla insekter borta. Vi lämnar Steszew med buss och äter lunch på vägen till Jelenia Gora där vi checkar in på hotellet som ligger naturskönt utanför staden. Middag på egen hand. Den som vill kan följa med på turen till Prins Henriks slott med facklor. Prins Henriks slott ligger på Grodnaberget på motsatt sida av vattenresorvoaren Sosnowka, sett från vårt hotell, och ser ut som en medeltida ruin. Prins Henrik LXII von Reuss lät bygga det 1806.

Dag 6Frukost, linfabriken Orzel, lunch, linbutiker, ledig tid, avskedsmiddag.

Efter frukost på hotellet åker vi med bussen till Myslakowice där vi besöker linfabriken Orzel som är en linfabrikör som tillverkar och säljer garn, tyg och andra färdigställda produkter. Vi får också tillfälle att handla i lincentret och lite tid att titta runt i Jelenia Gora. Avskedsmiddag på kvällen.

Dag 7Frukost, transfer till flygplatsen i Wroclaw, hemresa.

Efter frukosten checkar vi ut från hotellet och åker till flygplatsen i Wroclaw. Där säger vi adjö till Polen för denna gång och flyger tillbaka hem till Skandinavien.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Stockholm Arlanda flygplats (ARN) eller Köpenhamn Kastrup (CPH)

I resans pris ingår:

  • Internationellt flyg från Stockholm Arlanda flygplats (ARN) eller Köpenhamn Kastrup (CPH) till Warsaw Chopin Airport (WAW). Hemresa från Wroclaw Nicolaus Copernicus Airport (WRO).
  • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
  • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
  • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
  • Måltider: 5 luncher och 3 middagar exklusive måltidsdryck.
  • Informationspaket från Sandbergs Hemslöjdsresor med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
  • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Hemslöjdsresor, Kerstin Andersson, som möter på flygplatsen i Warszawa och leder hela resan. Polske svensktalande lokalguiden Tomasz Ozckowski medverkar också under hela resan.

I resans pris ingår inte

  • Anslutningsflyg
  • Avbeställningsskydd
  • Reseförsäkring
  • Måltidsdryck
Om resans pris, samt betalnings- och bokningsvillkor

Enkelrumstillägget är 3 500 kr. Avbokningsavgift fram till och med 40 dagar före avresa 3 000 kr (fram till och med 20 juli). Avbokning därefter och fram till och med 30 juli innebär en avbokningskostnad motsvarande 50 % av resans pris. Vid avbokning från och med 31 juli betalas hela resans pris. Slutbetalning sker via faktura och ska vara oss tillhanda senast 30 dagar före avresa. Observera att tidigare betalning av anmälningsavgift eller slutbetalning kan komma att krävas pga tillkommande villkor från våra leverantörer.

Om du är intresserad av resan, men osäker på om du kan boka nu, skicka gärna ett mejl till oss så sätter vi upp dig på intresselistan och håller dig uppdaterad om läget. 

Hemslöjdsrabatter

Sandbergs Hemslöjdsresor och våra expertguiders stora intresse och starka ambition är att arrangera resor som tillfredsställer men också stimulerar intresset för hemslöjd och hantverk, såväl traditionell som modern. Ett sätt att göra det är att ge rabatter till dem som aktivt bidrar till och intresserar sig för svensk hemslöjd, där Hemslöjden (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR) intar en ledande position. Hemslöjden beskriver sig själv som ”en folkrörelse som bevarar och utvecklar slöjdens tekniker, material och kulturarv”. 

Vi har därför beslutat att medlemmar i Hemslöjden samt prenumeranter på dess tidning Hemslöjd erhåller rabatt på våra resor. För att få rabatten måste du vid bokning ange att du är medlem och/eller prenumerant. Rabatten på just denna resa är 350 kr för medlem respektive 350 kr för prenumerant. Rabatterna kan kombineras. Här kan du läsa mer om Hemslöjden https://hemslojden.membersite.se/Home/About och tidningen Hemslöjd https://www.hemslojd.se

Resväg

Bilder
Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR