Sandbergs Resor Historia & Kultur

Hemslöjd och hantverk i Hälsingland

0
Resans pris
Boka resan
Fråga om resan
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
2025-08-16
Enkelrumstillägg: 0 SEK per rum
*Var vänlig fyll i alla obligatoriska fält innan du kan gå vidare till nästa steg.

Fortsätt bokningen

Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

57


  • Bästa pris
  • Omsorgsfullt planerade program
  • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

5 dagar (Resdatum: 2025-08-16)
Stockholm
Undersvik Vallsta Järvsö Arbrå

Följ med på en inspirerande resa genom Hälsinglands rika hantverkstraditioner och unika kulturarv! Under fem dagar kommer vi att besöka några av regionens mest betydelsefulla hälsingegårdar, historiska platser och samtida hantverksverkstäder. Tillsammans med erfarna guider och hantverkare utforskar vi traditioner som sträcker sig långt tillbaka i tiden, från vävning och målning till pappersblommor och träarbete. Låt dig inspireras av lokala konstnärer, hantverkare och kulturarbetare, och prova på att skapa egna hantverksalster. Följ med oss på en resa där historia, konst och kreativitet möts!

På vår resa får vi en inblick i Hälsinglands kulturella och hantverksmässiga betydelse. I det vackra landskapet, där århundraden av historia möter kreativt skapande, får du också möjlighet att prova på hantverk som schablonmåleri och pappersblommor, samt besöka unika platser som de välkända världsarvsgårdarna. På vägen får vi lära oss av kunniga guider som Hanna Ström och träffa passionerade hantverkare som Helena Bratt. Du kommer att känna historiens vingslag och samtidigt få möjlighet att skapa egna verk, inspirerade av Hälsinglands rika hantverkstraditioner.

Bland höjdpunkterna finns besök på ikoniska hälsingegårdar som Karls i Bondarv och Stenegård i Järvsö, en inspirerande workshop i schablonmåleri, samt en chans att prova på att göra pappersblommor eller krympburkar. Vi avslutar vår resa i Gävle.

Kom med och upplev denna kreativa och lärorika resa, där du både får kunskap och chans att uttrycka din egen kreativitet!

Om världsarvet Hälsingegårdarna

Hälsingegårdarna är unika kulturhistoriska pärlor i Sverige, belägna i landskapet Hälsingland. Dessa gårdar är kända för sina välbevarade trähus, rika dekorationer och månghundraåriga historia. År 2012 fick sju av dessa gårdar en plats på Unescos världsarvslista, vilket erkänner deras globala betydelse och unika kulturvärden.

En tradition av byggnadskonst och dekoration

Hälsingegårdarna representerar en särpräglad byggnadskultur där lokala traditioner, hantverksskicklighet och influenser från olika epoker möts. De flesta gårdarna byggdes under 1800-talet och speglar välståndet hos de självständiga bönderna i Hälsingland.

Ett kännetecken för gårdarna är deras stora timmerbyggnader och vackert målade interiörer. De har ofta flera festbyggnader, vilket visar på böndernas ambition att visa upp sin status och estetiska smak. Måleriet i gårdarna inkluderar allt från enkla schablonmålningar till intrikata rokokodekorationer, skapade av både lokala och resande konstnärer.

Besök och upplevelser

Många av Hälsingegårdarna är öppna för besökare och erbjuder en chans att kliva in i historien. Guidade turer, utställningar och lokala evenemang ger besökare en inblick i livet på gårdarna och det arv som förts vidare genom generationer. Vissa gårdar används också som festlokaler, där deras historiska charm möter moderna behov.

Hälsingegårdarna är inte bara ett fysiskt arv utan också en symbol för skaparglädje, hantverk och lokal identitet. De står som en påminnelse om Hälsinglands rika historia och de människor som formade dess kultur.

Resans färdledare och expertguide är Sara Nordgren. Sara Nordgren är född 1977 i Kalix och utbildad inom vävning och konstsömnad på HV-skola. Hon är textilkonstnär/formgivare och är sedan 15 år bosatt utanför Mariefred i Sörmland. Som lokala expertguider på hälsingegårdarna och Hälsinglands kultur och historia medverkar Hanna Ström och Carina Aynslay.

Våra resor är alltid skräddarsydda projekt i utveckling, för att få fram det optimalt bästa programmet. Programmet är därför preliminärt och kan komma att ändras, utvecklas och förbättras.

Resans pris är ännu inte fastställt. Anmäl ditt intresse via formuläret till höger. När priset är fastställt har du möjlighet att boka in dig på resan.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Avresa från Stockholm Cityterminalen, Undersvik, incheckning på boendet, välkomstlunch, genomgång av resans höjdpunkter med Hanna Ström, världsarvsgården Gästgivars i Vallsta, välkomstmiddag, kvällsföreläsning om Hälsingegårdarna.

Vi samlas på Cityterminalen i Stockholm där färdledaren Sara Nordgren möter för avfärd mot Hälsingland, en region känd för sina enastående hantverkstraditioner och vackra natur. Under bussresan kommer vi få en första inblick i vad som väntar.

Just före lunch når vi vårt boende i Undersvik, där vi får en lugn stund att installera oss och göra oss hemmastadda. Efter incheckning samlas vi för en gemensam lunch på boendet, där vi får en introduktion till vår resa och ett första möte med Hanna Ström, arkeolog och konsthistoriker. Hanna ger oss en inblick i Hälsinglands kulturarv och berättar om dagens program.

Efter lunch beger vi oss till Gästgivars, i Vallsta, en av de välkända världsarvsgårdarna i Hälsingland. Under en guidad tur får vi lära oss om gårdens historia och dess betydelse som en del av världsarvet. Här får vi också möjlighet att besöka gårdens butik och utställning, där vi kan köpa hantverksprodukter och ta del av det rika kulturarvet.

Efter en innehållsrik eftermiddag samlas vi på boendet för en gemensam middag, där vi kan reflektera över dagens upplevelser och förbereda oss för de kommande dagarna. Kvällen avslutas med en inspirerande föreläsning av Hanna Ström, som fördjupar oss i Hälsinglands världsarv och de unika hantverkstraditioner som präglar regionen. Vi får en inblick i de historiska och kulturella sammanhangen som gör Hälsingegårdarna till något alldeles extra.

Dag 2Till Järvsö, Hälsingegården "Karls i Bondarv", Kulturcentrum Stenegård i Järvsö med bl a Lill-Babs museum, Harsens fäbod med kulning och folksång med Luise Rube, eftermiddagsfika, middag.

Efter frukost samlas vi för en dagstur till Järvsö, där vi under hela dagen får guidning av Hanna Ström. Vi får följa med på en resa genom Hälsinglands rika kulturhistoria, fylld med hantverkstraditioner och naturupplevelser.Vår första stopp för dagen är på Hälsingegården Karls i Bondarv. Hanna Ström guidar oss genom gården där vi får uppleva hur hälsingegårdarna såg ut innan de under 1800-talet byggdes på och rödmålades. Här får vi en unik inblick i den ursprungliga byggstilen och den kultur som präglade dessa gårdar. Efter rundvandringen på gården intar vi en kopp kaffe eller te på gårdstunet och njuter av den vackra miljön.

Nästa stopp på vår tur är Kulturcentrum Stenegård i centrala Järvsö. Här får vi möjlighet att utforska butiker, konstutställningar och trädgårdar, samt besöka det intressanta Lill-Babs museum, där vi på egen hand kan upptäcka denna ikoniska svenskartist. För den som vill finns även möjlighet att delta i en historisk guidad tur på gården, där vi får veta mer om platsens och bygden historia.

Efter lunch på egen hand och ur egen kassa, fortsätter vi vår resa till Harsens Fäbod, en plats strax utanför Järvsö, där vi möter den begåvade folksångerskan Luise Rube. Hon bjuder oss på en magisk stund med kulning och folksång, där vi får möjlighet att prova att kula mot de majestätiska bergen. Det är en unik upplevelse, där vi får känna historiens vingslag och den starka kopplingen mellan människor och natur. Här intar vi också eftermiddagsfika, omgivna av den rofyllda naturen.

Efter en dag full av intryck återvänder vi till boendet för en gemensam middag, där vi kan dela våra upplevelser och reflektera över dagens resmål och kulturarv.

Dagen avslutas med en kvällspromenad eller egen tid, där vi kan använda våra mobiler för att utforska mer om kulturen i området, eller bara njuta av den vackra omgivningen i lugn och ro.

Dag 3Fabriksbesök på Växbo Lin med guidad rundvandring, lunch, workshop schablonmåleri med Helena Bratt, middag.

Vi inleder dagen med en bussresa till Växbo Lin i Bollnäs, där vi får en unik inblick i svensk textilindustri. Växbo Lin är ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier, och här får vi följa hela processen – från lingarn till glänsande linne. Under den guidade visningen får vi lära oss om den traditionella vävningen och den hållbara produktionen som gör Växbo Lin till en levande del av vårt kulturarv. Vi får även möjlighet att besöka fabriksbutiken, där vi kan handla produkter av högsta kvalitet, såsom linnehanddukar, dukar och annat textilt hantverk.

Efter besöket på Växbo Lin återvänder vi till boendet för en välförtjänt lunch. Här får vi chans att dela våra upplevelser och förbereda oss för eftermiddagens kreativa workshop.

För efter lunch är det dags för en inspirerande workshop i schablonmåleri med konstnären och kulturmålaren Helena Bratt. Vi gör färg från grunden och provar på att måla med schabloner bl.a. från de magnifika hälsingegårdarna. Under denna workshop får vi prova på att måla med äggoljetempera och traditionella pigment.  Vi får också använda schabloner inspirerade av de magnifika hälsingegårdarna och prova på att måla våra egna konstverk.

Helena Bratt är konstnär, slöjdare och kulturmålare som ofta arbetar gränsöverskridande med utgångspunkt i traditionen. Hon har bl.a. gjort de offentliga utsmyckningarna “Schablonladan”, haft utställningar i Sverige och utomlands, föreläser och undervisar bl.a. i traditionellt byggnadsmåleri. En av hennes specialiteter är schablonmåleri. Denna workshop ger oss en chans att utforska färg och konst i en traditionell hantverksteknik.

Dagen avslutas med en gemensam middag på boendet, där vi kan reflektera över dagens skapande och hantverksupplevelser. Här ges också möjlighet att prata om teknikerna vi har lärt oss och det vi har skapat under workshopen. En dag fylld med färg, tradition och skapande som inspirerar och berikar!

Dag 4Heldag med Arbrå Hemslöjdsförening, workshop med pappersblommor eller krympburkar, middag.

Dagen ägnas helt åt att utforska det rika hantverksarvet hos Arbrå Hemslöjdsförening. Under denna heldag får vi möjlighet att ta del av föreningens vävstuga, se deras försäljning och utställning, samt delta i en av deras populära workshops. Här får vi möta kunniga hantverkare och prova på att skapa med egna händer. Föreningen har länge arbetat för att bevara och förmedla de traditionella hantverken, och idag får vi uppleva dessa levande och inspirerande metoder. Fika och lunch ordnas av Arbrå Hemslöjdsförening, där vi får smaka på lokala delikatesser och njuta av en gemytlig atmosfär.

Under dagen kan man välja mellan att delta i en av två workshops:

Workshop 1: Blomsterstake med pappersblommor
Pappersblommor, som har en lång tradition i svenska hem, pryder än idag många brudkronor, dukningar och julträd. Under denna workshop får vi lära oss att tillverka vackra pappersblommor, där vi får skapa egna blommor och dekorera en blomsterstake. Pappersblommorna, ofta tillverkade av silkespapper och andra material, är en förtrollande konstform som ger oss möjlighet att återskapa en förlorad skönhet i hemmet. Denna workshop är en kreativ möjlighet att ge liv åt denna gamla tradition.

Workshop 2: Tälj en krympburk
För den som vill prova på en annan teknikteknik erbjuder vi en workshop i att tälja en krympburk. Här får vi lära oss om den magiska processen där färskt trä omsluter en torr botten och skapar en krympburk. Deltagarna får en praktisk inblick i hur man arbetar med trä och den unika känslan av att omvandla ett levande material till något hållbart och vackert. En fantastisk möjlighet att arbeta med händerna och skapa något helt eget från naturens egna material.

Under dagen får vi även tid för en välförtjänt fika och lunch, som Arbrå Hemslöjdsförening ordnar. Här får vi chans att koppla av och samtala om hantverken vi lärt oss, samt njuta av god mat och gemenskap i en trivsam miljö.

Efter en inspirerande och kreativ dag med hantverk i fokus avrundar vi vårt besök på Arbrå Hemslöjdsförening. Dagen har bjudit på både lärande och skapande, och vi tar med oss nya kunskaper och hantverkstraditioner hem.

Dag 5Träslottet i Arbrå, kaffe och kaka, Stora Hälsingegårdars väg, lunch Mayyadas Café i Långhed, Edsbyns museum, middag i Gävle på Sjömanskyrkan/Musikmuseet, återkomst Cityterminalen i Stockholm.

Efter frukost lämnar vi vårt boende i Undersvik och beger oss ut på sista dagens resa under ledning av Carina Aynslay. Det blir en dag fylld med historia, kultur och spännande berättelser från Hälsingland.

Vi startar dagen med en bussresa till Träslottet i Arbrå. Här får vi ta del av den fascinerande historien om Willy Maria Lundberg, en av Sveriges mest inflytelserika kvinnor på 1960-talet, och ansedd som den första konsumentupplysaren i landet. Hennes arbete och engagemang hade stor påverkan på svensk vardagsliv och samhälle under denna tid.

Efter den inspirerande berättelsen om Willy Maria Lundberg samlas vi för en paus med kaffe och hembakad kaka, samtidigt som Birgitta Ossmyr berättar om Träslottets historia. Detta är en perfekt möjlighet att koppla av och reflektera över vad vi just hört, samtidigt som vi njuter av en hemtrevlig och inbjudande atmosfär.

Efter vårt besök på Träslottet fortsätter vi till Stora Hälsingegårdars väg, en väg som tar oss genom Hälsinglands mäktiga världsarvsgårdar. Carina Aynslay kommer att guida oss genom dessa fantastiska gårdar och berätta om deras historia, arkitektur och kulturarv. Vi får en inblick i de byggnadstraditioner och hantverk som format Hälsingland och dess landskap under sekler.

Vi stannar för lunch på Mayyadas Café i Långhed, en mysig och välrenommerad plats där vi får njuta av en välsmakande lunch i en hemtrevlig miljö. Här finns tid för samtal om dagens intryck innan vi fortsätter vår resa.

Vi fortsätter vår kulturresa till Edsbyns museum, där vi får ta del av utställningar kring Lim-Johan, Hans Lidman och de världsarvsgårdar som präglar Hälsingland. Museet erbjuder en djupare inblick i de personer och platser som haft betydelse för regionens historia och kulturarv. Lim-Johan (Johan Erik Olsson, 1865-1944) var en av Sveriges mest kända naiva konstnärer. Hans Lidman (1910 – 1976) var författare, fotograf och naturskildrare.

Under bussresan mot Gävle bjuder Carina Aynslay på intressanta berättelser om hälsingehistoria, bland annat om Snoddas, Helige Staffan och Själstuga. För den som vill delta i ett quiz om Hälsingland finns chans att vinna fina priser under denna del av resan. Det blir en lättsam och lärorik stund under transporten.

Vi avrundar vår resa med en gemensam middag på Sjömanskyrkan/Musikhuset i Gävle. Här får vi njuta av en god måltid och tillsammans summera våra upplevelser från en vecka full av hantverk, kultur och historia. Efter middagen tackar Carina Aynslay för sig, och gruppen gör sig redo för hemresa.

Efter en minnesvärd resa i Hälsingland återvänder vi till Cityterminalen i Stockholm. Resan har bjudit på en fantastisk inblick i den svenska hantverkstraditionen och Hälsinglands rika kulturarv, och vi tar med oss många fina minnen och nya insikter.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Stockholm Cityterminalen

I resans pris ingår:

  • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
  • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
  • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
  • Måltider: 4 luncher och 5 middagar exklusive måltidsdryck, 4 fika..
  • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur som möter på Cityterminalen i Stockholm och leder hela resan.

I resans pris ingår inte

  • Avbeställningsskydd
  • Reseförsäkring
  • Måltidsdryck
Resväg

Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Om resans pris, samt betalnings- och bokningsvillkor

Resans pris är preliminärt och kommer att fastställas när samtliga priser för hotell, restauranger och bussbolag finns bekräftade för augusti 2025. Du som bokar till ett preliminärt pris kan välja att då det definitiva priset finns bekräftat, välja att fullfölja eller boka av och få anmälningsavgiften tillbaka.

Anmälningsavgiften 2 000 kr betalas vid anmälan, senast 60 dagar före avresa. Slutbetalning sker via faktura och ska vara oss tillhanda 30 dagar före avresa.

Om du är intresserad av resan, men osäker på om du kan boka nu, skicka gärna ett mejl till oss så sätter vi upp dig på intresselistan och håller dig uppdaterad om läget. 

Hemslöjdsrabatter

Sandbergs Hemslöjdsresor och våra expertguiders stora intresse och starka ambition är att arrangera resor som tillfredsställer men också stimulerar intresset för hemslöjd och hantverk, såväl traditionell som modern,. Ett sätt att göra det är att ge rabatter till dem som aktivt bidrar till och intresserar sig för svensk hemslöjd, där Hemslöjden (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR) intar en ledande position. Hemslöjden beskriver sig själv som ”en folkrörelse som bevarar och utvecklar slöjdens tekniker, material och kulturarv”. 

Vi har därför beslutat att medlemmar i Hemslöjden samt prenumeranter på dess tidning Hemslöjd erhåller rabatt på våra resor. För att få rabatten måste du vid bokning ange att du är medlem och/eller prenumerant. Rabatten på just denna resa är XXX kr för medlem respektive XXX kr för prenumerant. Rabatterna kan kombineras. Här kan du läsa mer om Hemslöjden https://hemslojden.membersite.se/Home/About och tidningen Hemslöjd https://www.hemslojd.se

Bilder
Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR