Highclere Castle Berkshire England UK

Varmt välkommen till Downton Abbey!

En ny era!

Nu är det äntligen dags för en ny era! Sverige öppnar upp, Europa öppnar upp, Storbritannien öppnar upp! Det är åter fritt att resa, att upptäcka nya miljöer och att fördjupa sig i kultur och historia på andra platser i vår värld.

Och 29 april har den nya filmen om Downton Abbey och den aristokratiska familjen Crawley, Downton Abbey: En ny era, premiär. 

Den nya eran för såväl resandet som för Downton Abbey firar vi genom att veckan före filmens premiär bjuda in till Highclere Castle, det slott i Hampshire där tv-serien och filmerna spelats in. Du är varmt välkommen att följa med!

I år har det pga av coronasituationen och två år av restriktioner varit mycket svårt att få biljetter till Highclere Castle, en av Storbritanniens mest eftertraktade sevärdheter. Så vi är mycket glada över att kunna bjuda in till detta unika besök i kombination med en mycket prisvärd och innehållsrik kulturresa till det kvintessentiella England, samtidigt som världen öppnar upp och våren kommer.

Fyra slott och en universitetsstad

Vår vårresa erbjuder inte bara tillfälle till att frottera sig i familjen Crawleys salonger på det fiktiva Downton Abbey och att se miljöerna i earlen av Caernarvons verkliga Highclere Castle. Vi bjuder också in till andra slott och herresäten med fascinerande historia och färgstarka personligheter. Samt till kulturhistoriskt intressanta och atmosfäriska miljöer.

Broughton Castle främre fasad Oxfordshire England UK

De slott och herresäten vi besöker härstammar från skilda historiska epoker. Hemtrevliga Broughton Castle anlades på 1300-talet och har varit i samma familjs ägo sedan dess. Idag ägs det av den 21:a baronen Saye and Sele. Här tas vi emot för en privat guidning där vi presenteras för spännande familjemedlemmar som William av Wykeham, en av Englands mäktigaste män på medeltiden, och Celia Fiennes, som ensam red England runt i slutet av 1600-talet och skrev ned vad hon upplevde. 

Chenies Manour House förknippas främst med Tudorepoken, då det kom i familjen Russells ägo. Då besöktes slottet av historiska kändisar som den ryktbare Henry VIII, som kom på besök flera gånger, bl a med Be två fruar han lät hugga huvudet av, Anne Boleyn och Catherine Howard. Den senare ska ha begått en del av den otrohet som förde henne till stupstocken just här. Också Henrys och Annes dotter, drottning Elizabeth I, kom förbi. Såväl som barn med föräldrarna, som som drottning.

Blenheim Castle Oxfordshire England UK

Mest spektakulärt och intagande av våra slott och herresäten är nog ändå Blenheim Palace. Och det är ju ett palats. Uppfört i engelsk barock i början av 1700-talet. Med andra ord inte en bostad för kreti och pleti. För i palats får bara kungligheter och biskopar bo. Att då få ett eget palats som en helt vanlig person måste innebära att man gjort något oerhört enastående sensationellt. Och det hade han, John Churchill, hertig av Marlborough. Han hade som befälhavere besegrat Ludvig XIV och Frankrike i Spanska tronföljdskriget. En prestation som på sin tid ansågs lika väsentlig som när John Churchills 1900-talsättling Winston Churchill (f ö född på Blenheim) ledde Storbritanniens motstånd mot Nazityskland. Därför fick John Churchill ett palats av en tacksam nation. Att hans fru var bästis med drottningen kan nog också ha hjälpt till. Just denna fru, Sarah Churchill, tillsammans med sin efterföljare som hertiginna av Marlborough, Consuelo Vanderbildt, hör till de mest intressanta invånarna på Blenheim.

Highclere Castle må se ut som det perfekta medeltidsslottet, men är i sin nuvarande skepnad uppfört på 1840-talet i nyrenässansstil, designad av Charles Barry som också ritade brittiska parlamentshuset. Precis som fiktionens Downton Abbey, har Highclere Castle infuerats av starka kvinnor. Som grevinnan Almina, dotter till baron de Rotschild utanför äktenskapet, vars ärvda förmögenhet betalade för makens, den femte earlen av Carnarvons sökande efter Tutankhamons grav. Slottet upplevs i verkligenheten påfallande mer intimt än det gör i tv-rutan.

Alla våra fyra slott har spelat viktiga roller i film och tv.

En hel dag på vår vårresa lämnar vi de aristokratiska miljöerna för att vistas i akademiska, i universitetsstädernas universitetsstad Oxford. En romantisk lärdomsmiljö, med honungsgula byggnader, torn, spiror, kullerstensbelagda gator och prång. Och 39 college. Samt spår av kriminallitterära klassiker, som Dorothy Sayers lord Peter Wimsey, och Colin Dexters kommissarie Morse. En heldag ägnar vi också åt de miljöer i Chiltern Hills som vi förknippar med evighetsdeckaren Morden i Midsomer

Läs mer om resan här.

Läs mer om resans innehåll här.

Lämna ett svar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top
Den här webbplatsen använder cookies och relaterad teknik, enligt beskrivningen i vår integritetspolicy, för ändamål som kan omfatta webbplatsens drift, analys och förbättrad användarupplevelse. Du kan välja att samtycka till vår användning av dessa tekniker eller hantera dina egna preferenser.
AccepteraSekretessinställningar

GDPR