(+46) 70 64 66 804 info@sandbergsresor.se Kontakta ossBoka nu

Logga in

Downton Abbey & Morden i Midsomer

Pampiga palats och mysiga mord: En engelsk film- och tv-odyssé

0
Ny avgång planeras till våren 2024
Från15 950 SEK
Ny avgång planeras till våren 2024
Från15 950 SEK
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

2413


 • Bästa pris
 • Omsorgsfullt planerade program
 • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

5 dagar
Stockholm
London Buckinghamshire Oxfordshire Berkshire

Följ med på en kulturhistorisk resa till Highclere Castle där förra vårens hetaste filmpremiär – Downton Abbey: A New Era – utspelas!

Resan tar oss dessutom till de miljöer där världens populäraste mysdeckare – Morden i Midsomer – spelats in. Fokus har vi också på andra klassiskt brittiska filmer, tv-serier och romaner. Och det blir indeed a nice cup of tea!

Vi är nog många som tillbringat en hel del timmar nedsjunkna i vår tv-soffa, men i tankar och sinnen befunnit oss bland böljande gröna kullar, i gemaken på ålderdomliga herresäten fulla av dyrgripar och dammiga familjeporträtt, bland småbyar med stugor med sneda halmtak och väggarna täckta av murgröna och blåregn på den engelska landsbygden. Vi har engagerat oss i intriger, familjeskandaler och dramatiska dödsfall bland såväl herrskap som tjänstefolk.

Nu har vi tillfället att förflytta oss till dessa miljöer i verkligheten, samtidigt som vi upplever vårens ankomst i England!

Bluebells stig bokskog England UK

Under det senaste årtiondet har ingen engelsk tv-serie varit mer framgångsrik än Downton Abbey, som sedan den började visas 2010 har blivit en av världens mest uppskattade tv-serier. Sista avsnittet av serien om den aristokratiska Yorkshirefamiljen Crawley och deras tjänstefolk sändes 2015, men i september 2019 hade filmen som berättar om familjens vidare öden premiär. Film två hade premiär i mars 2022.

Downton Abbey lever! Och våren 2024 reser vi till det herresäte i Hampshire, Highclere Castle, där såväl tv-serie som filmer spelats in. Här kan vi frottera oss i de miljöer där Maggie Smiths oförlikneliga änkegrevinna, den buttre butlern Carson och den vackra och vassa lady Mary är hemtama.

Morden i Midsomer syntes förra sommaren åter i svenska tv-rutor som traditionen bjuder. Så det är inte slut på makabra och märkliga dödsfall i Midsomer County.  Man håller nu på att spela in ännu en säsong av den populära tv-deckaren, som började sändas 1997. Det blir alltså den 23:e säsongen som vi snart kommer att kunna följa. Kommissarie Barnaby har inte löst sitt sista fall!

De båda tv-serierna Downton Abbey och Morden i Midsomer blir därmed vårt ledmotiv under vår kulturhistoriska rundtur i några engelska ”home counties”, grevskapen Oxfordshire och Berkshire, framför allt. Det blir också rejäla doser av engelsk litteratur och historia. Vi ägnar en hel dag åt den akademiska högborgen Oxford, där vi bl a vandrar i lord Peter Wimseys and kommissarie Morses fotspår. Vi gör stopp i några av de småbyar som utgör ”Midsomer County”och besöker några väldigt intressanta och väldigt olika högreståndsresidens: Blenheim Palace, Broughton Castle och Chenies Manor, som alla flitigt förekommit i filmer och tv-serier.

Och inte att förglömma, vi upplever den engelska sommaren, mitt under drottning Elizabeths jubileumssommar. Färdledare och expertguide är Mats Sandberg.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Avresa från Stockholm Arlanda, ankomst London Heathrow, Beaconsfield, Bekonscot Model Village, Little Missenden, välkomstmiddag på The Royal Standard of England, Aston Rowant

Flyg från Stockholm Arlanda till London Heathrow. Färdledningen möter gruppen på flygplatsen. Den gamla marknadsstaden Beaconsfield, idag hem för många av Storbritanniens ”rich and famous”, blir vårt första stopp.Litteratur- och filmkopplingarna är många, Enid Blyton (Femböckerna) bodde här och science fiction-författaren Terry Pratchett föddes här. Bondfilmsscener har spelats in här (Åskbollen) och också många avsnitt av Morden i Midsomer.

Bekonscot Model Village Beaconsfield Buckinghamshire England UK

Vi besöker Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929, som i en fin parkanläggning visar upp miljöer och byggnader från 1930-talets England fruset i tiden. Ett välkänt avsnitt av Morden i Midsomer har spelats in här, och anläggningen förekommer också i en av Enid Blytons historier.

Delar av det allra första Morden i Midsomeravsnittet, ”The Killings at Badger’s Drift”, spelades in i den lilla byn Little Missenden. Här ser vi den smala bygatan, bypuben och kyrkan från 900-talet.

Royal Standard of England Buckinghamshire England UK

Vår välkomstmåltid intar vi på The Royal Standard of England, en av Englands äldsta pubar med över 900 år på nacken, belägen i lantliga omgivningar utanför Beaconsfield. Här ska kung Charles I ha ätit frukost under det engelska inbördeskriget. Kommissarie Barnaby har ätit här. Puben har också förekommit i tv-serierna After Life och Saknad, aldrig glömd (Unforgotten). Och det spökar!

Efter middagen fortsätter vi till vårt hotell, Mercure Lambert Hotel i Aston Rowant, alldeles i utkanten av Chiltern Hills. Hotellet var ursprungligen ett sk couching inn, ett värdshus för resande med vagn, längs landsvägen mellan London och Oxford. Hotellet har egen pub/bar och en bra restaurang. Byn Aston Rowant där hotellet ligger har använts i Morden i Midsomer.

Dag 2Aston Rowant, Great Haseley, Thame, Long Crendon, Oxford med litterär och historisk stadsrundvandring, Sheldonian Theatre, Bodleian Library, Christ Church College, akademisk pubrunda

Causton Town Hall MM skylt Thame Oxfordshire England UK

Vi börjar dagen med några stopp på platser med anknytning till Morden i Midsomer. Först byn Great Haseley. Sedan stannar vi i marknadsstaden Thame. På tisdagar är det marknad här, enligt en gammal kunglig stadga. Och vi är förstås i stan just på marknadsdagen. Thame är en av ett knippe marknadsstäder i omgivningarna som spelar rollen som huvudorten Causton i Morden i Midsomer. Stopp också i Long Crendon, med bl a ett timrat tingshus från 1400-talet.

Christ Church College Oxford Oxfordshire England UK

Resten av dagen ägnar vi helt åt universitetsstaden framför alla andra, Oxford. University of Oxford är den engelsktalande världens äldsta universitet, möjligen grundat kring 1167. Till de speciellt noterbara studenterna vid universitetet hör Margaret Thatcher, Tony Blair, kung Harald av Norge, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Bill Clinton, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Hugh Grant, Michael Palin och Boris Johnson. Och många andra.

The Sheldonian Oxford Oxfordshire England UK

Under våra strövtåg bland stadsbor och studenter ser vi lärdomsstadens förnämsta attraktioner och vi uppsöker också miljöer som använts i kända filmer och tv-serier. Den som följt tv-serierna om kommissarie Morse, såväl originalserien som dess spinn-offs, Lewis och Unge Morse, kommer att känna sig hemma. Forskningsbiblioteket Bodleian Library, där Divinity School fungerade som Hogwarts sjukstuga i Harry Potterfilmerna, universitetsaulan Sheldonian Theatre (ritad av berömde Christopher Wren), Christ Church Cathedral samt Christ Church College, vars stora matsal användes som förebild för matsalen på Hogwarts trollkarlsskola i Harry Potter-filmerna. är platser vi besöker. Vi går upp för den trapp där Maggie Smith stod då hon välkomnade eleverna till Hogwarts.

Gata Oxford England UK

Lunch på egen hand och tid för egna strövtåg. För den som vill shoppa lite engelskt rekommenderar vi exempelvis den gamla täckta marknaden. Senare på eftermiddagen en liten litterär och akademisk pubvandring, som bl a kan komma att inkludera The White Horse (som figurerar i kommissarie Morsefilmatiseringarna), The Bear, en av Oxfords äldsta pubar, från 1242, och The Turf (där det sägs att Bill Clinton ”didn’t inhale” när han var Rhodes scholar i Oxford). Middag på en av de klassiska pubarna.

Dag 3Aston Rowant, Blenheim Palace, Broughton Castle, Afternoon Tea, Lewknor, Pub Quiz

Consuelo Vanderbilt målning England UK

Downton Abbey är ju fiction. Men författaren till tv-serien och filmen, Julian Fellowes, var inspirerad av verkliga personer och händelser när han skapade serien. Det grundläggande temat i Downton Abbey är en engelsk aristokrat som gifter sig med en rik amerikansk arvtagerska. Detta hände också i verkligheten, framför allt när hertigen av Marlborough gifte sig med den stormrika och undersköna Consuelo Vanderbilt för att rädda fädernegodset Blenheim Palace. Äktenskapet var en ren affärsuppgörelse, och till skillnad från utvecklingen i tv-rutan där kärlek växer fram mellan earlen av Grantham och hans amerikanska fru Cora, så förblev äktenskapet mellan Consuelo och hertigen kärlekslöst.

Blenheim Castle Oxfordshire England UK

Under förmiddagen återskapar vi historien när gör vi en utflykt till magnifika Blenheim Palace, Storbritanniens enda privata ”palats” (alltså den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar, men ändå fårkallas palats), residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats.

Winston Churchill England UK

Palatset är en imponerande jättekoloss, men kanske är det mest intressanta här ändå historierna om de personer som har befolkat det. Som den förste hertigen, krigaren John Churchill och hans maktlystna och driftiga fru, drottningens bästa väninna, hertiginnan Sarah samt Consuelo Vanderbilt och hennes hertig. Och så Sir Winston förstås. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potterfilmerna och i Hamlet. Lunch på egen hand intas på någon av Blenheims serveringar. Den som är intresserad av aristokratisk shoppning tipsar vi om att avsätta lite tid för Blenheims stora shop. 

Broughton Castle vallgrav Oxfordshire England UK

Eftermiddagen tillbringas på Broughton Castle, som är ännu äldre, med rötterna i 1300-talet. Här residerar fortfarande familjen Fiennes, med titeln baron Saye and Sele. Det är en intressant och spännande familj, med en rik historia. På slottet får vi höra historierna om 1600-talets lord Saye and Sele, som stred för parlamentet och mot kungen, men ändå fick behålla huvudet när monarkin återinfördes. Vi hör om den tuffa Celia Fiennes, som red England runt i slutet av 1600-talet. Och om den slarvige och festande lord som nästan slösade bort hela familjeförmögenheten i början av 1800-talet. Broughton Castle har använts för otaliga film- och tv-inspelningar, bl a Jane Eyre, Shakespeare In Love, Wolf Hall och The Crown. Efter privat guidning får vi avnjuta Lords and Ladies Afternoon Tea.

När vi kommit hem till vårt lilla Aston Rowant tar vi en gemensam promenad till grannbyn Lewknor och deras pub. På kvällen ordnar reseledningen ett Pub Quiz med engelskt tema.

Dag 4Aston Rowant, Chenies Manor, Amersham, The Lee och Cock & Rabbit Pub, Great Missenden, Aldbury, avslutningsmiddag

Hela denna dag kommer vi att befinna oss i den mordiskt idylliska värld som är ”Midsomer County”. Vi kommer också utforska de norra delarna av Chiltern Hills och The Misbourne Valley i grevskapet Buckinghamshire.

Vi börjar med ett av regionens mest intressanta högreståndshus – Chenies Manor, vackert beläget vid floden Chess. Det är ett av Storbritanniens finaste Tudorresidens. Egendomen är visserligen känd från 1200-talet, men den är främst präglad av Tudorepoken, både när det gäller historia och arkitektur. Chenies kom på 1500-talet att tillhöra av en av Tudorerans ”up and coming men”, John Russell, sedermera stamfar för hertigarna av Bedford. Tidens ledande personligheter besökte regelbundet Chenies. Kung Henry VIII kom flera gånger, först med sin andra hustru Anne Boleyn och deras dotter nyfödda Elizabeth. Några år senare återkom han med sin då nya och unga hustru Katherine Howard. Chenies ska ha varit ett av de ställen där hon var kungen otrogen med hovmannen Thomas Culpepper, händelser som förde henne till stupstocken i Towern. Chenies har varit inspelningsplats för flera filmer och tv-serier, förutom Morden i Midsomer också Lewis och The Crown.

Vi fortsätter till Old Amersham, som med sin gamla bebyggelse är en av Storbritanniens gulligaste marknadsstäder. Staden har förekommit i åtminstone sex Morden i Midsomer-avsnitt och hotellet The Crown användes i klassiska Fyra bröllop och en begravning. Musikalförfattaren Tim Rice kommer härifrån. Givetvis avsätter vi lite tid för den som vill hinna med lite småstadsshopping.

Stuga landsbygd Oxfordshire England UK

På vår resans första dag besökte vi Little Missenden, och idag tar vi oss an storebrodern Great Missenden, rankad som Storbritanniens rikaste by. Också det är en charmig småstad, med ett flertal Morden i Midsomer-avsnitt på sin meritlista. Men här finns andra litterära kopplingar. Såväl Skattkammaröns Robert Louis Stevenson som spionförfattaren John le Carré har bott här. Liksom några av Storbritanniens mest kända Labourpremiärministrar, Clement Attle och Harold Wilson. Men mest stolt är Great Missenden över att författaren Roald Dahl bodde här under de sista 36 åren av sitt liv. Ett museum om Dahls liv och författarskap finns nu i huset där han bodde.

Chilterns Hill landskap England UK

Närbelägna The Lee, beskriven som den vackraste byn i Chiltern, är verkligen den kvintessentiella Morden i Midsomer-byn och har varit med i många avsnitt, bl a det första. Puben Cock & Rabbit har ni därmed säkert redan sett på tv. Måhända tar vi en pint här, eller på någon annan lokal pub vi passerar. Också Aldbury har beskrivits som en av Englands mest pittoreska byar och har ofta synts i…ja, ni vet i vilken tv-serie. Beroende på våra tidsmarginaler kanske vi stannar i ytterligare någon av områdets många charmiga byar. 

Trerätters avslutningsmiddag på vårt hotell.

Dag 5Aston Rowant, Highclere Castle, Bampton, hemresa från London Heathrow

Hela finaldagen på vår resa kommer vi att befinna oss i Downton Abbeys värld. Serien och filmerna utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Berkshire. Vår resas definitiva höjdpunkt blir besöket på Highclere Castle, earlen av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och filmerna. Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen. Det ritades av Sir Charles Barry, också mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922. Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för henneskapplöpningshästar.

Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson. Han och hans familj måtte tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och man bor nu i slottet vintertid.

Efter besöket äter vi lunch på någon av pubarna i närheten, antingen Carnarvon Arms eller The Yew Tree, som använts av filmteamet. Därnäst kommer vi till den gamla byn Bampton i Oxfordshre, som i tv-serien har fått spela rollen av själva byn Downton. Här ser vi välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus. Åter till London Heathrow för hemresa på kvällen.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Stockholm Arlanda flygplats (ARN) (Google Map)

I resans pris ingår:

 • Internationellt flyg från Stockholm Arlanda flygplats (ARN) till London Heathrow (LHR) tur och retur.
 • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
 • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
 • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
 • Måltider: 1 lunch, 3 middagar exklusive måltidsdryck samt 1 Afternoon Tea.
 • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
 • Dricks till chaufför.
 • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur som möter på flygplatsen i London och leder hela resan.

I resans pris ingår inte:

 • Anslutningsflyg
 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring
 • Måltidsdryck
Resväg

Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

Aston Rowant: Mercure Thame Lambert Hotel

Lambert Hotel ingår numer i Mercure-kedjan, men var ursprungligen ett traditionellt ”coaching inn” på vägen […]

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Bilder
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Du kan ta reda på mer om vilka cookies vi använder eller stänga av dem i privacy settings.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR