Albert Edelfelt Kohtaus Suomen sodasta

Sverige kapitulerar – Ryssland ockuperar!

Läget 25 och 26 mars: Den ryska statsledningen har gett order om anfall mot Sverige på tre fronter. Åland är besatt av Ryssland. Rysk trupp har gått över Kvarken och tagit Umeå. Den norra svenska armén vid gränsen till Finland är försvagad av grasserande fältsjukdomar, dålig utrustning och brist på proviant och transportmedel. Ryssland har sagt upp den vapenvila som rått. Den svenska statsledningen i Stockholm är avsatt efter en militärkupp.

De svenska trupperna i norr, ca 3 000 man, har retirerat från Tornedalen mot Kalixområdet. De ryska styrkorna uppgår till ca 8 500 man. De svenska eftertrupperna har varit engagerade i strid med efterföljande ryska trupper vid Sangis under eftermiddagen 23 mars. Rysk trupp besätter byn Lappbäcken. Kylan är bister och går ner mot minus 30. Det svenska högkvarteret sätts upp i Månsbyn. Förhandlingar mellan ryska och svenska sidan påbörjas i Sangis, samtidigt som den ryska huvudstyrkan närmar sig. Ryssland sätter upp sitt högkvarter i Säivis.   

Den svenska krigsledningen i norr håller överläggning i Månsbyn 25 mars. På kvällen anländer ryska representanter med ett kapitulationsdokument som den ryske befälhavaren i Säivis redan undertecknat. På kvällen klockan 20 undertecknar den svenske befälhavaren den svenska kapitulationen. De svenska styrkorna lägger ner sina vapen. De svenska förråden överlämnas till Ryssland. 26 mars beger sig den svenske befälhavaren till den ryska sidan för att överse slutvillkoren för kapitulationen. Övre Norrland står öppet för rysk ockupation.

Detta var läget i kriget vårvintern 1809.

I juni 2022 följer vi händelseutvecklingen på plats i Tornedalen och Kalixområdet. Journalistlegenden K-G Bergström medverkar med föredrag och inlägg baserade på sin bok ”Nöd och död – den ryska ockupationen i norr 1809.” Läs mer om resan här.

Foto: Elnaz Baghlanian

Lämna ett svar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR