Highclere Castle Berkshire England UK

Downton Abbey & Morden i Midsomer

Pampiga palats och mysiga mord: En engelsk film- och tv-odyssé

0
TV-och filmklassiker!
Från15 950 SEK
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

6055


 • Bästa pris
 • Omsorgsfullt planerade program
 • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

5 dagar
Stockholm
London Buckinghamshire Oxfordshire Berkshire Hampshire

OBS! Årets resa till Downton Abbey & Morden i Midsomer har just avslutats och en nöjd skara resenärer (som alla överlevt välbehållna) har precis återvänt hem. Resan återkommer nästa år. Vi väntar på datum för besök på Highclere Castle, men hoppas att det blir i april eller maj. Bevaka denna sida, anmäl dig till vårt nyhetsbrev, följ oss på Facebook eller anmäl ditt intresse via formuläret här till höger för att försäkra dig om en plats på nästa års resa!

Följ med på en kulturhistorisk resa till Highclere Castle där tv-serien och filmerna om Downton Abbey utspelas!

Resan tar oss dessutom till de miljöer där världens populäraste mysdeckare – Morden i Midsomer – spelats in. Fokus har vi också på andra klassiskt brittiska filmer, tv-serier och romaner. Och det blir indeed a nice cup of tea!

Vi är nog många som tillbringat en hel del timmar nedsjunkna i vår tv-soffa, men i tankar och sinnen befunnit oss bland böljande gröna kullar, i gemaken på ålderdomliga herresäten fulla av dyrgripar och dammiga familjeporträtt, bland småbyar med stugor med sneda halmtak och väggarna täckta av murgröna och blåregn på den engelska landsbygden. Vi har engagerat oss i intriger, familjeskandaler och dramatiska dödsfall bland såväl herrskap som tjänstefolk.

Nu har vi tillfället att förflytta oss till dessa miljöer i verkligheten, samtidigt som vi upplever vårens ankomst i England!

Bluebells stig bokskog England UK

Under det senaste årtiondet har ingen engelsk tv-serie varit mer framgångsrik än Downton Abbey, som sedan den började visas 2010 har blivit en av världens mest uppskattade tv-serier. Sista avsnittet av serien om den aristokratiska Yorkshirefamiljen Crawley och deras tjänstefolk sändes 2015, men i september 2019 hade filmen som berättar om familjens vidare öden premiär. Film två hade premiär i mars 2022. Nu lär en ny film vara på väg!

Downton Abbey lever! Och under våren 2025 reser vi till det herresäte i Hampshire, Highclere Castle, där såväl tv-serie som filmer spelats in. Här kan vi frottera oss i de miljöer där Maggie Smiths oförlikneliga änkegrevinna, den buttre butlern Carson och den vackra och vassa lady Mary är hemtama.

Morden i Midsomer syntes sommaren 2023 åter i svenska tv-rutor som traditionen bjuder. Så det är inte slut på makabra och märkliga dödsfall i Midsomer County.  Man håller nu på att spela in ännu en säsong av den populära tv-deckaren, som började sändas 1997. Det blir alltså den 24:e säsongen som vi kommer att kunna följa. Kommissarie Barnaby har inte löst sitt sista fall!

De båda tv-serierna Downton Abbey och Morden i Midsomer blir därmed vårt ledmotiv under vår kulturhistoriska rundtur i några engelska ”home counties”, grevskapen Oxfordshire och Berkshire, framför allt. Det blir också rejäla doser av engelsk litteratur och historia. Vi ägnar en hel dag åt den akademiska högborgen Oxford, där vi bl a vandrar i lord Peter Wimseys and kommissarie Morses fotspår. Vi gör stopp i några av de småbyar som utgör ”Midsomer County”och besöker några väldigt intressanta och väldigt olika högreståndsresidens: Blenheim Palace och Broughton Castle, som båda flitigt förekommit i filmer och tv-serier.

Färdledare och expertguide är Mats Sandberg.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1. 4 majAvresa från Stockholm Arlanda, ankomst London Heathrow, Beaconsfield, Bekonscot Model Village, Little Missenden, välkomstmiddag på The Royal Standard of England, Aston Rowant

11:15 flyg från Stockholm Arlanda till London Heathrow. 12:55 ankomst. Färdledningen möter gruppen på flygplatsen. Den gamla marknadsstaden Beaconsfield, idag hem för många av Storbritanniens ”rich and famous”, blir vårt första stopp.Litteratur- och filmkopplingarna är många, Enid Blyton (Femböckerna) bodde här och science fiction-författaren Terry Pratchett föddes här. Bondfilmsscener har spelats in här (Åskbollen) och också många avsnitt av Morden i Midsomer.

Bekonscot Model Village Beaconsfield Buckinghamshire England UK

Vi besöker Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929, som i en fin parkanläggning visar upp miljöer och byggnader från 1930-talets England fruset i tiden. Ett välkänt avsnitt av Morden i Midsomer har spelats in här, och anläggningen förekommer också i en av Enid Blytons historier.

Delar av det allra första Morden i Midsomeravsnittet, ”The Killings at Badger’s Drift”, spelades in i den lilla byn Little Missenden. Här ser vi den smala bygatan, bypuben och kyrkan från 900-talet.

Royal Standard of England Buckinghamshire England UK

Vår välkomstmåltid intar vi på The Royal Standard of England, en av Englands äldsta pubar med över 900 år på nacken, belägen i lantliga omgivningar utanför Beaconsfield. Här ska kung Charles I ha ätit frukost under det engelska inbördeskriget. Kommissarie Barnaby har ätit här. Puben har också förekommit i tv-serierna After Life och Saknad, aldrig glömd (Unforgotten). Och det spökar!

Efter middagen fortsätter vi till vårt hotell, Mercure Lambert Hotel i Aston Rowant, alldeles i utkanten av Chiltern Hills. Hotellet var ursprungligen ett sk couching inn, ett värdshus för resande med vagn, längs landsvägen mellan London och Oxford. Hotellet har egen pub/bar och en bra restaurang. Byn Aston Rowant där hotellet ligger har använts i Morden i Midsomer.

Dag 2. 5 majAston Rowant, Great Haseley, Thame, Long Crendon, Oxford med litterär och historisk stadsrundvandring, Sheldonian Theatre, Bodleian Library, Christ Church College, akademisk pubrunda

Causton Town Hall MM skylt Thame Oxfordshire England UK

Vi börjar dagen med några stopp på platser med anknytning till Morden i Midsomer. Först byn Great Haseley. Sedan stannar vi i marknadsstaden Thame. På tisdagar är det marknad här, enligt en gammal kunglig stadga. Och vi är förstås i stan just på marknadsdagen. Thame är en av ett knippe marknadsstäder i omgivningarna som spelar rollen som huvudorten Causton i Morden i Midsomer. Stopp också i Long Crendon, med bl a ett timrat tingshus från 1400-talet.

Christ Church College Oxford Oxfordshire England UK

Resten av dagen ägnar vi helt åt universitetsstaden framför alla andra, Oxford. University of Oxford är den engelsktalande världens äldsta universitet, möjligen grundat kring 1167. Till de speciellt noterbara studenterna vid universitetet hör Margaret Thatcher, Tony Blair, kung Harald av Norge, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Bill Clinton, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Hugh Grant, Michael Palin och Boris Johnson. Och många andra.

The Sheldonian Oxford Oxfordshire England UK

Under våra strövtåg bland stadsbor och studenter ser vi lärdomsstadens förnämsta attraktioner och vi uppsöker också miljöer som använts i kända filmer och tv-serier. Den som följt tv-serierna om kommissarie Morse, såväl originalserien som dess spinn-offs, Lewis och Unge Morse, kommer att känna sig hemma. Forskningsbiblioteket Bodleian Library, där Divinity School fungerade som Hogwarts sjukstuga i Harry Potterfilmerna, universitetsaulan Sheldonian Theatre (ritad av berömde Christopher Wren), Christ Church Cathedral samt Christ Church College, vars stora matsal användes som förebild för matsalen på Hogwarts trollkarlsskola i Harry Potter-filmerna. är platser vi besöker. Vi går upp för den trapp där Maggie Smith stod då hon välkomnade eleverna till Hogwarts.

Gata Oxford England UK

Lunch på egen hand och tid för egna strövtåg. För den som vill shoppa lite engelskt rekommenderar vi exempelvis den gamla täckta marknaden. Senare på eftermiddagen en liten litterär och akademisk pubvandring, som bl a kan komma att inkludera The White Horse (som figurerar i kommissarie Morsefilmatiseringarna), The Bear, en av Oxfords äldsta pubar, från 1242, och The Turf (där det sägs att Bill Clinton ”didn’t inhale” när han var Rhodes scholar i Oxford). Middag intar vi när vi är tillbaka på hotellet.

Dag 3. 6 majAston Rowant, Blenheim Palace, Broughton Castle, Afternoon Tea, Lewknor, Pub Quiz

Consuelo Vanderbilt målning England UK

Downton Abbey är ju fiction. Men författaren till tv-serien och filmen, Julian Fellowes, var inspirerad av verkliga personer och händelser när han skapade serien. Det grundläggande temat i Downton Abbey är en engelsk aristokrat som gifter sig med en rik amerikansk arvtagerska. Detta hände också i verkligheten, framför allt när hertigen av Marlborough gifte sig med den stormrika och undersköna Consuelo Vanderbilt för att rädda fädernegodset Blenheim Palace. Äktenskapet var en ren affärsuppgörelse, och till skillnad från utvecklingen i tv-rutan där kärlek växer fram mellan earlen av Grantham och hans amerikanska fru Cora, så förblev äktenskapet mellan Consuelo och hertigen kärlekslöst.

Blenheim Castle Oxfordshire England UK

Under förmiddagen återskapar vi historien när gör vi en utflykt till magnifika Blenheim Palace, Storbritanniens enda privata ”palats” (alltså den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar, men ändå fårkallas palats), residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats.

Winston Churchill England UK

Palatset är en imponerande jättekoloss, men kanske är det mest intressanta här ändå historierna om de personer som har befolkat det. Som den förste hertigen, krigaren John Churchill och hans maktlystna och driftiga fru, drottningens bästa väninna, hertiginnan Sarah samt Consuelo Vanderbilt och hennes hertig. Och så Sir Winston förstås. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potterfilmerna och i Hamlet. Lunch på egen hand intas på någon av Blenheims serveringar. Den som är intresserad av aristokratisk shoppning tipsar vi om att avsätta lite tid för Blenheims stora shop. 

Broughton Castle vallgrav Oxfordshire England UK

Eftermiddagen tillbringas på Broughton Castle, som är ännu äldre, med rötterna i 1300-talet. Här residerar fortfarande familjen Fiennes, med titeln baron Saye and Sele. Det är en intressant och spännande familj, med en rik historia. På slottet får vi höra historierna om 1600-talets lord Saye and Sele, som stred för parlamentet och mot kungen, men ändå fick behålla huvudet när monarkin återinfördes. Vi hör om den tuffa Celia Fiennes, som red England runt i slutet av 1600-talet. Och om den slarvige och festande lord som nästan slösade bort hela familjeförmögenheten i början av 1800-talet. Broughton Castle har använts för otaliga film- och tv-inspelningar, bl a Jane Eyre, Shakespeare In Love, Wolf Hall och The Crown. Efter privat guidning får vi avnjuta Lords and Ladies Afternoon Tea.

När vi kommit hem till vårt lilla Aston Rowant tar vi en gemensam promenad till grannbyn Lewknor och deras pub. På kvällen ordnar reseledningen ett Pub Quiz med engelskt tema.

Dag 4. 7 majAston Rowant, Bampton, lunch på Caernarvon Arms, Highclere Castle, Bampton, avslutningsmiddag

Hela dagen kommer vi att befinna oss i Downton Abbeys värld. Serien och filmerna utspelar sig ju i Yorkshire i norra England, men det mesta av filmningen har skett på platser i Oxfordshire och Berkshire. Vi börjar med ett besök i den gamla byn Bampton i Oxfordshre, som i tv-serien har fått spela rollen av själva byn Downton. Här ser vi välkända platser från tv-serien som byns kyrka, puben, Downtons sjukhus och Mrs Crawleys hus.

Resans definitiva höjdpunkt blir besöket på Highclere Castle, earlen av Carnarvons residens som används för filmningen av tv-serien och filmerna. Highclere Castle uppfördes 1839 – 1842 för den fjärde earlen. Det ritades av Sir Charles Barry, också mannen bakom parlamentshuset i London, byggt vid samma tid. Den femte earlen gifte sig med Alfred Rothschilds utomäktenskapliga dotter Almina, blev mycket intresserad av egyptologi, sponsrade Howard Carters sökande efter Tutanchamons grav och var med när graven öppnades 1922. Den sjunde earlen var mycket god vän med drottning Elizabeth II och ansvarig för henneskapplöpningshästar.

Den nuvarande åttonde earlen är drottningens gudson. Han och hans familj måtte tacka sin lyckliga stjärna att deras slott blev inspelningsplats för en av världens mest populära tv-serier. Innan inspelningarna kom igång var stora delar av slottet obeboeliga, hotades av förfall och familjen bodde i en stuga på ägorna. Tack vara inkomsterna från tv-inspelningarna och intäkterna från det stora antalet besökare har man kunnat restaurera slottet och man bor nu i slottet vintertid.

Efter besöket äter vi lunch på en av pubarna i närheten, Carnarvon Arms, som använts av filmteamet. Vi avslutar dagen med en trerätters avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 5. 8 majAston Rowant, "Midsomer County"/Chiltern Hills, Ewelme, Warborough, Dorchester-on-Thames, hemresa från London Heathrow

På resans sista dag, under färden tillbaka till Heathrow, gör vi ytterligare spaningar i den mordiskt idylliska värld som är ”Midsomer County”. Vi kommer också utforska delar av Chiltern Hills.

Vi gör ett stopp i pittoreska byn Ewelme, som ofta fått bidra till atmosfären i Morden i Midsomers mordiska idyller.  Byn är också känd för sina fattighus från 1400-talet som fortfarande är i funktion.

Pub Six Bells Warborough Oxfordshire England UK

Vi stannar också vid puben Six Bells Inn i Warborugh, en halmtakstäcktpub som också den återkommande fått hoppa in för roller i Morden i Midsomer och fått se kommissarie Barnaby höja en pint. Närliggande byn Dochester-on-Thames, med egen mäktig katedral, har också den medverkat i Morden i Midsomer ett flertal gånger. Vidare färd till London Heathrow för hemresa. 13:55 avresa, 17:25 ankomst Stockholm Arlanda.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Stockholm Arlanda flygplats (ARN) (Google Map)

I resans pris ingår:

 • Internationellt flyg från Stockholm Arlanda flygplats (ARN) till London Heathrow (LHR) tur och retur.
 • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
 • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
 • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
 • Måltider: 1 lunch, 3 middagar exklusive måltidsdryck samt 1 Afternoon Tea.
 • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
 • Dricks till chaufför.
 • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur som möter på flygplatsen i London och leder hela resan.

I resans pris ingår inte:

 • Anslutningsflyg
 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring
 • Måltidsdryck
Resväg

Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

Aston Rowant: Mercure Thame Lambert Hotel

Lambert Hotel ingår numer i Mercure-kedjan, men var ursprungligen ett traditionellt ”coaching inn” på vägen …

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Bilder
Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR