K-G Bergström

K-G Bergström

TV-legendar, föredragshållare, expertmedverkan

K-G Bergström

K-G Bergström är en känd TV-profil. Han arbetade i drygt 30 år på Sveriges Television. Han har varit utrikeskorrespondent för Rapport i USA, politisk reporter och kommentator  i 15 år, men också ansvarig redaktör. I slutet av sin TV-karriär hade han ett uppmärksammat TV-program – Rakt på med K-G Bergström. Efter pensionering från SvT frilansade Bergström som politisk kommentator på Expressen i åtta år och skrev där nära 1000 krönikor.

Sen han lämnat journalistiken har han skrivit boken Nöd och död – den ryska ockupationen i norr 1809. Bergström är född och uppvuxen i den lilla kustbyn  Ryssbält  bara ett par mil från Bottniska vikens nordspets. Han var tidigt intresserad av historia men blev redan på gymnasiet frustrerad över hur styvmoderligt Övre Norrland behandlades i läroböckerna. Inte minst den ryska ockupationen 1809. Bergström tog redan som 21-åring  en fil.mag-examen vid Uppsala universitet med historia som huvudämne. I den ingick att skriva en 2-betygsuppsats. Hans ämne blev Kapitulationen i Kalix den 25 mars 1809, den som blev inledningen till ett drygt halvårs rysk ockupation av den norra landsdelen.

Sina första tjänst som färdig adjunkt fick han  f ö i byn Sangis mellan Kalix och Haparanda. En by där ryska trupper passerade under vintern 1809. Men journalistiken lockade ännu mer än historieundervisning. Efter drygt fem år som lärare, mesta tiden på Kalix folkhögskola, värvades han till Sveriges Radio i Luleå efter att ha frilansat för Norrbottenskvarten under läraråren. Där jobbade han också för Nordnytt och 1978 fortsatte karriären på rapport i Stockholm. Men han glömde aldrig övre Norrlands historia och den omfattande okunnighet om den senaste ockupationen av svenskt fastland som han mött bland sörlänningar. Med sin bok slöts cirkeln  och något fler fick kännedom om vad som hände i norr det dramatiska året 1809.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR