(+46) 70 64 66 804 info@sandbergsresor.se Kontakta ossBoka nu

Logga in

Shetland Wool Week 2024

0
Resans pris
Resans pris
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

838
Nyhetsbrev
 • Bästa pris
 • Omsorgsfullt planerade program
 • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

9 dagar (Avresa: 2024-09-25)
StockholmKöpenhamn
Lerwick

shetlandVem har inte hört talas om Shetland och Shetlandsöarna, i synnerhet efter tv-deckaren Shetlands framgångar? Och vem har inte hört talas om Shetlandsull och Shetlandsgarn? Och vem är inte sugen på att delta i Shetland Wool Week? Pratar du med någon som varit där får de helt säkert något längtansfullt i sin blick.

Shetland Wool Week startade 2009 och har nu fysiskt genomförts varje år förutom under pandemiåren. Under Shetland Wool Week anordnas hundratals föredrag och workshops om allt tänkbart ullrelaterat över hela ögruppen. Tusentals deltagare kommer från hela världen. Och 2024 är också vi med på en resa som leds av Margareta Tägt-Lee

Shetlandsöarna består av runt 100 öar varav ett 15-tal är bebodda. Huvudön där flest antal bor kallas Mainland. Vi kommer att bo i Lerwick som ligger på Mainland. Många programpunkter sker på Mainland, men vi kommer även att besöka öarna Yell, Unst och East Burra.

Vi har valt att ta oss till Shetland med flyg till Aberdeen, samt med nattfärja från Aberdeen till Lerwick och samma rutt fast tvärtom för hemresan. Det går att flyga från t ex Aberdeen och Edinburgh till Shetland, men planen är små propellerplan och det är omöjligt att checka in extra bagage. Endast ett pyttelitet handbagage är tillåtet. På båten har du möjlighet att ha extra väskor (under förutsättning att du kan bära dem själv). För flygresan från Aberdeen kan du boka en extra väska för överkomlig penning. Gör det gärna i god tid innan avresa.shetland-pony

Allt på Shetland är begränsat, d v s antalet hotell är få och det kan var svårt att få rum, därför är antalet deltagare på resan begränsat till maximalt 14 personer. Det gäller också antalet enkelrum. Ytterligare en orsak till att vi har en liten grupp är att vi inte kan vara för många åt gången på de workshops som ingår.

Men låt inte den något komplicerade resan och gruppstorlekens begränsningar avskräcka dig. Upplevelserna på Shetland ger dig flerfalt tillbaka! För Shetland är fantastiskt!

Resan kommer att genomföras 25 september– 3 oktober 2024. Resans pris är ännu inte klart och kommer att fastställas när samtliga priser för flyg, färja, hotell, restauranger och bussbolag finns bekräftade för september/oktober 2024. Anmäl ditt intresse för att delta i resan via formuläret till höger eller genom att skicka ett mejl till info@sandbergsresor.se så meddelar vi dig när priset är klart och resan är öppen för bokningar.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Avresa från Stockholm Arlanda/Köpenhamn Kastrup med flyg till Aberdeen, transfer till färjeterminalen, incheckning på färjan, avgång med nattfärja mot Lerwick och Shetland, välkomstmiddag ombord.

Avresa från Stockholm och Köpenhamn till Aberdeen i Skottland. Din färdledare Margareta Tägt-Lee följer med från Stockholm. Transfer från flygplatsen i Aberdeen till båtterminalen som ligger centralt i Aberdeen. På terminalen har vi möjlighet att lämna in vårt bagage. Du kommer att få lite tips på vad man kan göra under dagen.

På eftermiddagen samlas vi på färjeterminalen för att hämta ut vårt bagage. Vi checkar in och kan gå ombord när vi fått våra boardingkort. Vi hinner installera oss i hytterna innan det blir middag. Vi lägger ut kl 19:00 mot destination Lerwick, Shetland.  

Dag 2Frukost, ankomst till Lerwick, promenad till hotellet, Marion Anderson's Breckenlea Croft, Jamieson's of Shetland, lunch, Bonhoga Gallery, Jamieson & Smith Shetland Wool Brokers, middag.

Frukost ombord. Ankomst till Lerwicks hamn kl 07:30. Vårt hotell, Shetland Hotel, ligger mitt emot färjeterminalen. Vi tar vårt bagage de ca 200 metrarna till hotellet där vi lämnar in bagaget.

Nu väntar vår buss utanför hotellet och vi kommer att bege oss till västsidan av Shetland. Här blir dagens första stopp hos Marion Anderson’s Breckenlea Croft. Här får vi möta hennes ponnyer, får och fårhundar.

Vi fortsätter långt västerut till Sandness som ligger mitt emot ön Papa Stour i Atlanten. Vi skall besöka Sandness spinneri där Jamieson’s of Shetland tillverkar sitt garn samt maskinstickade tröjor. Vi får en guidad visning genom hela spinneriet. Vi får bl a se hur ullen sorteras, tvättas, färgas, spinns och slutligen blir till nystan.

Vidare mot Weisdale och Bonhoga Gallery där vi blir serverade vår lunch. Galleriet är beläget i Weisdales gamla spinneri. I galleriet finns fint konsthantverk att titta på och kanske köpa.

Nu åker vi tillbaka mot Lerwick för ett besök på Jamieson & Smith Shetland Wool Brokers. Här kommer vi att få en inblick i konsten att sortera och gradera ull av Oliver Henry, som har störst kunskap och erfarenhet på Shetland när det gäller ullsortering. Nu har vi bara några meter till Jamieson & Smiths garnaffär där vi kan shoppa loss bland ett stort utbud av garn för olika ändamål som tröjor, spetssjalar m m.

Åter till vårt hotell som ligger på ca 3-5 minuters gångavstånd. Gemensam middag på hotellet.

Dag 3Frukost, Cunningsburgh och Wilma Malcolmsons Shetland Designer, lunch, Uradale Organic Farm, Donna Smiths gård, Burra Bear's Open Studio, Red HOuss Studio, åter till Lerwick, middag på egen hand.

Frukost på hotellet. Idag tar vi oss söderut till Cunningsburgh och Shetland Designer, Wilma Malcolmson. Tillsammans med Wilma kommer Terri Leask (Wilmas barnbarn) medverka under förmiddagen hos Wilma.

Vi börjar med att titta på Wilmas provlappar som hon berättar mer om och hur hon tänker när gäller val av färgkombinationer. Vi kommer att öva på att välja färgkombinationer utifrån ett Fair Isle-mönster. Ett stort utbud av färger dukas upp. Vi kommer att få stöd och tips när vi väljer kombination av olika färger så att de kommer till sin rätt. Lunch.

Eftermiddagen tillbringar vi bl a på Uradale Organic Farm tillsammans med Ronnie Eunson. Ronnie kommer att guida oss på sin gård och berätta om den inhemska rasen av Shetlandsfår. Det kommer självklart finnas möjlighet till inköp av gårdens egna Uradale garn.

Vi fortsätter till Donna Smiths gård där hon berättar om sitt garn Langsoond som hon färgar själv. Ullen kommer från hennes egna får. Också här kan vi köpa med oss garn.

Nästa stopp blir hos Burra Bear’s Open Studio. Här får vi träffa Wendy i hennes ateljé där hon berättar hur den första Burra Bear kom till.

På gångavstånd ligger Red Houss Studio där silversmeden Mike Finnie tillverkar sina vackra smycken med inspiration av Fair Isle-mönster.

Återfärd mot Lerwick och vårt hotell. Middag på egen hand.

Dag 4Frukost, till Hoswick Visitor Centre, work shops med färgning av färdigstickat ylle samt kardning och spinning, middag på egen hand.

Frukost på hotellet. Buss till den lilla byn Hoswick och Hoswick Visitor Centre som ligger vackert med utsikt över Nordsjön. Väl på plats delar vi in oss i två grupper. Ena gruppen börjar med målning av ett färdigstickat stycke ylle och den andra gruppen får lära sig grunderna i kardning och spinning. Efter lunch skiftar grupperna program.

Niela från Neilanell leder ”målar-gruppen” och berättar hur färgningen/målningen går till och visar exempel på vad man kan göra med sitt garn. Vi gör ett inspirerande besök i Nielas studio där hon berättar om sin verksamhet.

Elizabeth Johnston, som är medlem i Shetland Handspun, kommer att leda ”spinn-gruppen” för nybörjare där vi bl a lär oss hur vi använder en spinnrock. Elizabeth är en av Shetlands mest kunniga och erfarna handspinnare. På kvällen middag på egen hand.

Dag 5Frukost, Shetland Textile Museum, lunch, Shetland Museum and Archives, middag på egen hand.

Frukost på hotellet. Hela dagen tillbringas i Lerwick. Buss till Shetland Textile Museum där vi får en introduktion till museets fina samlingar. Du som vill prova på att sticka med stickbälte får en chans att pröva på och få förklarat hur man praktiskt skall gå tillväga.

Buss till Shetland Museum. LunchHay’s Dock Café på museet. Dagen fortsätter på Shetland Museum and Archives där vi kommer att få en guidad tur av den textila samlingen av Dr. Carol Christiansen. Vi får en inblick i textil tradition, textilindustri (tweedtyger) och stickning på Shetland. Ledig tid på muséet som har en fin shop med bl a mycket böcker. Promenad tillbaka till hotellet. Middag på egen hand.

Dag 6Frukost, till öarna Yell och Unst, Unst Heritage Centre, spetsstickning, lunch under dagen, färja åter till Mainland, middag på egen hand i Lerwick.

Frukost på hotellet. Idag blir det tidig avresa mot öarna Yell och Unst. Vi beger oss så långt norrut vi kan på Mainland, till Toft där vi tar färjan över till den södra delen av ön Yell. Vi fortsätter upp längs den västra kusten av Yell och viker sedan av mot orten Gutcher där nästa färja väntar på att ta oss över till ön Unst. Har vi tur kanske vi får syn på någon utter när vi väntar på färjan. Under de båda turerna med färjorna bjuds vi på en fantastisk utsikt från havet över de karga öarna. Havet har sitt eget liv, fyllt med strömvirvlar under påverkan av tidvattnets starka krafter.

Vi tar oss ytterligare norrut på Unst till Unst Heritage Centre. Här finns ett litet museum med en fin samling av spetsstickningar. Här kommer vi att få pröva på spetsstickning. Välj mellan att sticka en provlapp som blir klar under dagen eller börja på en sjal som du kan ta med dig och avsluta på hemmaplan. Material inkluderat. Lunch under dagen.

Sen eftermiddag avresa från Unst. Färja Unst till Yell. Färja Yell till Toft på Mainland och fortsatt resa till hotellet. På kvällen middag på egen hand i Lerwick.

Dag 7Frukost, workshop med Hazel Tindall i Fair Isle-stickning, lunch, workshop med Donna Smith om "Shetland Hap", avslutningsmiddag.

Frukost på hotellet. Workshop med Hazel Tindall (världens snabbaste stickerska) i Fair Isle-stickning där vi får lära oss om färger och traditionella Shetlandstekniker för Fair Isle-stickning. Lunch.

Workshop med Donna Smith som kommer att berätta lite om ”Shetland Hap”-traditioner. En Shetland Hap är en traditionell Shetländsk sjal som stickas i en speciell ordning och teknik. Vi kommer att få sticka en ”mini-hap” så att vi lär oss själva tekniken. Donna kommer att förklara hur vi hemma kan sticka en normalstor hap på egen hand. Donna har med sig olika typer va sjalar som vi kan studera och fotografera. På kvällen gemensam avskedsmiddag på hotellet.

Dag 8Frukost, utcheckning. fri dag för egna strövtåg och egen shopping i Lerwick, incheckning och boarding på färjan, middag ombord, avgång med nattfärja till Aberdeen.

Frukost på hotellet. Vi checkar ut från hotellet men lämnar vårt bagage för förvaring på hotellet. Dagen fri för egna strövtåg och shopping i Lerwick. Säkert några sista garninköp.

På eftermiddagen samlas vi för gemensam promenad från hotellet till färjeterminalen för NortLink Ferries. Vi checkar in och går ombord. Efter att alla fått in sina väskor i hytterna ses vi för middag ombord.

Dag 9Frukost ombord, transfer till Aberdeens flygplats, flyg till Stockholm och Köpenhamn.

Frukost ombord. Avresa till flygplatsen i Aberdeen. Flygtider kommer inom kort.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Stockholm Arlanda och Köpenhamn Kastrup

I resans pris ingår:

 • Internationellt flyg från Stockholm Arlanda flygplats (ARN) och Köpenhamn Kastrup (CPH) till Aberdeen Airport (ABZ) tur och retur.
 • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
 • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
 • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
 • Måltider: 6 luncher och 4 middagar exklusive måltidsdryck.
 • Informationspaket från Sandbergs Hemslöjdsresor med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
 • All dricks till lokalguider, chaufförer, för övriga transporter och bagagehantering.
 • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Hemslöjdsresor, Margareta Tägt-Lee, som möter på flygplatsen i Stockholm och leder hela resan.

I resans pris ingår inte

 • Anslutningsflyg
 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring
 • Måltidsdryck
Resväg

Bilder
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Du kan ta reda på mer om vilka cookies vi använder eller stänga av dem i privacy settings.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR