Blenhiem Palace vinter Oxfordshire UK

Ett Tudorslott, ett Churchillpalats och många starka kvinnoliv

Vår engelska julresa innehåller inte bara två fantastiska julstäder och det idylliska Cotswold. Det blir också dos historia. Främst under våra besök på två av Englands historiskt mest intressanta högreståndsboningar: Blenheim Palace och Sudeley Castle. De ligger på varsin sida av the Cotswolds. Båda är ännu i privat ägo. Båda har en historia med kungliga kopplingar. Båda husen har påverkats av ett antal starka kvinnor.

Blenheim Palace är ett grandiost bygge, Englands enda privatpalats, uppfört i engelska barock som en tacksam nations gåva till den store segerherren i Spanska tronföljdskriget, John Churchill, förste hertig av Marlborough, och namngivet efter en av hans segrar, slaget vid Blenheim i Bayern. Som sådan är det snarast ett segermonument och ett mausoleum, och inte riktigt det familjehem som John Churchills fru, den remarkabla första hertiginnan av Marlborough, Sarah Churchill, hade hoppats. ”En enda stor stenhög” ska Sarah ha kallat sitt palats.
 
Palatset är fortfarande i släkten Churchills ägo. Nu är det den tolfte hertigen av Marlborough som bebor det. Trots att palatset förknippas med stora krigsherrar, som den förste hertigen och hans dottersons sonsons sonsons sonson, Sir Winston Churchill, som föddes i palatset, så är det främst ett par starka och kompetenta kvinnor: den tidigare nämnda Sara Churchill och hennes efterträderska, den nionde hertiginnan, amerikanskan Consuelo Vanderbilt, som präglat det.
 
Sarah var en av sin tids mest inflytelserika kvinnor och nära väninna med den sista stuartska drottningen, Anne. Consuelos avtryck i den blenheimska historien kom av hennes skönhet och hennes pengar. Hon var den amerikanska arvtagerskan som giftes bort i ett kärlekslöst äktenskap för att hennes mamma skulle få en hertiginna till dotter, medan den nya maken fick de resurser som krävdes för att återupprusta och återmöblera Blenheim, efter att företrädarna förslösat familjens rikedomar.
 
Sudeley Castle är en helt annan sorts plats. I sitt nuvarande skick började slottet uppföras på 1400-talet, just före Rosornas krig. Också här löper kvinnlig påverkan som en röd tråd. Sin början har egendomen i anglosaxisk tid, då den gavs av kung Ethelred den villrådige till hans dotter, prinsessa Goda. Men det är en drottning som mest förknippas med slottet, en drottning som också ligger begravd här: Catherine Parr, Henry VIII:s sista fru. Efter Henrys död hade hon snabbt gift om sig med kungens svåger, hennes ungdomskärlek Thomas Seymour, Sudeleys herre. Slottet restaurerades för att passa en drottning. När Catherine kom hit var hon gravid. Här födde hon en dotter. Fem dagar senare dog hon och begravdes i slottskapellet, där hennes grav fortfarande finns. Vad som hände dottern är okänt. I Catherines sällskap fanns en annan av de kvinnor i Tudortidens England som mötte dramatiska öden, kungens unga släktning Lady Jane Grey. Några år senare skulle hon under några dagar räknas som Englands drottning. Men den sjuttonåriga flickans liv slutade på stupstocken inne i Towern.
 
Under 1900-talets senare halva residerade en annan remarkabel dam på Sudeley Castle – Emma Dent. Hon förvandlade det förfallna slottet, som tidvis varit pub, fyllde slottet med liv och fest och såg till att det återställdes i sitt ursprungliga skick. Hon var en stor samlare och mycket politiskt aktiv.
 
Så förutom att bländas av de ljusspektakel som lyser upp Blenheim och Sudeley i juletid så studerar vi aristokratiska engelska kvinnoliv medan vi promenerar genom slottssalarna i deras fotspår.
 
Vår resa går 13 – 17 december 2021.

Lämna ett svar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR