Skokloster vår Uppland Sverige

Wrangels Skokloster & Oxenstiernas Tidö

En tidsutflykt till den svenska stormaktstiden

0
Resan planeras återkomma våren 2024
Från1 750 SEK
Resan är ännu inte öppen för bokning.

Fortsätt bokningen

Spara som favorit

För att lägga till ett objekt till Favoriter behövs ett konto

3676


 • Bästa pris
 • Omsorgsfullt planerade program
 • Det mesta ingår


Frågor?

Tveka inte att ringa oss eller att skicka e-post om det är något du undrar över.

(+46) 70 64 66 804

info@sandbergsresor.se

1 dag
Stockholm
Skoklosters slott Tidö slott

Carl Gustaf Wrangel ryttarporträtt Skokloster

Axel Oxenstierna

Under en tidig vårdag reser vill tillbaka i den svenska stormaktstiden för att besöka två av tidens viktigaste adelsboningar, Skokloster och Tidö, och träffa två av tidens tidens viktigaste män: Axel Oxenstierna och Carl Gustaf Wrangel.

Den svenska stormaktstiden är kanske den mest formativa perioden i vår historia. Då utökades Sveriges gränser rejält. En ny statsförvaltning formades. Landet öppnades för inflytande från den europeiska kulturen på ett helt nytt sätt. Levnadsstandarden fördubblades. Efter den westfaliska freden 1648 räknades Sverige till de europeiska stormakterna och blev medlem i Tyska riket. Stormaktsstatus krävde storslagen kultur och storartade byggnationer.

Vi gör en tidsutflykt till fornstora dar, till den epok då Sveriges namn mer eller mindre ärat flyg över jorden. Vi ska besöka två av Sveriges största och mest betydelsefulla privatpalats, präglade av två av Sveriges viktigaste personligheter under 1600-talet: Carl Gustaf Wrangel och Axel Oxenstierna. Vi drar till Skokloster i Uppland och till Tidö i Västmanland för att återskapa Sveriges första kulturella och politiska storhetstid och för att möta två av tidens mest framstående män. Välkomna tillbaka till Stormaktstiden!

Historisk slottsexpert är Mårten Hougström. Mårten har stor specialistkunskap om slott i allmänhet och Skokloster i synnerhet, en plats som han känner utan och innan. Historiskt kunnig färdledare för resan tillbaka till stormaktstiden är Mats Sandberg,

Resans program
Klicka på dag-för-dag-rubrikerna nedan för att läsa hela programmet!

Dag 1Avresa från Stockholm Cityterminalen, Skoklosters slott, lunch, Tidö slott, eftermiddagsfika, återfärd till Stockholm

Skokloster fasad vår Uppland Sverige

08:45 lämnar vi Cityterminalen och det moderna Stockholm på morgonen och färdas på Mälarens norra sida längs E18 till Bro, där vi tar norrut mot Ekolns vikar, Mälarens nordligaste fjärd.

Där, på Skohalvön, en gång ett maktcentrum i Sveariket, hittar vi Skoklosters slott. Ur den uppländska myllan reser sig ett av Europas främsta barockslott. Ägornas historia går långt tillbaka. På 1200-talet fanns här faktiskt ett cistercienserkloster för nunnor – Sko kloster. Efter Gustav Vasas reduktion kom egendomen i kronans ägo. Karl IX skänkte den till Herman Wrangel. Men det var hans son som initierade det bygge som reser sig på platsen idag.

Hermans son, Carl Gustaf, föddes på Skokloster vintern 1613. Redan som ung togs han med av sin far till 30-åriga krigets skådeplatser. Han anslöt sig till de svenska trupperna och inledde en framgångsrik karriär som militär befälhavare. 1646 blev han överbefälhavare för de svenska trupperna. Han förde befäl under tåget över Lilla Bält och blev senare riksamiral. Drottning Kristina gjorde honom till generalguvernör i Pommern och till greve.

Grevens sängkammare Skokloster Uppland Sverige

Den lysande ställning han nått bland det svenska stormaktsväldets elit krävde en lika lysande omgivning. För att skapa denna miljö byggdes ett nytt Skokloster. Bygget inleddes 1654 – samma år som drottning Kristina abdikerade – och några av samtidens främsta arkitekter anlitades.

Man byggde och byggde i drygt 20 år, men ändå var slottet inte helt färdigt när Carl Gustaf Wrangel dog 1676 och byggandet upphörde. Bl a blev inte den stora bankettsalen färdigställd. Så trots prakten är det ett inte ett helt färdigt slott vi idag besöker.

Skokloster matsal Uppland Sverige

Skokloster är idag ett statligt byggnadsminne, ägs av svenska staten och ingår i Statens historiska museer. Slottet hyser enorma samlingar av värdefulla konsthistoriska föremål, ett stort porträttgalleri samt en av Europas främsta vapensamlingar.

Vi får en initierat kunnig guidad rundvandring i slottet. Vi ser de stora samlingarna och rummen, bl a insuper vi den autentiska barockmiljön i den påkostade Kungssalen och studerar dekorationerna i grevens och grevinnans rumssviter. Vi fördjupar oss i hur den svenska och europeiska historien påverkat Skoklosters utveckling.  Efter rundvandring och ett litet föredrag intar vi lunch under slottets valv i slottscaféet.

Efter lunchen färdas vi en dryg timme längs E18 norr om Mälaren via Västerås till Tidö slott. Den färden tar oss något ytterligare tillbaka i tiden, till Stormaktstidens inledning och Axel Oxenstiernas epok. Tiden på bussen ger oss tillfälle att fördjupa oss i den store rikskanslerns tid, liv och verk.

Axel Oxenstierna framhålls allt oftare som en sorts svensk ”Founding Father” och upphovsmannen till det svenska förvaltningssystemet. Men stämmer det eller är det en myt? Vi går igenom Axel Oxenstiernas liv, från födelsen på Fånö gods i Uppland till hans bortgång i Stockholm 1654, bara två månader efter Kristinas abdikation.

Under 40 år var Axel Oxenstierna den ledande politiska gestalten under en av de mest betydelsefulla förändringsperioderna i svensk historia, tillika en tid då Sverige var en europeisk stormaktsspelare. Utan tvekan spelade han en stor roll för Sveriges utveckling. Men hade han känt igen det myndighetssverige han skapade idag? Bär vi ännu arvet efter Oxenstierna med oss? Kan vi hänvisa till honom när vi förklarar varför Sverige fungerar som det gör? Vi diskuterar och reder ut.

Tidö slott valv Västmanland Sverige

Efter vårt busseminarium om Oxenstierna kommer vi så fram till hans lantegendom vid Hjälmaren. När Axel Oxenstierna började bygga sitt barockslott 1625 fanns här redan en medeltida borg, som Oxenstierna kallade Oldenburg. Godset kom i Oxenstiernas ägo genom arv via hans hustru. Tidigare ägare hade bl a varit Margareta Leijonhufvud, Gustaf Vasas andra drottning. För nybygget tog han hjälp av två av den spirande stormaktens främsta arkitekter: Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä.

Tidö Slott fasad Västmanland Sverige

Vi träder in genom den södra flygens stora valv och reser tillbaka till Stormaktstiden. Vi ser slottets borggård och får sedan en guidad visning, där vi bl a beser Axel Oxenstiernas paradvåning, bevarad som på Oxenstiernas tid. Trots det historiska arv Tidö bär på är det fortfarande en privatbostad. De nuvarande ägarna är David och Christina von Schinkel. Vi avrundar besöket och dagen med eftermiddagsfikaTidö Slotts värdshus. Därefter återfärd till Stockholm. Hemkomst ca 18:45.

Om resan

Plats för avresa & hemkomst:

Stockholm Cityterminalen

I resans pris ingår:

 • Transporter enligt program i luftkonditionerad buss.
 • Alla entréavgifter för utfärder och besök för program enligt nedan.
 • Måltider: 1 lunch exklusive måltidsdryck. 1 eftermiddagsfika.
 • Informationspaket från Sandbergs Resor Historia & Kultur med praktisk information, kunskapsblad och kartor.
 • Svensk färdledare och expertguide från Sandbergs Resor Historia & Kultur som möter Cityterminalen i Stockholm och leder hela resan.

I resans pris ingår inte

 • Anslutningsflyg
 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring
 • Måltidsdryck
Resväg

Bilder
Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR