Under en tidig vårdag reser vill tillbaka i den svenska stormaktstiden för att besöka två av tidens viktigaste adelsboningar, Skokloster och Tidö, och träffa två av tidens tidens viktigaste män: Axel Oxenstierna och Carl Gustaf Wrangel.
Den svenska stormaktstiden är kanske den mest formativa perioden i vår historia. Då utökades Sveriges gränser rejält. En ny statsförvaltning formades. Landet öppnades för inflytande från den europeiska kulturen på ett helt nytt sätt. Levnadsstandarden fördubblades. Efter den westfaliska freden 1648 räknades Sverige till de europeiska stormakterna och blev medlem i Tyska riket. Stormaktsstatus krävde storslagen kultur och storartade byggnationer.
Vi gör en tidsutflykt till fornstora dar, till den epok då Sveriges namn mer eller mindre ärat flyg över jorden. Vi ska besöka två av Sveriges största och mest betydelsefulla privatpalats, präglade av två av Sveriges viktigaste personligheter under 1600-talet: Carl Gustaf Wrangel och Axel Oxenstierna. Vi drar till Skokloster i Uppland och till Tidö i Västmanland för att återskapa Sveriges första kulturella och politiska storhetstid och för att möta två av tidens mest framstående män. Välkomna tillbaka till Stormaktstiden!
Historisk slottsexpert är Mårten Hougström. Mårten har stor specialistkunskap om slott i allmänhet och Skokloster i synnerhet, en plats som han känner utan och innan. Historiskt kunnig färdledare för resan tillbaka till stormaktstiden är Mats Sandberg,