(+46) 70 64 66 804 info@sandbergsresor.se Kontakta oss Boka nu
Sandbergs Resor Historia & Kultur

Textilresa till Tygriket och Västkusten

0
Helt ny, skräddarsydd resa!
Från16 250 SEK
Boka resan
Fråga om resan
Fullständigt namn*
E-postadress*
Din förfrågan*
* Jag godkänner användarvillkoren och policy för personuppgifter.
Var vänlig godkänn alla villkor innan du går vidare till nästa steg
Resan är ännu inte öppen för bokning.

Fortsätt bokningen

Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

1899

  • Bästa pris
  • Omsorgsfullt planerade program
  • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

Nyhetsbrev

5 dagar (Resdatum: 2024-05-29)
Göteborg
Rydal Borås Strömstad

Bohus Stickning, förläggarverksamhet, väverier och såklart “Tygriket” – västra Sverige har en unik historia inom textil. Bygden är präglad av textil kultur och här finns många skatter att upptäcka. Vi erbjuder en textilresa genom både nutid och dåtid tillsammans med kunniga lokala hantverkare och guider. En skräddarsydd resa med ett mycket innehållsrikt program för dig som är genuint intresserad av textil, olika textila material och hantverkstekniker. Det blir besök på museum och väverier, hos lokala hantverkare och i unika butiker.

Med avstamp i Sjuhäradsbygdens textilindustri, “Tygriket”, blir det både textil historia med bl a besök på Sveriges äldsta väveri – men också modern textildesign med nya, spännande aktörer i textilbranschen. Vi besöker ett nerlagt spinneri där vi får lära oss mer om hemväverskor, förläggarverksamhet och varför “Sveriges Manchester” hamnade just här. Vi gör besök hos en hantverkare som jobbar med det spännande materialet tagel, vi provar på att bråka lin, får lära oss mer om gamla spinn- och vävmaskiner och även prova på själva genom workshops. Lite extra fokus blir det på Bohus Sticknings fascinerande historia, och vi får beundra såväl gamla, original, som nyproducerade plagg.

De två första nätterna bor vi mitt i tygrikets historia i en gammal spinnerifabrik och de sista två nätterna tar vi del av Bohusläns vackra kust i Strömstad. Resans färdledare och expertguider är Kerstin Melander och Kerstin Andersson.

Resan kommer att genomföras 29 maj– 2 juni 2024. Kontakta oss via formuläret till höger för att boka resan eller anmäla ditt intresse. Resan kommer att öppna för bokningar direkt på hemsidan senast 1 mars.

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Samling centralstationen Göteborg, Kerstin Andersson och Kerstin Melander möter, buss till Ekelund Väveri, lunch, Edursdotter samt Arvidssons Textil, incheckning och middag på hotell i Nääs fabriker, programgenomgång.

Vi börjar resan med en tur till Tygriket. Bussen tar oss en timme sydost till Ekelund Väveri i Horred. Ekelund Väveri är ett av Sveriges mest välkända och äldsta väverier, med anor från 1692. Vi går på egen hand runt i väveriet, med de som arbetar i produktionen som våra guider, och får där följa hela processen från garn till färdiga vävnader. I anslutning till väveriet finns ett litet museum, där vi får lära oss om Sjuhäradsbygdens unika textilindustri, modern textildesign och även ta del av familjen Ekelunds unika historia om att vara världens äldsta dokumenterade textila familjeföretag.

I väveriets butik/outlet – Ekelundhuset, finns bland annat utgående mönster och kollektioner, andrasortering och designprover till försäljning. Innan vi åker vidare äter vi lunch på Ekelunds café/restaurang.

Klockan 13 går färden vidare mot Kinna (ca 30 min). Första besöket blir hos Edursdotter, ett företag som tillverkar tyger och kläder från grunden i 100% fin merinoull. Kläderna ritas, tyget stickas, klipps och sys i deras verkstad i Kinna.  Christina Edursdotter berättar om företaget, visar produkter i butiken, tyger såväl som färdiga plagg och accessoarer, samt tillverkning med stickmaskiner.

Nästa besök blir Arvidssons Textil som är ett företag som sedan 1949 skapat egna unika mönster blandat med inköpta färdiga tryck. Tillsammans med konstnären MiaLotta och andra svenska designsamarbeten har de sedan utvecklat framtagandet av egna textilmönster. Idag drivs företaget av den tredje generationen, nu med över 70 års erfarenhet i ryggen. Vi besöker deras välsorterade butik där vi bland annat kan hitta metervaror, kuddfodral, gardiner och heminredning.

Därefter åker vi till vårt hotell (ca 1 timme) Nääs Fabriker. Nääs Fabriker är ett gammalt spinneri vars historia går tillbaka till 1833 då den första fabriksbyggnaden uppfördes. Under åren har här varit olika typer av textil tillverkning, från spinneri till väveri. På 1970-talet lades textilindustrin ner och från 1990-talet har Nääs Fabriker utvecklats till hotell, handel och upplevelsecentrum.

Efter incheckning blir det välkomstmiddag med programgenomgång, på hotellets restaurang Fabriksköket.

Dag 2Frukost, Rydals Museum, Textilmuseet i Borås, På Skrå, Nääs Fabriker.

Foto Magnus Larsson
Foto Magnus Larsson

Efter frukost på hotellet åker vi söderut (ca 1 timme) mot Rydal. Här ligger Rydals Museum som är ett gammalt spinneri som grundades 1853. I spinnerifabriken, som idag är ett museum, finns fortfarande en stor mängd textilmaskiner. Vi blir guidade i museet och får höra berättelser om hemväverskor, förläggare och etablering av textilindustrin i området.

Därefter åker vi (ca 30 min) till Sveriges textila huvudstad – Borås. Textilmuseet i Borås är ett av Nordens ledande museer inom textil och mode med samlingar av bland annat kläder, tyger och textilmaskiner. Museets basutställning Textil Kraft berättar om textil produktion, tillfälliga utställningar varierar från mode, design, konst och hantverk till teknik, forskning, hållbarhet och smarta textilier. Vi startar med lunch i museets restaurang, och därefter får vi en guidad visning av museet, ca 45 min. Efter det finns möjlighet att gå runt på egen hand i utställningarna, besöka museishoppen samt titta runt i huset Textile Fashion Centre.

I samma byggnad finns också tygaffären På Skrå. Stickade ulltyger från Mariedal Design och bomullstyger från Liberty utgör basen i deras sortiment. Därutöver finns linnetyger från Merchant and Mills, mönster och allt som behövs inom sömnad.

Efter besöket i Borås åker vi tillbaka till hotellet i Nääs (ca 45 min), där vi ägnar eftermiddagen åt att utforska Nääs Fabriker. Förutom hotell finns här café och butiker med mode, inredning, barnprodukter, presentartiklar, smycken och delikatesser i en vacker historisk miljö som du garanterat inte hittar någon annanstans. I butiken Ullmagasinet finns produkter för hantverk såsom garner, ull och redskap men också kläder, accessoarer och inredning av hållbara naturmaterial.

Middag äter vi även denna kväll på hotellets restaurang Fabriksköket. För de som önskar erbjuder hotellet även pub och badavdelning, och det finns också möjlighet att ta en tur runt orten Nääs med guidning i den historiska miljön via mobil-app.

Dag 3Frukost, utcheckning, halvdags workshop med Tant Kofta, lunch, guidad fikavandring i Alingsås, buss med film till Strömstad, Scandic Hotell Laholmen, middag i Strömstad.

Vi äter frukost, checkar ut från hotellet och beger oss därefter västerut (ca 1 timme) till Tant Kofta. Tant Kofta – Lotta Blom är en av Sveriges mest kända namn inom stickning. Hon håller kurser och föredrag inom en mängd områden. Lotta har också en butik på landet utanför Romelanda där hon säljer sina handfärgade garner. Idag låter vi händerna arbeta då Lotta kommer visa oss en av hennes specialiteter nämligen att “sticka runt”. Lotta kommer även dela med sig av sin expertis inom svensk ull.

Lunch äter vi hos Tant Kofta.

Efter besöket hos Tant Kofta åker vi (ca 1 timme) mot Alingsås. En guidad fikavandring bland pittoreska kullerstensgator och mysiga innergårdar väntar oss i Sveriges fikahuvudstad Alingsås! Turen tar oss runt i Alingsås stadskärna, där vi får provsmaka godsaker från flera av stadens äldsta caféer med temat svenska klassiker: kanelbulle, sju sorters kakor och prinsesstårta. Guiden blandar information om caféernas hållbarhetstänk kring val av råvaror och bakning tillsammans med lokal kaffehistoria och svensk fikakultur.

Mätta och nöjda åker vi (ca 2 timmar) mot hotellet för de återstående två nätterna. Under bussturen ser vi filmen Stickspåret – från nödhjälpsarbete till världssuccé som berättar hur Bohus Stickning gick från att vara arbete för fattiga stenhuggarfruar i Bohuslän till att bli högsta mode.

Incheckning på Scandic Hotel Laholmen. Kvällens middag äts på egen hand i Strömstad.

Dag 4Frukost, Pinnplockerskan, Bohusläns Museum i Uddevalla, lunch, Skattkistan i Strömstad, föreläsning av Karin Askberger, avslutningsmiddag i Strömstad.

Efter frukost på hotellet åker vi söderut (ca 1 timme) till Pinnplockerskan. Bettina Wingolf är hantverkare och skapar med material från naturen såsom pinnar och tagel. Hon visar sin verkstad och berättar om tagel som material, vad man kan använda det till och visar egentillverkade föremål.

Därifrån åker vi (ca 30 min) till Bohusläns Museum i Uddevalla. Vi börjar med lunch i museets restaurang och får därefter guidad visning. I museets textilsamling finns ett stort urval av kläder och textilier, både för fest, arbete och allvar, liksom folkdräkter och uniformer. Typiska textilier för Bohuslän är Finnvävar med strama grafiska mönster och mjuka ryatäcken i alla färger. Då konfektionsindustrin varit stor i området finns det också kläder och föremål från nedlagda företag, men också från modehus som fortfarande är verksamma.  Lite extra tittar vi på bevarade stickade plagg, accessoarer och mönster från företaget Bohus Stickning, vars originella formgivning fick, och får än idag, uppmärksamhet världen över.

Efter museibesöket åker vi tillbaka norrut (ca 1 timme) till Strömstad. Vi besöker butiken Skattkistan med fokus på nordiskt konsthantverk. Här finns unik brukskonst; från smycken till heminredning, konsthantverk av lokala konstnärer men också från större kända designmärken inom glas, keramik, porslin, smide och trä. Butiken har även kläder och andra textilier såsom linne, vävda dukar, kuddar och plädar. Unikt för Skattkistan är att de säljer garn och stickpaket från Angoragarnet. Angoragarnet är företaget som åter tagit upp traditionen med bohusstickningen genom att spinna och färga garn efter originalförlagor.

Lördagens sista aktivitet blir en föreläsning om Bohus Stickning av Karin Askberger, författare av De stickade för Bohus Stickning. Vi avslutar dagen med gemensam avslutningsmiddag i Strömstad.

Dag 5Frukost, Kustvägen, Linmuseet Bohuslin i Fjällbacka, lunch på Margaretas Kök & Skafferi på Sundsby Säteri och Bräcke Hembygdsmuseum på Tjörn, Remfabriken i Göteborg, hemfärd.

Dagen startar med frukost och därefter utcheckning hotellet. Via den vackra kustvägen åker vi till Fjällbacka (ca 40 min) där vi besöker Linmuseet Bohuslin. Föreningen Bohuslin visar och berättar om lin, historia, spinning och knyppling. Vi får även prova på att “bråka” lin.

Vi fortsätter sedan kustvägen ner mot Tjörn (ca 1 timme & 15 min) och Margaretas Kök & Skafferi på Sundsby Säteri där vi äter lunch

Vi fortsätter resan på Tjörn till Bräcke Hembygdsmuseum. Tjörns hembygdsförening visar oss en unik samling lokala textilier från slutet av 1700-talet till mitten av 1900-talet. Här finns alla textilier som behövdes i ett hem. De från Tjörn vanliga och berömda finnvävnaderna finns här i ett stort antal.

Här blir vi även bjudna på fika.

Resans sista besöksmål, efter en resa på ca 45 min, blir Göteborgs Remfabrik som är ett arbetsmuseum. Här visas en fabrik där nästan ingenting har förändrats sedan förra sekelskiftet. Vi blir guidade runt i fabriken, som än idag ser ut som en typisk fabrik från början av 1900-talet. På museet finns flera olika typer av textilmaskiner som än idag tillverkar band, spetsar och snörmakerier som sedan sälj i museets butik.

Därefter går bussen till centralstationen i Göteborg där resan har sitt slut.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Göteborgs centralstation

I resans pris ingår:

  • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
  • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
  • Boende på hotell av turistklass/första klass, del i dubbelrum, inklusive frukost varje dag.
  • Måltider: 5 luncher och 3 middagar exklusive måltidsdryck. Ett fika och en fikavandring.
  • Informationspaket från Sandbergs Hemslöjdsresor med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
  • Svenska färdledare och expertguider från Sandbergs Hemslöjdsresor, Kerstin Andersson och Kerstin Melander, som möter på Göteborgs centralstation och leder hela resan.

I resans pris ingår inte

  • Anslutningsflyg
  • Avbeställningsskydd
  • Reseförsäkring
  • Måltidsdryck
Om resans pris, samt betalnings- och bokningsvillkor

Enkelrumstillägget är 3 750 kr. Anmälningsavgiften 2 000 kr betalas vid anmälan, senast 60 dagar före avresa. Slutbetalning sker via faktura och ska vara oss tillhanda 30 dagar före avresa. Observera att tidigare betalning av anmälningsavgift eller slutbetalning kan komma att krävas pga tillkommande villkor från våra leverantörer.

Om du är intresserad av resan, men osäker på om du kan boka nu, skicka gärna ett mejl till oss så sätter vi upp dig på intresselistan och håller dig uppdaterad om läget. 

Hemslöjdsrabatter

Sandbergs Hemslöjdsresor och våra expertguiders stora intresse och starka ambition är att arrangera resor som tillfredsställer men också stimulerar intresset för hemslöjd och hantverk, såväl traditionell som modern. Ett sätt att göra det är att ge rabatter till dem som aktivt bidrar till och intresserar sig för svensk hemslöjd, där Hemslöjden (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR) intar en ledande position. Hemslöjden beskriver sig själv som ”en folkrörelse som bevarar och utvecklar slöjdens tekniker, material och kulturarv”. 

Vi har därför beslutat att medlemmar i Hemslöjden samt prenumeranter på dess tidning Hemslöjd erhåller rabatt på våra resor. För att få rabatten måste du vid bokning ange att du är medlem och/eller prenumerant. Rabatten på just denna resa är 250 kr för medlem respektive 250 kr för prenumerant. Rabatterna kan kombineras. Här kan du läsa mer om Hemslöjden https://hemslojden.membersite.se/Home/About och tidningen Hemslöjd https://www.hemslojd.se

Resväg

Bilder
Resans hotell
Om du klickar på bilden kan du se detaljerad information om hotellet samt en länk till hotellets hemsida!

Med reservation för att angivet hotell kan komma att bytas mot ett likvärdigt alternativ. Resans bekräftade hotell meddelas i färdhandlingarna.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR