Strand Bottenviken Norrbotten

Med K-G Bergström längs Bottenvikskusten till 1809 års krig

Längs Låga kusten genom landet mellan älvarna.

0
Resan planeras återkomma senare
Från17 950 SEK
Resan är ännu inte öppen för bokning.

Fortsätt bokningen

Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

3304


  • Bästa pris
  • Omsorgsfullt planerade program
  • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

6 dagar
Umeå
Umeå Byske Storforsen Kalix Kukkolaforsen Luleå

”Långt, långt upp till Bottenviken, och jag kan svära på, att det här är nog så nära himlen som vi kommer nå” (Bo Kaspers orkester, ”Semester”)

Lappland karta

Sakta, sakta höjer det sig ur havet, landet längs inne i Bottenviken. Höjningen – fortfarande en konsekvens av att inlandsisens tryck har lättat – sker med en centimeter per år. Upp ur havet kommer en låglänt, grund, karg, arktisk moränskärgård. 4 000 öar ligger utströsslade mellan Piteå och Haparanda. Vattnet är bräckt, eftersom de stora älvarna fyller på med sötvatten. Sommarnatten är ändlös och de sandiga havsvikarna varma.

Det är en ung skärgård, stigen ur havet i sin nuvarande skepnad för blott 3 000 år sedan. Rätt tidigt, redan under järnåldern, blev det jungfruliga kustlandet befolkat av människor som jagade säl och fiskade lax och annat och som lämnat husgrunder, tjärdalar och märkvärdiga stenlabyrinter efter sig.

Övre Norrlands glömda historia

Vilka var dessa människor? Att Övre Norrland varit befolkat sedan isen drog sig tillbaka är idag klarlagt sedan länge. En del fyndigheter som hittats tyder på att den tidiga befolkningen var samer eller deras förfäder. Men beskrivningar från vikingatiden av folk och länder längs Bottniska viken benämner landet som ”Kvänland” och befolkningen som kväner. Idag uppfattas kvänerna av många som människor som talade ett finsk-ugriskt språk, men som skiljde sig från samerna för att de främst kom att syssla med jakt och pälshandel, fiske och så småningom med jordbruk. Kvänerna kan till stor del ha varit norrbottningarnas och tornedalingarnas förfäder. Införlivat i det svenska riket blev inte ”Norra Botten” förrän på 1300-talet. Landskapet Norrbotten (eller rättare sagt länet) kom inte till förrän 1810, efter förlusten av Finland. Fram till dess fanns bara Västerbotten och Österbotten, på var sin sida av Bottenviken. Landskapsvapen fick Norrbotten först 1995.

Det är ett ofta bortglömt landskap. Men nu riggas strålkastarna för att sätta ljuset på landet längst upp i Bottenviken. Industrietableringar ger framtidshopp. Under sommaren 2020 spelades realityserien Robinson in i Haparanda och Kalix skärgårdar. En allt intensivare turism med fokus på vildmarksupplevelser i midnattssol och norrsken utvecklas. Spektakulära hotell och speciella restauranger uppstår. Norrbotten håller på att bli hett.

Olaus Magnus Skridfinnar

Det är långt till Bottenviken, men vi trotsar distansen och reser till en region som en gång låg bortanför den svenska kronans domäner. En region som i äldre historia främst hämtade sina influenser österifrån, från Finland, Karelen, Novgorod och Ural. En region där skilda folkslag samexisterat sedan stenåldern. En region med särpräglad natur och mycket rika naturresurser.

1809 års krig målning

Från Umeå till Haparanda – i spåren av 1809 års krig och Kalla kriget

Vi börjar i björkarnas stad Umeå, som idag i princip fått ställning som övre Norrlands huvudstad. Vi fortsätter längs västerbottenskusten och gör nedslag i Sävar och Ratan, skådeplatsen för de sista slag som utspelades på svensk mark under slutfasen av 1808 – 1809 års krig. Eftersom konsekvenserna av detta krig präglat vår landsända och hela vårt land under så lång tid, ja ända fram till idag, kommer vi att ägna stor del av resan åt att bena upp vad som egentligen hände på de platser där det hände. I Västerbotten uppmärksammar vi också de stora författarskap som har sina rötter i den steniga myllan, främst P O Enquists, men också hans kolleger Torgny Lindgrens och Sara Lidmans.

I Norrbotten ser vi landskapets mäktiga naturscenerier vid Storforsen och Kukkolaforsen och studerar hur de fyra stora älvarna, Pite, Lule, Kalix och Torne älv, format landskapet och fött befolkningen. Vi reser genom inlandet mellan älvdalarna och funderar på befolkningens levnadsvillkor förr och idag. Vi belyser landskapets stora geopolitiska betydelse genom besök i Rödbergsfortet och Siknäsfortet. Vi färdas genom Meänmaa – Tornedalen – från Särkilax till Seskarö, kartlägger landets historia och tar del av kulturen. Vi tar också upp händelserna i gränstrakterna under andra världskrigets olika faser. En hel dag ägnar vi åt Bottenvikens skärgård och dess pärla, Malören, den karga ön långt ut i havsbandet, en unik naturupplevelse.

Kalixlöjrom Norrbotten

Naturens delikatesser

Och så äter vi gott och naturligt! Vi söker upp nystartade vildmarkskök och klassiska lokala restauranger där vi intar landets exklusiva råvaror i förädlad form: ren, sik, lax, hjortron, Västerbottensost – och förstås Kalixlöjrom!

Mats Sandberg, född och uppvuxen vid Norrbottenskusten, är färdledare. Föreläsare och expertguide på resan är den kände tv-profilen K-G Bergström.

Med tv-legenden K-G Bergström som ciceron

Nöd och död

K-G Bergström arbetade i drygt 30 år på Sveriges Television. Han har varit utrikeskorrespondent för Rapport i USA, politisk reporter och kommentator  i 15 år, men också ansvarig redaktör. I slutet av sin TV-karriär hade han ett uppmärksammat TV-program – Rakt på med K-G Bergström. Efter pensionering från SvT frilansade Bergström som politisk kommentator på Expressen i åtta år och skrev där nära 1000 krönikor. Sedan han lämnat journalistiken har han skrivit boken Nöd och död – den ryska ockupationen i norr 1809.

Bergström är född och uppvuxen i den lilla kustbyn  Ryssbält  bara ett par mil från Bottniska vikens nordspets. Han var tidigt intresserad av historia men blev redan på gymnasiet frustrerad över hur styvmoderligt Övre Norrland behandlades i läroböckerna. Inte minst den ryska ockupationen 1809. Trots sin framgångsrika tv-karriär glömde K-G Bergström aldrig Övre Norrlands historia och den omfattande okunnighet om den senaste ockupationen av svenskt fastland som han mött bland sörlänningar. Med hans bok slöts cirkeln och något fler fick kännedom om vad som hände i norr det dramatiska året 1809.

På vår resa kommer vi att berätta om det som hände 1809 på platsen där det hände. K-G Bergström kommer också att hålla föredrag och läsa ur sin bok. Bättre vägledning till ett ödesår i Sveriges historia går inte att få.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela program. Programpunkterna kan komma att genomföras i annan ordning pga väderförhållanden och andra omständigheter utanför vår kontroll. Angivna restauranger kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ.

Dag 1Resan startar vid Umeå C, Hörnefors, lunch, Sävar och Ratan, Västerbottensost i Burträsk, PO Enquists Hjoggböle, Byske, välkomstmiddag

Vi samlas på förmiddagen vid Umeå centralstation. (Vi bokar gärna anslutning med tåg eller flyg från Stockholm, Göteborg och andra orter i landet.) Umeå är idag en stad med många anskiten: universitetsstad, residensstad och informell norrländsk huvudstad. Vi gör först en en kort sväng söderut till Hörnefors, där en drabbning stod mellan svenskar och ryssar under 1809 års krig. Vi ser minnesstenen över överstelöjtnant Duncker och erinar oss hur krigsläget var sommaren 1809. 

Vi intar lunch där vår expert K-G Bergström presenterar sig, innan vår buss tar oss norrut längs E4:an, som vi rätt snart avviker från för att söka upp Sävar och Ratan, två ortnamn som för alltid är inpräntade i den svenska krigshistorien. Det slag som stod vid Sävar, 18 km norr om Umeå, 19 augusti 1809 blev det sista slaget som stått på svensk jord, och det sista – och avgörande – slaget i det ödesdigra svensk-ryska kriget. Det var en mycket blodig drabbning, som krävde 1000 liv, av runt 10 000 stridande.

Slaget vid Ratan 1809 målning Västerbotten

Men slaget här blev inte den definitivt sista sammandrabbningen, hur blodigt det än var. De svenska trupperna drog sig tillbaka till Ratan, längre norrut. På eftermiddagen dagen efter kom ryska trupper dit, och möttes av hård artillerield. Ryssarna drog sig tillbaka på kvällen. Drabbningen blev känd som Träffningen i Ratan. Men knappt en månad senare slöts freden, som innebar att Sverige förlorade den finska riksdelen. Vi besöker båda platserna, erinrar oss var trupper och civilbefolkning befann sig, ser minnesmonumenten och grunnar på det nationella trauma detta var.

På vägen norrut passerar vi Bygdeå, som var den tidiga medeltidens nordligaste gräns för svensktalande bygder.

Västerbottensost Ånäset lager Västerbotten

Krig byts sedan mot kulinarisk konst. I Burträsk besöker vi Västerbottensosts besökscentrum, där vi tas tillbaka till 1872 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström kreerade denna ostarnas konung. Vi får en förevisning av tillverkningsprocessen och provsmakar förstås.

Nära Burträsk ligger Hjoggböle, den by där författaren Per Olov Enquist växte upp. Hans uppväxt här i en frireligiös småbrukarbygd kom att starkt påverka hans författarskap. Han beskrev det så här:

”Är man född djupt inne i en skog är träd och mark trygghet. Jag hade inga lekkamrater, men en stor skog helt för mig själv, det skapade min starka och obrottsliga karaktär. Jag var inte ensam. Jag hade tallarna.”

Vi besöker PO Enquists föräldrahem och summerar hans författarskap. Vi tar också upp besläktade västerbottniska författare från samma trakt, som Torgny Lindgren och Sara Lidman. Vi behandlar också den beryktade Bureätten, som har sina rötter i trakten. Vi fortsätter fram till Byske, en liten bruksort från 1700-talet där en av Sveriges sista kyrkbyar byggdes. Här får vi västerbottnisk välkomstmiddag och övernattar på Byske camping.

Vid kvällens välkomstmiddag deltar K-G Bergström i ett kortare ”Q & A” till kaffet som leds av Mats Sandberg om boken Nöd och död och ockupationen av Övre Norrland.

Dag 2Byske, till Piteå med Slaget vid Pitsund och Gamla Kyrkbyn vid Långnäs, längs Pite älvdal, Storforsen

Gränsen mellan Väster- och Norrbotten passerar vi vid Jävre, innan vi vid Pitsund vid Piteälven återknyter till temat Finska kriget när vi stannar vid den plats där de allra sista skotten i kriget avlossades, mellan svenska soldater som försökte hindra det ryska återtåget och ryska trupper, 25 augusti 1809. Svenskarna fick ge sig och ryssarna plundrade därefter Piteå stad.

Vi stannar också vid Långnäs utanför dagens Piteå. Här etablerades i början av 1300-talet den kanske första centralorten i Norra Botten. Här byggdes också det som förmodligen var Norrbottens första kyrka. Här bosatte sig i början av 1300-talet bönder från Mälardalen som lockats hit av riddaren och riksrådet Nils Abjörnsson (Sparre), drots under kung Magnus Eriksson, som fått Pite älv som förläning av kungen. Platsen kan ses som en symbol för hur övre Norrland kom att gradvis inlämmas i svenska riket. Utgrävningar som gjorts på platsen visar att här fanns en marknadsplats som handlade med Mälardalen och Hansan. LunchRestaurang Tage i Piteå centrum, belägen högst upp i designhotellet Kust & Spa och med utsikt över södra Norrbotten.

Storforsen regnbåge Piteälven Norrbotten

Vi fortsätter in mot Pite älvdal via Älvsbyn, Sikfors och Vidsel till Storforsen, ett av Sveriges mest storslagna naturfenomen. Storforsen är Europas största oreglerade fors, fem km lång och med en fallhöjd på 82 meter. Vi tar en promenad i det väl spångade området runt de mäktiga vattenmassorna, innan vi äter middag och övernattar alldeles invid forsen. Vid middagen har vi tillsammans med K-G Bergström och Mats Sandberg ett ett samtal, om Norrbotten i historien och i nutid. 

Dag 3Storforsen, Bodens fästning, Eyvind Johnsons stuga, lunch på Meldersteins Herrgård, Forsbergs G:a handelsbod i Gunnarsbyn, via Morjärv och längs Kalixälven, Kalix kyrka, Filipsborgs herrgård

Efter en uppfriskande morgonpromenad längs med forsarna lämnar vi Pite älvens dalgång och styr mot Lule älv, mot den gamla garnisonsstaden Boden, en gång ”Låset i norr”.

Rödbergsfortet Boden Norrbotten

Fästningen är inte en fästning i konventionell, ”borgliknande”, mening, och har väl knappast förekommit på någon tändstickstavla heller. Men anläggningen är ett spännande militärhistoriskt arv och en fascinerande manifestation av första och andra världskrigen och Kalla kriget och hur dessa perioder påverkade norra Sverige militärt. Fästningen utgörs av fem tunga bergfort, tre mindre fästen och ett antal artilleribatterier som omger Boden. Allt uppfördes 1901–1916. Det har hävdats att fästningens storlek och styrka bidrog till att tyskarna avstod från att anfalla norra Sverige under andra världskriget.

Tillsammans med Kalixlinjen utgjorde fästningen den tyngsta delen av norra Sveriges invasionsförsvar under efterkrigstiden. Fram till 1982 förvarades en del av Sveriges guldreserv i ett av forten. Hela fästningsområdet, alltså i princip hela Boden, var militärt skyddsområde och strängt skyddsklassat. Tillträde var strikt förbjudet för utlänningar. Anläggningen var unik i sitt slag i Norden. Det sista skottet från Bodens fästning avlossades 31 december 1997. Den utgick ur krigsorganisationen 1 januari 1998 och öppnades för besökare. Vi besöker olika delar av Bodens fästning på en guidad busstur, framför allt Rödbergsfortet, det av forten som ska bevaras i sin helhet.

Eyvind Johnson bokomslag Boden Norrbotten

Boden har inte bara militära kopplingar. En av våra främsta författare, tillika Nobelpristagare och akademiledamot, Eyvind Johnson, föddes här och växte upp under mycket enkla förhållanden. Hans föräldrar kom till Norrbotten i samband med järnvägsbyggandet och levde under mycket kärva villkor. Eyvind lämnade föräldrahemmet tidigt, först som fosterbarn och sedan för att försörja sig som flottare och sågverksarbetare. Vi tittar in i den lilla bagarstuga där han föddes, och resonerar om hans författarskap. Som började i hans erfarenheter i Norrbotten under uppväxten i Romanen om Olof, för att sedan ge sig ut i världen och tillbaka i tiden.

För lunch beger vi oss österut till Råneälvens dalgång och Meldersteins herrgård, huvudbyggnad vid Meldersteins bruk som anlades på 1740-talet för att tillverka stångjärn. Under första halvan av 1800-talet ägdes det av självaste kungen, Karl XIV Johan. Bruket var under 1700-talet ett nav för nybyggande och uppodling av Norrbottens inland mellan Råne och Kalix älvdalar, då en av brukets första ägare, Jonas Meldercreutz, fick kungligt tillstånd för att odla upp regionen och skapa ”Furstendömet Melderstein”. 67 nybyggen anlades. Idag drivs herrgården av ättlingar till en av de första ägarna.

Meldersteins herrgård Råneå Norrbotten

Efter lunchen fortsätter vi vidare genom inlandet, passerar Niemisel vars järnvägsstation, nu nedlagd, invigdes 1903 av blivande Gustaf V. Vi gör uppehåll i Gunnarsbyn, för att besöka Forsberg G:a handelsbod, som beskrivs som en ”kulturhistorisk pärla”. Här har tiden stått stilla sedan grosshandlaren Carl Forsberg dog 1934. Hans handelsbod, hans lager och hans villa blev kvar och har stått orörda tills de öppnades för allmänheten sommaren 2020. En tidsresa tillbaka till 1920- och 1930-talen väntar!

Kalix kyrka Kalix Norrbotten

I Månsbyn passerar vi den plats där den svenska kapitulationen skrevs under 25 mars 1809 innan vi kommer fram till Kalix. Här besöker vi först den präktiga kyrkan, troligen Norrbottens äldsta kyrka och Sveriges nordligaste medeltidskyrka. Kyrkans altartavla invigdes 1472 av ärkebiskopen Jakob Ulvsson, drivande bakom grundandet av Uppsala universitet och senare i opposition till Sten Sture d ä. När kyrkan byggdes låg denna plats där Kalixälven mynnade i havet. Nu är det ytterligare en mil till älvens mynning.

Filipsborgs herrgård Kalixälven Kalix Norrbotten

Vi inkvarterar oss sedan i Filipsborgs herrgård vid Kalixälvens strand, där vi också äter middag. Här har häradshövdingar och riksdagsmän, träpatroner och grosshandlare, bott sedan 1700-talet. Carl von Linné hälsade på under sin lappländska resa. Också Evert Taube har kopplingar hit. Hans visa ”Min farfar var en jaktlöjtnant” syftar på farfadern Otto Reinhold Taube, som växte upp på närliggande gården Nynäs. En släktning till Evert Taube bodde på Filipsborg fram till 1977. Vid middagen håller K-G Bergström föredrag om boken Nöd och död och ockupationen av Norrbotten under 1809 års krig.

Dag 4Kalix, Malören, Vassholmen

Malören Kalix Norrbotten

Den trädlösa ön Malören ligger allra, allra längst ut i Norrbottens skärgård, bara omgiven av det öppna havet. Den låga ön, mest ett upphöjt skär, är till stora delar täckt av klapperstensfält. Härifrån har finska och svenska fiskare fiskat ända sedan ön höjde sig ur havet för 1 500 år sedan. Fiskarstugor började uppföras på 1600-talet. Strömmingsfisket var särskilt betydande på 1700-talet. Ön kontrollerades från Torneå och det var borgarna i Torneå som beslöt att uppföra kapellet på ön 1768. Trots att Malören räknats till Finland kom ön att tillfalla Sverige i freden efter svensk-ryska kriget 1809. Malören blev senare också lotsplats. 1851 tillkom fyren, designad av den berömde fyrkonstruktören Gustaf von Heidenstam. Fyren blinkar fortfarande var sjätte sekund, nu driven av vindkraft. Ön är en attraktiv häckningsplats för många fågelarter. Silvertärnan har blivit Malörens speciella symbol.

Malörens kapell svartvit Kalix Norrbotten

Att ta sig till Malören har varit få förunnat, något sällsynt och exklusivt. Men vi tar oss ut till ön med båt från Kalix. Vi har sedan några timmar att utforska denna unika plats, inte helt oförtjänt omnämnd som ”Bottenvikens pärla”. Det tar 1,5 timme att ta sig ut till ön. På Malören får vi en picknickkorg med delikatesser från Bottenviken. Vi är tillbaka på land vid 15-tiden. Middagen får vi serverad på en annan ö. Fast denna är belägen i Kalixälven.

Vassholmen Kalix Norrbotten

Vi tillbringar kvällen på det gamla skiljestället Vassholmen, under flottningsepoken en viktig knutpunkt. Här får vi veta mer om flottningen, och inta en lokalt lagad middag. Efter middagen kåserar K-G Bergström kring sin egen karriär på temat ”Från Ryssbält till Rapport”. Vi övernattar på Filipsborg också denna natt.

Dag 5Kalix, till Tornedalen genom Kalix Övre Bygd och Skridfinnarland, Luppioberget/Aavasaksa, Särkilax kapell, Huuva Hideaway i Liehittäja, Struves medianbåge, Kukkolaforsen, avslutningsmiddag

Idag färdas vi från Kalix älvdal till Tornedalen. Vi åker genom Kalix Övre bygd, ett område där svenskt, finskt och samiskt mötts under århundraden. Här bröt man koppar på 1600-talet, här finns ett viktigt militärt övningsområde och skjutfält, här hålls fortfarande renskiljningar, för detta är renbetesland där det drivs koncessionsrenskötsel. Vi stannar i Storsien, där kommunister internerades under andra världskriget. Vi passerar gränsen mellan svensk- och finsktalande land, och kommer in i Tornedalen.

Särkilax kapell Tornedalen Norrbotten

Kristendomen kom sent till Övre Norrland, först i samband med att regionen inlämmades i den svenska statens och den svenska kyrkans jurisdiktion under 1300-talet. Först då uppförs först enkla träkapell ocn senare några bastanta stenkyrkor. Märkligast av alla dessa framstår nog Särkilax kapell som. Det uppförs för första gången någon gång under 1400-talet, i ett område alldeles vid Torneälven som då främst var renbetesmark. Det nämns första gången i ett förläningsbrev till ärkebiskop Jakob Ulfsson 1482. I början av 1600-talet var det rejält förfallet, och sveptes bort av den mycket kraftfulla vårfloden i samband med islossningen i Torneälven 1617, 400 år efter att ismassorna brutit sönder det gamla kapellet, bildades en förening för att återuppföra kyrkobyggnaden. Det nya Särkilax kapell invigdes sommaren 2018, och vi besöker det.

Edible Country Tornedalen Norrbotten

Vi stannar sedan i Övertorneå, där vi tittar på den gamla träkyrkan med sin unika orgel från 1600-talet och de träskulpturer som fördes hit från Särkilax. Lunch intar vi i Huuwas Hideway, en nyskapande vildmarksrestaurang i tornedalsbyn Liehittäja. Eftermiddagskaffet intar vi på Luppioberget, tomteberget, där vi får en utmärkt spaningsvy över Tornedalen.

Fiske Kukkolaforsen Tornedalen Norrbotten

Sedan kommer vi fram till Kukkolaforsen, berömd för sina stora sikfångster. Här finns ett fint fiskemuseum som berättar om fiskens betydelse för Torneälvens dalgång. Dagens middag bjuder förstås på nyfångad sik i alla former. Möjligheter till bad i Kukkolaforsens berömda bastu (världens bästa?) och dopp i Torneälven. K-G Bergström håller förerdrag efter middagen. Övernattning i Kukkolaforsens hotelldel.

Dag 6Kukkolaforsen, Haparanda/Torneå, Seskarö, kapitulationen i Säivis, Sangisgraven, lunch på Frevisören, Siknäsfortet, Gammelstad kyrkby, hemresa på kvällen

Haparanda stad torg Norrbotten

Vi utforskar gränsstaden Haparanda/Torneå, de två gränsstäderna som nu byggs ihop till en gemensam, expansiv, gränsöverskridande stad. Vi besöker Haparandas storståtliga järnvägsstation och tänker på den tid i anslutning till första världskriget när såväl änkekejsarinnan Maria Fjodorovna som Vladimir Lenin – på väg hem för att göra revolution – passerade här. Liksom spioner, flyktingar och många andra. Vi stannar också till vid några av de minnesmärken för de krig och de flyktingkatastrofer som drabbat båda sidor av gränsen.

Sangishögen grav Kalix Norrbotten

Den nordliga ön Seskarö var föremål för våldsamma protester 1917. Vi besöker ön och reder ut vad som hände. Språkgränsen mellan finsk- och svensktalande passerar vi i Säivis, där den ryska sidan skrev under kapitulationen vid Kalix 1809. I Sangis ser vi Sveriges nordligaste vikingatida gravhög och grubblar på vad tusan vikingarna gjorde här! Lunch vid havet på Frevisören. Vi går också igenom händelseutvecklingen i Kalixområdet under 1809 års krig. Så funderar vi på om Kalix möjligen kan ka varit kung Faravid av Kvänlands huvudstad…

Norra hamnen Luleå Norrbotten

Mer kunskap om försvaret av norra Sverige och Kalixlinjen ger besöket vid Siknäsfortet, byggt för att försvara Töre djuphamn, Sveriges nordligaste naturliga djuphamn. Vårt sista stopp på resan blir resans andra Unescovärldsarv: Kyrkbyn i Gammelstad. Här finns fortfarande 408 kyrkstugor samlade runt Nederluleå kyrka. Redan Johannes Bureus beskrev kyrkstaden vid ett besök år 1600. Hemresa från Luleå enligt individuella bokningar.

Om resan
OBS!
  • Vår buss för resan utgår från Kalix. Så du som bor i Norr- eller Västerbotten kan följa med bussen till Umeå dagen innan resan startar.
  • Om du bor i Norrbotten och vill ansluta till dagsprogrammet i Kalixområdet/Tornedalen: Hör av dig till oss för pris för deltagande för en eller flera dagar så ordnar vi det i mån av plats i bussen. 

Programmet med reservation för ändringar utanfrö vår kontroll. Angivna restauranger kan komma att bytas mot likvärdiga alternativ.

Plats för avresa & hemkomst:

Umeå järnvägsstation

I resans pris ingår:

  • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
  • Båtresa Kalix - Malören tur och retur.
  • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
  • Boende på hotell i naturskön miljö av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
  • Måltider: 6 luncher och 5 middagar på norrländska råvaror exklusive måltidsdryck.
  • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
  • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur som möter på järnvägsstationen i Umeå och leder hela resan.
  • K-G Bergström medverkar under hela resan med föredrag och inlägg.

I resans pris ingår inte:

  • Resa från hemorten till Umeå och hem från Luleå ingår inte i resans pris. Vi bokar gärna förmånligaste anslutning med tåg eller flyg. Kontakta oss!
  • Avbeställningsskydd
  • Reseförsäkring
  • Måltidsdryck
Resväg

Bilder
Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

1. Byske: Byske Camping

Byske är en gammal norrländsk bruksort, med rötter i medeltiden. Här finns bl a en …

2. Hotell Storforsen

Hotell Storforsen ligger magnifikt vid Piteälven med utsikt över själva Storforsen. Hotellet är bekvämt fystjärnigt, …

3. Filipsborgs herrgård

Nästan där älven – alltså Kalixälven – möter havet ligger Filipsborgs herrgård. En plats med …

4. Kukkolaforsen Turist & Konferens

Kukkolaforsen Turist & Konferens ligger alldeles vid Torneälven och själva Kukkolaforsen. Här är specialiteten sik, …

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Back to top
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Du kan ta reda på mer om vilka cookies vi använder eller stänga av dem i privacy settings.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR